Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να δεχθεί διπλή πίεση, από την Τουρκία, που θα θελήσει να εργαλειοποιήσει εκ νέου το Μεταναστευτικό, κατευθύνοντας ορδές εξαθλιωμένων προς τον Εβρο, και από τη Γερμανία, που απειλεί να επιστρέψει στις χώρες πρώτης υποδοχής όσους εισήλθαν παράνομα στα εδάφη της, βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να θωρακίζει το κράτος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να δηλώνει ξεκάθαρα προς την Ευρώπη: «Οποιος θελήσει να καταλύσει τη Συνθήκη Σένγκεν θα λάβει την κατάλληλη απάντηση αμέσως. Το αποδείξαμε το 2020, το δείχνουμε και τώρα, με τη δίκαιη, αλλά αυστηρή πολιτική μας στην απονομή ασύλου».

Έβρος: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη επιπλέον 140 συνοριοφυλάκων

Στον Εβρο οι φρουρές αυξήθηκαν κατά 20%. Τα τελευταία τέσσερα χιλιόμετρα του φράχτη, προς την Κορνοφωλιά του Σουφλίου, ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη επιπλέον 140 συνοριοφυλάκων. Στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο ενισχύθηκαν οι θαλάσσιες περιπολίες, σε συνεργασία με τη Frontex. Αναλόγως αναπροσαρμόστηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπως επίσης και στους συνοριακούς σταθμούς στην Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

«Δεν θα μπει κανείς», αναφέρουν σε όλους τους τόνους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου προς τις Βρυξέλλες ότι η Αγκυρα «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια όταν βλέπει τέτοια πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία», η οποία μάλιστα προδιαγράφεται πολύ χειρότερη αν και στις αυριανές ομοσπονδιακές κάλπες της Βραδεμβέργης διαπιστωθεί αλματώδης άνοδος του AfD, όπως συνέβη δύο εβδομάδες νωρίτερα στη Θουριγγία και τη Σαξονία.


Η μεταστροφή της καγκελαρίας στο Μεταναστευτικό

Για τους επόμενους έξι μήνες οι συνοριακοί έλεγχοι θα διεξάγονται σε εννέα χερσαία μεθοριακά σημεία στα δυτικά σύνορα, με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία, αλλά και στον Βορρά με τη Δανία, ενώ ήδη το μέτρο εφαρμόζεται στα ανατολικά. Η μεταστροφή της καγκελαρίας, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, έχει στόχο να περιορίσει τη μετανάστευση και να αποτρέψει σοβαρούς κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ισλαμιστική τρομοκρατία. Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία η ακροδεξιά κυβέρνηση μεθοδεύει να κηρύξει εθνική κρίση σε σχέση με το Μεταναστευτικό, επιχειρώντας να παρακάμψει τη Βουλή και να μην προχωρήσει σε αποδοχή αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Ασύλου της Κομισιόν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων εκτιμά πως 350.000 από τους περισσότερους του ενός εκατομμυρίου αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε. υπέβαλαν την πρώτη αίτησή τους στη Γερμανία το 2023. Πολλές περιοχές διαμαρτύρονται εδώ και μήνες πως τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα και πως υπάρχουν προβλήματα στέγασης. Πέραν των αιτούντων, που προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία, έχουν έρθει στη χώρα και 1 εκατοµµύριο πρόσφυγες πολέµου από την Ουκρανία.

Γενικότερα, η Γερµανία, όπως και η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, ήταν φειδωλές µε τις απελάσεις όσων δεν λάµβαναν άσυλο. Μάλιστα, απέφευγε να κάνει χρήση των ρυθµίσεων του Κανονισµού του ∆ουβλίνου, σύµφωνα µε τις οποίες υπεύθυνη για την παροχή ασύλου είναι η χώρα πρώτης υποδοχής. Αλλωστε, µετά την προσφυγική κρίση του 2015 φάνηκε ξεκάθαρα πόσο δυσλειτουργικός ήταν ο Κανονισµός. Εάν οι χώρες της Ε.Ε. τον τηρούσαν, όπως τονίζεται πλέον σε σχετικά ενηµερωτικά δελτία της Ε.Ε., θα έπρεπε να είχαν µείνει στην Ελλάδα οι 1 εκατ. Σύροι και οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί και άλλοι πρόσφυγες που έχουν φτάσει από το 2015 µέχρι και σήµερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, το 2015 η τότε καγκελάριος της Γερµανίας, Αγκελα Μέρκελ, άνοιξε τα σύνορα, αποφόρτισε τα ελληνικά νησιά και τον βαλκανικό διάδροµο και αποκλιµάκωσε την προσφυγική κρίση, σώζοντας την τιµή της χώρας της και της Ευρώπης. Στη συνέχεια δροµολογήθηκε η συµφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας το 2016, που οδήγησε στη µείωση των προσφυγικών ροών, καθώς η Τουρκία πληρώθηκε για να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της, ενώ σταδιακά προσχώρησαν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λογική των κλειστών συνόρων και της Ευρώπης-φρούριο.


Αύξηση κατά 122% των ροών το α’ εξάµηνο του 2024

Το α’ εξάµηνο του 2024 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 122% των ροών σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ αύξηση κατά 75% στις παράνοµες µεταναστευτικές ροές κατέγραψε και η Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα για το α’ εξάµηνο του 2024. Στην πλειονότητά τους οι αφίξεις προήλθαν από τα ανατολικά και τα νότια παράλια του Αιγαίου. Στον Εβρο πάντως είναι πολύ περιορισµένες. Βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εξάµηνο του 2024 πραγµατοποιήθηκαν 127 συλλήψεις διακινητών στον Εβρο και 2.800 παράτυπων µεταναστών. Τέλος, στην προ ηµερών έκθεση του Οργανισµού της Ε.Ε. για το άσυλο προκύπτει ότι η Ελλάδα εξέδωσε µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2024 θετικές αποφάσεις στις 20.174 από τις συνολικά 29.586 αιτήσεις που εξέτασε, ποσοστό (68%) πολύ ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο (46%), τηρώντας στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συµφωνίες.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»