Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τις ρίζες της φιλοδοξεί να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου με ένα μεγάλο street party και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έξωθεν του κτιρίου της Ρηγίλλης στις 4 Οκτωβρίου, με αφορμή τα πεντηκοστά γενέθλια από την ίδρυσή της.

Προσκεκλημένοι σε αυτή τη γιορτή είναι όλοι όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την πολιτική διαδρομή και βεβαίως ο κόσμος της ΝΔ, που δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτό το event. Η γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα σε ανάρτησή της στο Instagram έδωσε το σύνθημα, αναρτώντας την αφίσα της εκδήλωσης και γράφοντας: «ΠΑΜΕ ΡΗΓΙΛΛΗΣ 4 Οκτωβρίου 1974 - 4 Οκτωβρίου 2024. 50 χρόνια Νέα Δημοκρατία, 50 χρόνια ατελείωτοι αγώνες για τις αξίες και την ιδεολογία της μεγάλης λαϊκής παράταξης. Θα είμαστε όλες και όλοι εκεί. Σας περιμένουμε».

Η εκδήλωση βεβαίως θα παραπέμπει στη διαδρομή μισού αιώνα της ΝΔ, που σφράγισε εντέλει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά ισόποσα θα έχει αναφορά στα τρέχοντα, καθώς γίνεται σε μια… ανήσυχη συγκυρία μετά το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και την ώρα που στο εσωτερικό ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Τα γενέθλια της ΝΔ θα είναι συνεπώς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούν με διάθεση επαναπροσέγγισης μέλη, στελέχη, όπου η ιστορική έδρα θα διαδραματίσει και πάλι ρόλο ως συγκολλητική δύναμη, όσο και αν δεν ανήκει πλέον στο κόμμα. Στο συμβολικό πεδίο εντούτοις παραμένει σημείο αναφοράς στο «γαλάζιο» συλλογικό ασυνείδητο, ακόμη και για τις νεότερες γενιές των νεοδημοκρατών.


Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τις ρίζες της 

Θυμίζουμε πως η ΝΔ άφησε το κτίριο επί ημερών Αντώνη Σαμαρά λόγω κόστους αλλά και μη επαρκών χώρων για τις νέες ανάγκες, με το κόμμα να μετακομίζει αρχικά στη λεωφόρο Συγγρού, πριν μεταφερθεί επί Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή έδρα επί της οδού Πειραιώς. Η Ρηγίλλης ανήκει πλέον στον ξενοδοχειακό όμιλο Margi και προορίζεται για την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας, ωστόσο οι μνήμες αυτού του νεοκλασικού συνεχίζουν να εμπνέουν. Όπως επίσης και ο αείμνηστος ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Είναι άλλωστε πολλές οι φορές που ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ιδρυτή και στην πολιτική παρακαταθήκη του, θέλοντας κατά βάση να απαντήσει σε όσους του ζητούν να στρίψει δεξιότερα το τιμόνι του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κάνει νέο κύκλο επαφών με τους βουλευτές ανά Περιφέρεια, όπως έκανε και πριν από τις ευρωεκλογές, θέλοντας να καταδείξει ότι το κόμμα συνεχίζει να πορεύεται με όρους δημοκρατικής λειτουργίας, χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως δίχως να λογοκρίνονται οι απόψεις βουλευτών και στελεχών. Κάτι που έγινε σαφές μετά τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, όταν διαχωρίστηκε η συγκεκριμένη υπόθεση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή από τους άλλους 10 βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν την επίμαχη ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.