ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτες αντιδράσεις των "μονομάχων" μετά το debate - Η "νίκη" του Κινήματος, το "μαγαζί που δεν θα διαλυθεί" και ο "ισχυρός" αντίπαλος που αποκτά η ΝΔ
Τι αναφέρουν οι υποψήφιοι
Η εικόνα των διεκδικητών του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ για το χθεσινό debate, η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι απαντήσεις στις «αιχμές»
*Διαβάστε ακόμα: Debate ΠΑΣΟΚ: Ποιος ''κέρδισε'' τελικά - Όλα όσα είπαν οι 6 υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος - Οι προσωπικές επιθέσεις και τα ξεσπάσματα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ - Η ΝΔ έχει απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο
Σε έναν νέο απολογισμό για την χθεσινή τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Ανδρουλάκης.Ειδικότερα, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «ένα σημαντικό ορόσημο για τον δημόσιο πολιτικό διάλογο». δηλώνοντας «δικαιωμένος» για τη διαδικασία του debate.
«Βάλαμε ξανά τον πήχη ψηλά, γιατί στην ουσία βάλαμε την ίδια την πολιτική ψηλά» σημείωσε ακόμη ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο στους πολίτες ότι η ΝΔ έχει απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ. Και μετά τις 13 Οκτώβρη, θα είναι ακόμα πιο ενωμένο και ακόμα πιο δυνατό», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
«Η χθεσινή βραδιά ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Όσοι επιμέναμε για ένα πιο ανοιχτό και ελεύθερο debate νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι.
Μετά από μια δεκαετία που σφραγίστηκε από την απολίτικη τοξικότητα ανάμεσα στον πρώην δικομματισμό, το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρησε ανοίγοντας νέους δρόμους στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται ο πολιτικός διάλογος στη χώρα. Βάλαμε ξανά τον πήχη ψηλά, γιατί στην ουσία βάλαμε την ίδια την πολιτική ψηλά.
Και ένα επιμύθιο του χθεσινού debate. Είναι πλέον ξεκάθαρο στους πολίτες ότι η ΝΔ έχει απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ. Και μετά τις 13 Οκτώβρη, θα είναι ακόμα πιο ενωμένο και ακόμα πιο δυνατό».
Διαμαντοπούλου: «Εχθές νίκησε το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ενότητα, δεν θα διαλυθεί το μαγαζί - Είμαι από 18 ετών στο κόμμα, δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚόμετρο»
«Εχθές νίκησε το ΠΑΣΟΚ. Έδωσε την εικόνα ενός κόμματος το οποίο φαίνεται ότι είναι ένα κόμμα που γνωρίζει από πολιτική», σχολίασε για το χθεσινό debate. «Ήταν ένα debate σοβαρό, ενωτικό, με πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά, φυσικά, και με αιχμές», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Άννα Διαμαντοπούλου.«Εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα, σημασία έχει να μιλήσουμε στους νέους ανθρώπους, σε αυτούς που έχουν φύγει, σε αυτούς που κοιτάνε τώρα προς το ΠΑΣΟΚ. Το ντιμπέιτ ήταν μια καλή αρχή για να δει ο κόσμος ότι υπάρχει μέλλον και ενότητα στο κόμμα, δεν θα διαλυθεί το μαγαζί, όπως διαλύεται το διπλανό», τόνισε.
«Το στοίχημα για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα είναι να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το θέμα δεν είναι να βγάλουμε έναν πρόεδρο που θα δώσει ακόμα δύο μονάδες στο κόμμα, το θέμα είναι να υπάρξει πρόεδρος που θα κάνει το άλμα», είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Αυτός που θα πάει απέναντι θα πρέπει να δημιουργήσει ουσιαστικά τον άλλο πόλο στο σύστημα Μαξίμου. Ο αυριανός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές δεν θα είναι ένα πρόσωπο – πρέπει να έχει οργανώσει το κόμμα, τις κοινωνικές δυνάμεις υποστήριξης και να έχει τα χαρακτηριστικά της διεθνούς παρουσίας, δηλαδή διεθνή εμπειρία, κύρος, διασυνδέσεις και γνώσεις στα εθνικά θέματα», τόνισε.
