Επίσημη μορφή έλαβε σήμερα (23/09) η διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο τόσο της ερώτησης των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, όσο και άλλων δημόσιων τοποθετήσεών του, στις οποίες «εξαπέλυσε» βέλη κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, ελήφθη ομόφωνα η απόφαση ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας να διαγραφεί από την «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, με την παραπομπή του σε αυτήν να υπενθυμίζεται πως «αφορά αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή».

Σημειώνεται πως ο κ. Σαλμάς πήγε στη Βουλή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, καθώς είχε κληθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δεν έμεινε ούτε 5 λεπτά μέσα και στη συνέχεια αποχώρησε.

salmas_vouli_23_9_2024_araxni
salmas_vouli_23_9_2024_araxni_2_


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο Μάριος Σαλμάς μπήκε στην συνεδρίαση, τον ενημέρωσε για την απόφαση της Επιτροπής ο πρόεδρος, Ιωάννης Τραγάκης, με τη συνάντηση να κρατά ένα λεπτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Β' Πειραιώς  του μίλησε για την περίπτωση β) του άρθρου 20 και του άρθρου 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με βάση τα οποία παρεπέμφθη στην Επιτροπή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Σε λίγη ώρα θα αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της βουλης για την διαγραφή του.

Η πρώτη αντίδραση του Μάριου Σαλμά μετά τη διαγραφή του - «Δεν παραδίδω την έδρα μου»

Στην πρώτη του αντιδράση, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο διαγραφείς πλέον βουλευτής της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας στον απόηχο της σχετικής ανακοίνωσης: «Αν ο Μητσοτάκης με διαγράφει για να στείλει μηνύματα, είναι απαράδεκτο».

«Θα συνεχίσω τους αγώνες μου», επεσήμανε μεταξύ άλλων, υποδηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.

Είπε ειδικότερα ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης με διαγράφει γιατί μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα “κόκκινα” δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι διαφώνησα με τον τρόπο λήψης της απόφασης από το επιτελικό κράτος ερήμην των βουλευτών, γιατί του ζήτησα να ελέγξει τα “καρτέλ” στην ακρίβεια και επειδή τού επεσήμανα την ανάγκη να στραφούμε στους πολλούς, τότε είναι τιμή μου.

Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα τον φωτογραφικό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δήλωσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής».

Σε ερώτηση αν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα, άφησε να εννοηθεί το ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, απαντώντας:

«Νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4djwc6j34yh)


Το παρασκήνιο και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Όσον αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να λάβει από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, την απόφαση παραπομπής του Μάριου Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, εντοπίζονται στη γενικότερη στάση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, η οποία χαρακτηρίστηκε «απρεπής» και η κριτική του «κακοπροαίρετη». Εξάλλου, να σημειωθεί πως προτού φτάσει ο κόμπος στο χτένι, στον βουλευτή είχαν γίνει οι ανάλογες συστάσεις, καλώντας τον να τοποθετεί την κριτική του στους όρους που υπαγορεύουν οι αρχές του κοινοβουλευτισμού. Με τον ίδιο ωστόσο να δείχνει ότι δεν συμμορφώνεται, ασκώντας κατ’ επανάληψη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.

*Διαβάστε ακόμα: ΝΔ: Η "σταγόνα" του Σαλμά που ξεχείλισε το ποτήρι και το μήνυμα της διαγραφής - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι αιχμές στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα θα έχουν συνέπειες στον πληθωρισμό, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του περί «φωτογραφικών» διαγωνισμών στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, όπως σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία - θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που ενεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ, ωστόσο η αποφασιστικότητα που επέδειξε στην περίπτωση Σαλμά εκπέμπει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ πως δεν θα υπάρξει ανοχή σε συμπεριφορές που θίγουν ανυπόστατα το προφίλ της κυβέρνησης, ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές και θολώνουν το μήνυμα προς τα έξω. Ο κ. Σαλμάς ήταν εις εκ των 11 «γαλάζιων» βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα δάνεια», ωστόσο σε καμία περίπτωση η συμμετοχή του στην ερώτηση δεν θεωρείται ο λόγος της παραπομπής. Μετά την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, όμως, ο βουλευτής επανήλθε και μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (Οpen) επέμεινε ότι το ζήτημα έχει λυθεί για τις τράπεζες, όχι όμως και για τους δανειολήπτες που μένουν απροστάτευτοι, προσθέτοντας σε δηκτικό τόνο ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη» (αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον υπουργό Οικονομικών).

Παρότι η συμμετοχή Σαλμά στην ερώτηση προς τον κ. Χατζηδάκη δεν αποτέλεσε το αίτιο της παραπομπής, λειτούργησε σωρευτικά και συνδυαστικά. Ο ίδιος άλλωστε λίγα 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές είχε δώσει δείγματα γραφής για τη στάση που θα ακολουθούσε στέλνοντας επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος», όπως ανέφερε. Η επεισοδιακή συνέχεια δόθηκε στη ζωηρή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κ.Ο. τον Ιούνιο, κατά την οποία επέλεξε να κάνει ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση για την κυβέρνηση ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε, μάλιστα, στον βουλευτή είχε απαντήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως δεν δέχεται υπόνοιες ότι «είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους», με το κλίμα που διαμορφώθηκε τότε να δείχνει, εντέλει, πως ήταν προκαθορισμένη η διαγραφή του.

Πλεύρης: «Ο Σαλμάς συμπεριφερόταν εδώ και καιρό σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης»

Για το θέμα του Μάριου Σαλμά, πριν την απόφαση της διαγραφής, μίλησε το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως «είναι τελείως διαφορετικό να ασκείς μια έντονη πολιτική κριτική στην παράταξη την οποία στηρίζεις και αν ενδεχομένως βλέπεις ότι κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν ή πρέπει να ελεγχθούν να τα επισημαίνεις, και είναι τελείως διαφορετικό να κατηγορείς αυτή την κυβέρνηση για θέματα δήθεν διαφθοράς, να λαμβάνεις απαντήσεις και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και από την αρμόδια υπουργό και να συνεχίζεις σαν να συμπεριφέρεσαι ως βουλευτής της αντιπολίτευσης».

Και πρόσθεσε πως «ο λόγος ο οποίος παραπέμπεται ο κ. Σαλμάς δεν είναι ότι άσκησε πολιτική κριτική αλλά ότι ουσιαστικά αμφισβήτησε κατά πόσο η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα τη διαφάνεια ή τη διαφθορά οπότε προφανώς εδώ είναι άλλης τάξεως θέμα. Αν κάνετε μια αναζήτηση των τελευταίων ετών να δείτε μια ομιλία του κ.Σαλμά στο ελληνικό κοινοβούλιο που να στηρίζει την κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ».