Διαμαντοπούλου: Αυτές είναι οι βασικές προτάσεις μου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις - Επτά μεγάλες αλλαγές
Αναλυτικά οι θέσεις της
Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις της ενώπιον του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη
Η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις προτάσεις της για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώπιον του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη.
Σε μια εποχή που οι ΜμΕ συμπιέζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και η αβεβαιότητα των επαγγελματιών επιδεινώνεται, έχει έρθει η ώρα να ξανασυζητήσουμε για οριζόντιες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και θα στηρίξουν τη μεγέθυνσή τους.
Όπως σημείωσε η υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι δικές της προτάσεις επικεντρώνονται στην παροχή υποστήριξης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, την αύξηση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση (τραπεζικός δανεισμός, μικροχρηματοδοτήσεις, και αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές), και παροχή κινήτρων για συνέργειες και συγχωνεύσεις.
Διαμαντοπούλου: Αυτές είναι οι 7 βασικές προτάσεις για τις ΜμΕ
- Ενίσχυση της Πρόσβασης σε Δημόσιες Συμβάσεις: Καθιέρωση μέτρων που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των ΜμΕ σε δημόσιες προμήθειες, όπως η ενίσχυση της επιλεξιμότητας κοινοπρακτικών σχημάτων ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών. Υποχρεωτική ποσόστωση για συμμετοχή των ΜμΕ της Περιφέρειας.
- Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους ΜμΕ με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, αλλά και την εκμάθηση βασικών αρχών marketing και επικοινωνίας.
- Αποδέσμευση Τραπεζικού Λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές. Είναι παράλογο το γεγονός ότι όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός επιχείρησης δεσμεύεται λόγω ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η δέσμευση δεν αίρεται με τη ρύθμιση των οφειλών, αλλά απαιτείται η πλήρης εξόφλησή τους για να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός από τις φορολογικές αρχές.
- Μείωση Συντελεστή Φορολογίας Νέας Οντότητας: Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις νέες οντότητες που δημιουργούνται μέσω συγχωνεύσεων ή εξαγορών, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε συνεργασίες που αυξάνουν το μέγεθός τους και την ανταγωνιστικότητά τους.
- Δημιουργία Ταμείου Στήριξης ΜμΕ μέσω Μικροχρηματοδοτήσεων: Ίδρυση ενός ειδικού ταμείου που θα μοχλεύει ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ΜμΕ βάσει του Ν. 4701/2020.
- Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Crowdfunding για ΜμΕ: Η δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας crowdfunding υπό την αιγίδα του κράτους στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες, όπου οι ΜμΕ θα μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα τους και να αντλούν κεφάλαια απευθείας από τους πολίτες, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα πηγή χρηματοδότησης που παρακάμπτει τις παραδοσιακές τραπεζικές δομές.
- Ίδρυση δικτύου «ψηφιακών συμβούλων για ΜμΕ», που θα παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την αξιολόγηση των αναγκών τους, την εξειδίκευση των διαθέσιμων λύσεων, καθώς και την καθοδήγηση σε θέματα ενσωμάτωσης τεχνολογιών και ανάπτυξης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.