Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα Παραπολιτικά: 140 χιλιόμετρα θα είναι ο φράχτης στον Έβρο - 1.000 νέες κάμερες στην Αττική
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά
''Τριακόσιες πενήντα κάμερες θα τοποθετηθούν στα φανάρια για τις παραβιάσεις και 1.000 για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας'' δηλώνει στα ''Παραπολιτικά'' ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Στον έβδομο όροφο του κτιρίου της Κατεχάκη, που στεγάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αισθάνεται περίπου σαν στο σπίτι του: Φέτος συμπλήρωσε τριάντα χρόνια από τότε που μπήκε πρώτη φορά σε κυβερνητική θέση (ως υφυπουργός Εμπορίου τότε) και ήδη βρίσκεται στην πέμπτη του θητεία στο παλαιότερα γνωστό ως υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από εκεί μιλάει στα «Π» για την έξαρση της βίας των ανηλίκων, το Μεταναστευτικό και τις 1.000 νέες κάμερες στην Αττική.
Το Μεταναστευτικό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία. Υπάρχει θέμα επιστροφής προσφύγων στη χώρα μας; Στον Εβρο πότε θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη και πόσα χιλιόμετρα θα καλύπτει στα σύνορα;
Το Μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και μόνον έτσι μπορούμε να το διαχειριστού με αποτελεσματικά. Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία κοιτάζει περισσότερο προς το εσωτερικό της χώρας, λόγω και των πολιτικών συσχετισμών των πρόσφατων εκλογών. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε υιοθέτηση εθνικών μέτρων, καθώς κάτι τέτοιο είχε γίνει και την περίοδο της κρίσης, το 2015-2016. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν βοήθησαν στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, καθώς είναι ένα ζήτημα που έχει βάθος χρόνου. Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης γραμμής, με σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο προστατεύουμε απο τελεσματικά τα σύνορα, αλλά υλοποιούμε πλήρως και τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών Συνθηκών και κανονισμών και αυτό περιμένουμε από τους εταίρους μας. Η επέκταση του φράχτη θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου και τότε το έργο θα έχει συνολική έκταση 72 χιλιόμετρα. Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της περαιτέρω επέκτασης, που θα οδηγήσει στο να έχει ο φράχτης μήκος 140 χιλιόμετρα. Δεν είναι, όμως, μόνο ο φράχτης, αλλά και το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης, οι συνοριοφύλακες και ο σύγχρονος εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συνόρων μας. Ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας.
Πού θα στεγαστεί και πώς θα λειτουργεί το λεγόμενο «ελληνικό FBI»;
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) είναι κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με πανελλαδική εμβέλεια και αποστολή την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτή τη φάση, η Υπηρεσία θα στεγαστεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και η Υποδιεύθυνση στη Θεσσαλονίκη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Στη ΔΑΟΕ ενσωματώνονται η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και κεντρικές Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που έχουν ως αντικείμενο τις βασικότερες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι η πρώτη εξειδικευμένη και κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης του οργανωμένου εγκλήματος θα βρίσκεται στην ίδια υπηρεσία που ασχολείται και με όλες τις βασικές μορφές του (εμπόριο ναρκωτικών, βίαια εγκλήματα, εμπορία ανθρώπων και αντικειμένων κ.τ.λ.). Οι βασικές καινοτομίες της νέας Υπηρεσίας είναι:
Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στη Γλυφάδα, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα η βία ανηλίκων. Πόσο σοβαρό είναι το φαινόμενο και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων αποτελεί ένα, πρωτίστως, κοινωνικό και σε δεύτερη ανάγνωση και αστυνομικό ζήτημα. Το 2024 έχου με 7.180 υποθέσεις με 8.978 δράστες, ενώ το 2023, 4.857 υποθέσεις με 6.157 δράστες. Από την αρχή της θητείας μου έθεσα ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων, υλοποιώντας ειδικά σχέδια, όπως η ύπαρξη ήπιας αστυνόμευσης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση νέων, όπου, κατά καιρούς, έχουν προκληθεί και επεισόδια. Παράλληλα, η λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραµµής 10201 δίνει τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς και στους πολίτες γενικότερα να ενηµερώνουν και να καταγγέλλουν περιστατικά στα οποία εµπλέκονται ανήλικοι. Στον παραπάνω σχεδιασµό θα προστεθεί άµεσα και µια νέα εφαρµογή, για έξυπνα κινητά, το Safe Youth, το οποίο, µεταξύ άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν ανήλικο να χρησιµοποιεί το κουµπί έκτακτης ανάγκης (emergency button), µε σκοπό την άµεση ανταπόκριση της Αστυνοµίας. Η εφαρµογή αυτή θα είναι διαθέσιµη από τις αρχές Οκτωβρίου.
Εχει γίνει πράξη η αποδέσµευση 2.500 αστυνοµικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων; Πού υπηρετούν πλέον;
Η ανακατανοµή του αστυνοµικού προσωπικού, σύµφωνα µε τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνοµίας, είναι µια διαρκής διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο και σύµφωνα µε τον νέο σχεδιασµό της Αστυνοµίας, έχουν αποδεσµευτεί οι 2.500 αστυνοµικοί από τη φύλαξη προσώπων και στόχων. Ωστόσο, το συγκεκριµένο µέτρο αποτελεί µέρος του σχεδιασµού ενίσχυσης της καταπολέµησης της εγκληµατικότητας στον δρόµο. Εχουµε ενισχύσει την Αµεση ∆ράση και κυρίως το τηλεφωνικό κέντρο και τη ∆Ι.ΑΣ., τις υπηρεσίες της Τροχαίας, τα Τµήµατα και, κυρίως, έχουµε σχηµατίσει περισσότερες από 80 νέες Οµάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληµατικότητας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, το πρώτο οκτάµηνο του 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη είχαµε 19.479 προσαγωγές και 8.417 συλλήψεις µόνο από τις ΟΠΚΕ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαµε 5.726 προσαγωγές και 2.919 συλλήψεις.
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τον µήνα χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα σε τροχαία δυστυχήµατα. Ποιες αλλαγές σχεδιάζετε να φέρετε στον ΚΟΚ και τι άλλα µέτρα θα λάβετε;
Είναι πραγµατικά οδυνηρή η απώλεια ζωών από τα τροχαία δυστυχήµατα. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδοµών, που έχει την κύρια ευθύνη για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα παρουσιάσει το επόµενο διάστηµα το νέο πλαίσιο, το οποίο περιλαµβάνει απαραίτητες αλλαγές στις ποινές, αλλά και στην όλη φιλοσοφία. Η Ελληνική Αστυνοµία συµµετείχε σε αυτή τη διαδικασία µε συγκεκριµένες προτάσεις για την αντιµετώπιση των συστηµατικότερων παραβάσεων, όπως η µη χρήση κράνους, για την οποία -µε βάση τον ισχύοντα ΚΟΚ- δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιµο, αλλά µόνο για αφαίρεση στοιχείων. Αυτό θα αλλάξει. Πέραν αυτού, όµως, έχουµε δώσει έµφαση στην ενίσχυση της Τροχαίας τόσο µε προσωπικό όσο και µε νέα µέσα, όπως τα drones. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο οκτάµηνο της χρονιάς η απόδοση της Τροχαίας καταγράφει ρεκόρ εικοσαετίας: 4.396.986 έλεγχοι και 1.006.810 παραβάσεις. Ειδικότερα, 335.650 για παράνοµη στάθµευση, 218.273 για υπερβολική ταχύτητα, 59.603 για µη χρήση κράνους, 12.444 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 36.429 για µη χρήση ζώνης, 7.083 για αντικανονικούς ελιγµούς, 21.603 για αλκοόλ και 11.635 για παραβίαση κόκκινου σηµατοδότη. Η Τροχαία είναι µία από τις σηµαντικότερες διαστάσεις της κοινωνικής αστυνόµευσης, γι' αυτό και δεν σταµατάµε την προσπάθεια της διαρκούς ενίσχυσης των δράσεων.