«Είμαι από 18 ετών στο ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει "ΠΑΣΟΚόμετρο"», τόνισε ακόμα η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ βγήκε συνολικά κερδισμένο - Απρέπεια Ανδρουλάκη η παρομοίωση με τον Ερντογάν
«Το ΠΑΣΟΚ βγήκε συνολικά κερδισμένο, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας, η κυβέρνηση έχει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσπαράσσεται, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Δούκας, αποτιμώντας το χθεσινό debate των 6 υποψηφίων για την ηγεσία.
«Δεν ήταν σωστό, ήταν απρέπεια, δεν θέλω να δώσω συνέχεια», είπε ο επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν κατά τη διάρκεια του debate τον παρομοίασε με τον Ερντογάν, ως προς τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών του.
Και απαντώντας «στην ουσία» του ζητήματος για τον διπλό ρόλο δημάρχου και προέδρου κόμματος, είπε πως «μπορεί κάποιος δήμαρχος να είναι πρόεδρος και, αν το θέλει και ο κόσμος, πρωθυπουργός, γιατί ενδυναμώνεται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει χαρακτήρα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης».
Ερωτηθείς «γιατί κάποιος να ψηφίσει Δούκα;», απάντησε: «Το ''εγώ'' τελείωσε, το ''εμείς'' κάνει τη διαφορά. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ και θα είναι Κίνημα και τα μέλη του θα έχουν ρόλο. Αυτό έκανα στην Αθήνα, για πρώτη φορά έχουμε στην Αθήνα 26 συμβούλους και ο καθένας έχει τον ρόλο του. Αυτό θέλω να κάνω και με το ΠΑΣΟΚ».
Και συμπλήρωσε πως «ξεχάσαμε αυτούς που ήρθαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τους δώσουμε λόγο, να αισθάνονται ενεργοί, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα».
«Στην Αθήνα καταφέραμε και πήραμε 56% στη δεύτερη Κυριακή και δημιουργήσαμε μια ατζέντα προόδου. Κάνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς. Θέλουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ και όχι ένα ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη», σημείωσε σχετικά με το όραμά του για την παράταξη.
Όσο για την κυβέρνηση και τη στάση της, ανέφερε πως «είναι συνολικά μία κυβέρνηση η οποία είναι απαξιωτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει η ΚΕΔΕ. Η χώρα, για να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να αλλάξει μοντέλο διακυβέρνησης και το οικονομικό μοντέλο που παράγει υπερκέρδη για λίγους».
Για τη διαδικασία της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι «έπρεπε να είναι περισσότερες οι κάλπες. Είναι η ΕΔΕΚΑΠ, δεν θέλω να παρέμβω».
«Το ΠΑΣΟΚ βγήκε συνολικά κερδισμένο, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας, η κυβέρνηση έχει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσπαράσσεται, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», αποτίμησε ο κ. Δούκας το χθεσινό debate μεταξύ των έξι διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα μετά την εκλογή νέου προέδρου, απάντησε πως θα υπάρχει ενότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει «ησυχαστήριο».
Εκφράζοντας, τέλος, τις πολιτικές του γραμμές, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της στεγαστικής λύσης, για το οποίο υποστηρίζει την ευρωπαϊκή νόρμα «το 10% των κτιρίων να είναι κοινωνικές κατοικίες», τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, ενώ αναφέρθηκε, όπως και στη χθεσινή του τοποθέτηση, στον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ΔΕΗ, προτείνοντας σταθερά τιμολόγια για δύο χρόνια.
«Να μπορούμε έτσι να στηρίξουμε την ενέργεια και τους πολίτες. Είπε ο Ντράγκι, νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η φτηνή ενέργεια», κατέληξε.
Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται συντεταγμένα - Άκομψος ο τακτικισμός της Διαμαντοπούλου
Για τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τον επιλέξουν οι ψηφοφόροι μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο ένας εκ των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος.
Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο κ. Γερουλάνος είπε αρχικά: «Το χθεσινό debate ήταν μακρύ, τρεις ώρες περίπου. Βγήκαν συμπεράσματα. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται συντεταγμένα, κοιτάζει στην επόμενη ημέρα και στο ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παλέψουμε μαζί για την κοινωνία».
Ερωτηθείς για το δίλημμα που έθεσε, ανέφερε: «Μίλησα για επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας. Επιλογή νίκης είναι επιλογή μιας ηγεσίας που έχει εμπειρία, έχει σχέδιο, ενώνει, κάνει τη μεγάλη διεύρυνση και προς την Αριστερά και προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Επιλογή νίκης σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει δυναμική, να κινητοποιήσει κόσμο από τα δύο εκατομμύρια που το είχαν ψηφίσει στο παρελθόν και τώρα κάθονται σπίτι τους».
Επίσης, ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε ότι στην τηλεμαχία «υπήρχαν σημεία έντασης πάνω σε πολιτικά ζητήματα και όχι σε προσωπικά».
Παράλληλα, επανέλαβε: «Πρέπει να είναι βουλευτής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί στη Βουλή γίνονται οι μεγάλες μάχες. Εκεί φαίνεται αν το κόμμα έχει θέσεις. Είχαμε δύο περιπτώσεις που δεν ήταν βουλευτής ο επικεφαλής: Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που γρήγορα εξατμίστηκε η δυναμική του, και η άλλη με τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα δεν υπάρχει και έχει γίνει 40 κομμάτια».
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου ότι αν κερδίσει εκείνη, θα μπορούσε ο Παύλος Γερουλάνος να είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Αυτό ήταν άκομψο, γιατί δεν ξεχωρίζεις τους συνυποψηφίους και προσβάλλει και αυτόν που ξεχωρίζεις και τους άλλους που αφήνεις απέξω. Δεν πιστεύω σε τακτικισμούς».
«Γιατί να επιλέξει κάποιος τον Γερουλάνο; Έχω ένα σχέδιο που δεν το έφτιαξα το καλοκαίρι ούτε το έφτιαξαν συνεργάτες μου. Είναι ένα σχέδιο επτά ετών και συνέχεια το επικαιροποιώ - τελευταία φορά πριν από δύο χρόνια. Το δεύτερο είναι ότι διαθέτω εμπειρία και στην πολιτική και στον δημόσιο χώρο. Φτάνει με τους πολιτικούς που δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί η αγορά και παίρνουν αποφάσεις που δεν σχετίζονται με όσα γίνονται στην κοινωνία. Τρίτον, είμαι ενωτικός και φάνηκε και στο debate. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείς να κάνεις διεύρυνση εκατέρωθεν, να πείσεις τους πολίτες και έτσι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει και να κυβερνήσει», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.
«Δεν φοβάμαι τη διάσπαση, δεν υπάρχουν τέτοιες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αν θα μείνουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ, παρά για τον εαυτό μου, έχω μείνει σε δυσκολότερες περιπτώσεις. Το να φύγει κάποιος δεν σημαίνει ότι θα είναι διάσπαση», ανέφερε ακόμα ο ίδιος.
«Βλέπω μια αποδοχή στην κοινωνία σε αυτό το σχέδιο και στην παρουσία μου. Το θέμα είναι να πείθουμε όσο περισσότερους γίνεται και ο κόσμος θα πει τι ΠΑΣΟΚ θέλει για την επομενη ημέρα: ένα ΠΑΣΟΚ που θα κερδίσει και θα ανατρέψει τον Μητσοτάκη ή ένα ΠΑΣΟΚ που θα κάνει μια μικρή, πλην τίμια αντιπολίτευση», κατέληξε στην συνέντευξή του ο Παύλος Γερουλάνος.