Εθνικό μέτωπο με Λευκωσία και restart στο Κυπριακό: Η ομιλία γεμάτη κρυμμένα μηνύματα του Γεραπετρίτη παρουσία του Χριστοδουλίδη και οι αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις
''Απόλυτη σύμπνοια με την Κύπρο''
Παρά τις διαφωνίες Αθήνας - Λευκωσίας στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των χωρών μας, οι διμερείς σχέσεις δεν κλονίστηκαν
Όποια ευκαιρία παρουσιάζεται για αναθέρμανση σχέσεων και εκπομπή πολιτικών μηνυμάτων είναι καλοδεχούμενη. Αυτός είναι ένας άτυπος κανόνας στη διπλωματία και στην πολιτική εν γένει. Χθες λοιπόν, με αφορμή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην ΕΣΗΕΑ για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο υπουργός Εξωτερικών εκφώνησε μια ομιλία γεμάτη κρυμμένα μηνύματα παρουσία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο ζήτημα που πληγώνει τον απανταχού Ελληνισμό, το Κυπριακό, και μίλησε για «απόλυτη σύμπνοια με την Κύπρο». Θέλοντας προφανώς να εννοηθεί ότι παρά τις διαφωνίες Αθήνας - Λευκωσίας στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των χωρών μας, οι διμερείς σχέσεις δεν κλονίστηκαν. «Από κοινού αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες και είμαστε σε μία διαρκή ενημέρωση, έτσι ώστε να προωθούμε τις εθνικές μας θέσεις με τρόπο που να μπορούμε να αθροίζουμε τις δυνάμεις μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Στόχος που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη (μικρή) αισιοδοξία του για restart του διαλόγου και έθεσε το πλαίσιο αυτού. «Συζητήσεις αυτονοήτως δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη βάση παρά μόνο τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ποτέ, μα ποτέ, μια διαίρεση του νησιού. Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ενόψει και της ανάληψης της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, το διεθνές αποτύπωμά μας, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και η ενεργός εμπλοκή και προτεραιοποίηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτελούν σχετικώς εύφορο έδαφος για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση», σημείωσε.
Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση στην επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»