Προχωρά η τοποθέτηση ατοµικών καµερών στις στολές των αστυνοµικών; Πόσοι τις φέρουν ήδη και πώς αξιοποιείται το υλικό τους;
Η διαγωνιστική διαδικασία προµήθειας ατοµικών καµερών και καµερών για τα αυτοκίνητα προχωρά κανονικά µέσω του ΤΑΙΠΕ∆, µε στόχο την άνοιξη του 2025 να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Αυτή τη στιγµή διαθέτουµε έναν µικρό αριθµό, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράµµατος που σχεδιάστηκε το 2021 για τη ∆ΡΑΣΗ, τις ΟΠΚΕ και τις ΥΑΤ. Οι συγκεκριµένες κάµερες ενεργοποιούνται στο πλαίσιο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνοµίας, σύµφωνα µε τις νοµικές προβλέψεις προστασίας προσωπικών δεδοµένων, και το υλικό τους χρησιµοποιείται για τον καλύτερο συντονισµό µιας επιχείρησης, αλλά και για την αξιολόγηση και τη βελτίωση στον σχεδιασµό και την εκτέλεσή της.
Οι 1.000 κάµερες πού θα τοποθετηθούν στην Αττική και ποιο είναι το σχέδιο για τη λειτουργία τους;
Υπάρχουν δύο έργα τοποθέτησης καµερών που θα τρέξουν το επόµενο διάστηµα. Το πρώτο, που θα αφορά περίπου 350 κάµερες τροχονοµικών παραβάσεων στα φανάρια, θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύµφωνα µε µια µελέτη της Αστυνοµίας, σχεδιάζει τον διαγωνισµό για την προµήθεια και την εγκατάσταση περίπου 1.000 καµερών τελευταίας τεχνολογίας για τη ρύθµιση της κυκλοφορίας και την αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας σε 730 σηµεία. Αυτές και άλλες κάµερες, όπως του ΟΑΣΑ για τις λεωφορειολωρίδες, θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο συντονισµό, για τον οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση τις επόµενες ηµέρες.
∆ιαπιστώνετε ζήτηµα σε σχέση µε την εγκληµατικότητα από Ελληνες Ροµά; Σχεδιάζετε κάποια συγκεκριµένα µέτρα πρόληψης ή αντιµετώπισης του φαινοµένου αυτού;
Υπάρχουν ζητήµατα µε την παραβατικότητα των Ροµά, Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών. Στατιστικά, ο αριθµός Ροµά µε παραβατική και εγκληµατική δραστηριότητα είναι µεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσµό. Είναι όµως κάτι που συµβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις και σε χώρες µε οµάδες που αντιµετωπίζουν θέµατα κοινωνικού αποκλεισµού. Πρέπει να αντιµετωπιστεί η παραβατικότητα µε δράστες Ροµά, όπως και γενικότερα η παραβατικότητα και η εγκληµατικότητα, αποφεύγοντας όµως τη στοχοποίηση διαφόρων κοινωνικών οµάδων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως σε ένα ευνοµούµενο κράτος δεν υπάρχει χώρος για συµπεριφορές όπως η διατάραξη κοινής ησυχίας ή πολύ περισσότερο οι άσκοποι πυροβολισµοί. Το ίδιο και η βαριά εγκληµατικότητα που σχετίζεται µε κλοπές, ληστείες, κλοπές µετάλλων, απάτες και εµπόριο ναρκωτικών. Καµία ανοχή και καµία δικαιολογία σε τέτοιες πράξεις. Χρειάζεται λοιπόν το σωστό µείγµα ασφάλειας και δράσεων ένταξης. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται ειδικές δράσεις, γιατί πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νοµοθετικές ρυθµίσεις που αφορούν την κατοχή και τη χρήση όπλων, τις υποδικίες και τους περιοριστικούς όρους, που θα δώσουν στην Αστυνοµία και στις δικαστικές Αρχές ένα σύγχρονο νοµικό οπλοστάσιο για τη µεγιστοποίηση της αποτελεσµατικότητας.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
Το Μεταναστευτικό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία. Υπάρχει θέμα επιστροφής προσφύγων στη χώρα μας; Στον Εβρο πότε θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη και πόσα χιλιόμετρα θα καλύπτει στα σύνορα;
