Η έκτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε 14 μήνες, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δύο χωρών, δείχνει τη διάθεση που υπάρχει από τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της προϋπάρχουσας έντασης, περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων και διατήρηση της σχετικής ηρεμίας.

Στη μισή ώρα της συνομιλίας τους χθες στη Νέα Υόρκη («σε καλό κλίμα», λένε κυβερνητικές πηγές), Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών- να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό. Έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ. «Αυτό που θέλουμε, Κριστιάν, είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών Αρχών. Θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας, διότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν θέλουμε να αφήσουμε τους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων. Άρα, η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντική».

*Διαβάστε ακόμα: Έρχονται 18 επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ: Με περίπου 25 επενδυτές, στελέχη τραπεζών και διαχειριστές κεφαλαίων θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4eof460hqo9)


Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα τον Ιανουάριο 

Η είδηση που βγήκε από τη συνάντηση είναι ότι οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν -που ήταν παρόντες στη συνάντηση- να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών, όπως επισημαίνεται. Ο Φιντάν μάλιστα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, ώστε να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Συμβουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως επισημαίνει στη δική της ανακοίνωση η τουρκική προεδρία, «δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Στο μείζον ζήτημα του Κυπριακού είχε προηγηθεί η ομιλία του Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη, που δείχνει ότι εμμένει στην προκλητική του θέση για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, που ήδη έχει απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα. Από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για την ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, είναι πάγια και σταθερή. Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία ακόμα στον διάλογο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σε σχέση με όσα είπε νωρίτερα ο Ερντογάν στην ομιλία του, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές. Καταγράφουν, ωστόσο, από την ίδια ομιλία ως θετική εξέλιξη την ακόλουθη τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας: «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ανάπτυξη συνεργασίας ειδικά στα ζητήματα θαλάσσιου εμπορίου είναι προς το κοινό συμφέρον όλης της περιοχής». Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «αν ποτέ καταφέρουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να το έχουμε βρει. Άρα το γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει τουλάχιστον στη βασική λογική είναι μία θετική εξέλιξη».



Στο τραπέζι η έναρξη συζητήσεων για ΑΟΖ

Υπάρχει ωστόσο προοπτική για έναρξη συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας; «Η θέση μας είναι πάγια, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα πια το οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών θα εκτιμήσουν πότε μπορούν να εξειδικεύσουν περισσότερο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο το χειρίζονται πια οι υπουργοί Εξωτερικών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.