Για τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας μίλησε στο ERTNEWS και στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

*Διαβάστε ακόμα: Ντόρα Μπακογιάννη: Σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει έντονος φόβος κινδύνου εγκλωβισμού των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την προτεραιότητα της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ζητεί την εφαρμογή του πλέγματος των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, καθώς υπάρχουν τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.


Νίκος Παναγιωτόπουλος: Δεν πρόκειται για κλείσιμο συνόρων, αλλά για επιβολή επιπλέον ελέγχων

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι επιστροφές από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν μαζικά, παρά τις όποιες ανησυχίες έχουν προκύψει.

«Όχι, δεν φέρνω επιστροφές χιλιάδων. Το έχει ξεκόψει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός τις προάλλες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι το θέμα συζητήθηκε λεπτομερώς με τους Γερμανούς εταίρους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Η συζήτηση αφορούσε κυρίως τους λόγους ασφαλείας που επικαλούνται οι Γερμανοί για την επιβολή πρόσθετων ελέγχων στα σύνορα.

«Κατάλαβε κανείς ότι είχε επιβάλει έλεγχο στα σύνορα η Γερμανία κατά τη διάρκεια του Euro για λόγους ασφαλείας; Όχι, δεν ήταν θέμα τότε. Τώρα όμως δημιουργείται το θέμα λόγω της μεγάλης πολιτικής πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση Σολτς, η οποία αντιλαμβάνεται ξαφνικά και ίσως κάπως καθυστερημένα ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς, όπως αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια τα δύο και ενδεχομένως αποτυπωθούν και αύριο στις επόμενες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, έχουν εκτοξευθεί», ανέφερε.

«Δεν πρόκειται για κλείσιμο συνόρων, αλλά για επιβολή επιπλέον ελέγχων», υπογράμμισε ακόμα ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη από τη Γερμανία με κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία, και τώρα επεκτείνεται.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε επίσης ότι οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μαζικές επιστροφές και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια γενικότερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη προς αυστηρότερους κανόνες στο μεταναστευτικό.

«Όπου υπάρχουν εκλογές, αισθάνονται κάποια ανασφάλεια σχετικά με την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση. Αυτό υπάρχει και νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε και εμείς τα μηνύματα και να δούμε τι προσαρμογές πρέπει να κάνουμε, χωρίς όμως να καταστρατηγήσει το πνεύμα της Σένγκεν, δηλαδή τα ανοιχτά σύνορα. (…) Δεν μπορεί να κάνει κάθε χώρα ό,τι θέλει», είπε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του μεταναστευτικού, με αυστηρότερους ελέγχους και συντονισμένες πολιτικές, χωρίς να διακυβεύεται η Συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να κλείνει τα σύνορά της, αλλά να βρούμε λύσεις που θα απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών, χωρίς να διαλύσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της χρηματοδότησης.

«Είτε με ευρωπαϊκό είτε με εθνικό χρήμα, ο φράχτης θα συνεχίσει να κατασκευάζεται», κατέληξε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4a04dpwna75)