Το Μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και μόνον έτσι μπορούμε να το διαχειριστού με αποτελεσματικά. Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία κοιτάζει περισσότερο προς το εσωτερικό της χώρας, λόγω και των πολιτικών συσχετισμών των πρόσφατων εκλογών. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε υιοθέτηση εθνικών μέτρων, καθώς κάτι τέτοιο είχε γίνει και την περίοδο της κρίσης, το 2015-2016. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν βοήθησαν στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, καθώς είναι ένα ζήτημα που έχει βάθος χρόνου. Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης γραμμής, με σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο προστατεύουμε απο τελεσματικά τα σύνορα, αλλά υλοποιούμε πλήρως και τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών Συνθηκών και κανονισμών και αυτό περιμένουμε από τους εταίρους μας. Η επέκταση του φράχτη θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου και τότε το έργο θα έχει συνολική έκταση 72 χιλιόμετρα. Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της περαιτέρω επέκτασης, που θα οδηγήσει στο να έχει ο φράχτης μήκος 140 χιλιόμετρα. Δεν είναι, όμως, μόνο ο φράχτης, αλλά και το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης, οι συνοριοφύλακες και ο σύγχρονος εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συνόρων μας. Ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας.
Πού θα στεγαστεί και πώς θα λειτουργεί το λεγόμενο «ελληνικό FBI»;
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) είναι κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με πανελλαδική εμβέλεια και αποστολή την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτή τη φάση, η Υπηρεσία θα στεγαστεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και η Υποδιεύθυνση στη Θεσσαλονίκη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Στη ΔΑΟΕ ενσωματώνονται η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και κεντρικές Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που έχουν ως αντικείμενο τις βασικότερες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι η πρώτη εξειδικευμένη και κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης του οργανωμένου εγκλήματος θα βρίσκεται στην ίδια υπηρεσία που ασχολείται και με όλες τις βασικές μορφές του (εμπόριο ναρκωτικών, βίαια εγκλήματα, εμπορία ανθρώπων και αντικειμένων κ.τ.λ.). Οι βασικές καινοτομίες της νέας Υπηρεσίας είναι:
- η οικονομική πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος αντιμετωπίζεται μαζί με τις κύριες μορφές του,
- εξειδικευμένη Υποδιεύθυνση θα ασχολείται με όλες τις μορφές παράνομης διακίνησης και εμπορίας αντικειμένων (trafficking of goods) και λαθρεμπορίας, στη λογική υπηρεσιών του εξωτερικού,
- κεντρική και συντονισμένη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών μέσω ειδικής δομής - Υποδιεύθυνσης της ΔΑΟΕ,
- συγκρότηση ειδικών επιχειρησιακών ομάδων για στοχευμένες δράσεις αντιμετώπισης ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και
- έμφαση στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο Διαδίκτυο.
Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στη Γλυφάδα, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα η βία ανηλίκων. Πόσο σοβαρό είναι το φαινόμενο και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων αποτελεί ένα, πρωτίστως, κοινωνικό και σε δεύτερη ανάγνωση και αστυνομικό ζήτημα. Το 2024 έχου με 7.180 υποθέσεις με 8.978 δράστες, ενώ το 2023, 4.857 υποθέσεις με 6.157 δράστες. Από την αρχή της θητείας μου έθεσα ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων, υλοποιώντας ειδικά σχέδια, όπως η ύπαρξη ήπιας αστυνόμευσης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση νέων, όπου, κατά καιρούς, έχουν προκληθεί και επεισόδια. Παράλληλα, η λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραµµής 10201 δίνει τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς και στους πολίτες γενικότερα να ενηµερώνουν και να καταγγέλλουν περιστατικά στα οποία εµπλέκονται ανήλικοι. Στον παραπάνω σχεδιασµό θα προστεθεί άµεσα και µια νέα εφαρµογή, για έξυπνα κινητά, το Safe Youth, το οποίο, µεταξύ άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν ανήλικο να χρησιµοποιεί το κουµπί έκτακτης ανάγκης (emergency button), µε σκοπό την άµεση ανταπόκριση της Αστυνοµίας. Η εφαρµογή αυτή θα είναι διαθέσιµη από τις αρχές Οκτωβρίου.
Εχει γίνει πράξη η αποδέσµευση 2.500 αστυνοµικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων; Πού υπηρετούν πλέον;
Η ανακατανοµή του αστυνοµικού προσωπικού, σύµφωνα µε τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνοµίας, είναι µια διαρκής διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο και σύµφωνα µε τον νέο σχεδιασµό της Αστυνοµίας, έχουν αποδεσµευτεί οι 2.500 αστυνοµικοί από τη φύλαξη προσώπων και στόχων. Ωστόσο, το συγκεκριµένο µέτρο αποτελεί µέρος του σχεδιασµού ενίσχυσης της καταπολέµησης της εγκληµατικότητας στον δρόµο. Εχουµε ενισχύσει την Αµεση ∆ράση και κυρίως το τηλεφωνικό κέντρο και τη ∆Ι.ΑΣ., τις υπηρεσίες της Τροχαίας, τα Τµήµατα και, κυρίως, έχουµε σχηµατίσει περισσότερες από 80 νέες Οµάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληµατικότητας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, το πρώτο οκτάµηνο του 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη είχαµε 19.479 προσαγωγές και 8.417 συλλήψεις µόνο από τις ΟΠΚΕ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαµε 5.726 προσαγωγές και 2.919 συλλήψεις.
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τον µήνα χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα σε τροχαία δυστυχήµατα. Ποιες αλλαγές σχεδιάζετε να φέρετε στον ΚΟΚ και τι άλλα µέτρα θα λάβετε;
Είναι πραγµατικά οδυνηρή η απώλεια ζωών από τα τροχαία δυστυχήµατα. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδοµών, που έχει την κύρια ευθύνη για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα παρουσιάσει το επόµενο διάστηµα το νέο πλαίσιο, το οποίο περιλαµβάνει απαραίτητες αλλαγές στις ποινές, αλλά και στην όλη φιλοσοφία. Η Ελληνική Αστυνοµία συµµετείχε σε αυτή τη διαδικασία µε συγκεκριµένες προτάσεις για την αντιµετώπιση των συστηµατικότερων παραβάσεων, όπως η µη χρήση κράνους, για την οποία -µε βάση τον ισχύοντα ΚΟΚ- δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιµο, αλλά µόνο για αφαίρεση στοιχείων. Αυτό θα αλλάξει. Πέραν αυτού, όµως, έχουµε δώσει έµφαση στην ενίσχυση της Τροχαίας τόσο µε προσωπικό όσο και µε νέα µέσα, όπως τα drones. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο οκτάµηνο της χρονιάς η απόδοση της Τροχαίας καταγράφει ρεκόρ εικοσαετίας: 4.396.986 έλεγχοι και 1.006.810 παραβάσεις. Ειδικότερα, 335.650 για παράνοµη στάθµευση, 218.273 για υπερβολική ταχύτητα, 59.603 για µη χρήση κράνους, 12.444 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 36.429 για µη χρήση ζώνης, 7.083 για αντικανονικούς ελιγµούς, 21.603 για αλκοόλ και 11.635 για παραβίαση κόκκινου σηµατοδότη. Η Τροχαία είναι µία από τις σηµαντικότερες διαστάσεις της κοινωνικής αστυνόµευσης, γι' αυτό και δεν σταµατάµε την προσπάθεια της διαρκούς ενίσχυσης των δράσεων.
Προχωρά η τοποθέτηση ατοµικών καµερών στις στολές των αστυνοµικών; Πόσοι τις φέρουν ήδη και πώς αξιοποιείται το υλικό τους;
Η διαγωνιστική διαδικασία προµήθειας ατοµικών καµερών και καµερών για τα αυτοκίνητα προχωρά κανονικά µέσω του ΤΑΙΠΕ∆, µε στόχο την άνοιξη του 2025 να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Αυτή τη στιγµή διαθέτουµε έναν µικρό αριθµό, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράµµατος που σχεδιάστηκε το 2021 για τη ∆ΡΑΣΗ, τις ΟΠΚΕ και τις ΥΑΤ. Οι συγκεκριµένες κάµερες ενεργοποιούνται στο πλαίσιο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνοµίας, σύµφωνα µε τις νοµικές προβλέψεις προστασίας προσωπικών δεδοµένων, και το υλικό τους χρησιµοποιείται για τον καλύτερο συντονισµό µιας επιχείρησης, αλλά και για την αξιολόγηση και τη βελτίωση στον σχεδιασµό και την εκτέλεσή της.
Οι 1.000 κάµερες πού θα τοποθετηθούν στην Αττική και ποιο είναι το σχέδιο για τη λειτουργία τους;
Υπάρχουν δύο έργα τοποθέτησης καµερών που θα τρέξουν το επόµενο διάστηµα. Το πρώτο, που θα αφορά περίπου 350 κάµερες τροχονοµικών παραβάσεων στα φανάρια, θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύµφωνα µε µια µελέτη της Αστυνοµίας, σχεδιάζει τον διαγωνισµό για την προµήθεια και την εγκατάσταση περίπου 1.000 καµερών τελευταίας τεχνολογίας για τη ρύθµιση της κυκλοφορίας και την αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας σε 730 σηµεία. Αυτές και άλλες κάµερες, όπως του ΟΑΣΑ για τις λεωφορειολωρίδες, θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο συντονισµό, για τον οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση τις επόµενες ηµέρες.
∆ιαπιστώνετε ζήτηµα σε σχέση µε την εγκληµατικότητα από Ελληνες Ροµά; Σχεδιάζετε κάποια συγκεκριµένα µέτρα πρόληψης ή αντιµετώπισης του φαινοµένου αυτού;
Υπάρχουν ζητήµατα µε την παραβατικότητα των Ροµά, Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών. Στατιστικά, ο αριθµός Ροµά µε παραβατική και εγκληµατική δραστηριότητα είναι µεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσµό. Είναι όµως κάτι που συµβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις και σε χώρες µε οµάδες που αντιµετωπίζουν θέµατα κοινωνικού αποκλεισµού. Πρέπει να αντιµετωπιστεί η παραβατικότητα µε δράστες Ροµά, όπως και γενικότερα η παραβατικότητα και η εγκληµατικότητα, αποφεύγοντας όµως τη στοχοποίηση διαφόρων κοινωνικών οµάδων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως σε ένα ευνοµούµενο κράτος δεν υπάρχει χώρος για συµπεριφορές όπως η διατάραξη κοινής ησυχίας ή πολύ περισσότερο οι άσκοποι πυροβολισµοί. Το ίδιο και η βαριά εγκληµατικότητα που σχετίζεται µε κλοπές, ληστείες, κλοπές µετάλλων, απάτες και εµπόριο ναρκωτικών. Καµία ανοχή και καµία δικαιολογία σε τέτοιες πράξεις. Χρειάζεται λοιπόν το σωστό µείγµα ασφάλειας και δράσεων ένταξης. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται ειδικές δράσεις, γιατί πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νοµοθετικές ρυθµίσεις που αφορούν την κατοχή και τη χρήση όπλων, τις υποδικίες και τους περιοριστικούς όρους, που θα δώσουν στην Αστυνοµία και στις δικαστικές Αρχές ένα σύγχρονο νοµικό οπλοστάσιο για τη µεγιστοποίηση της αποτελεσµατικότητας.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά