Την αυστηρή του ουδετερότητα στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναγγέλλει μέσω συνέντευξής του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει για αρχή την κοινοβουλευτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ζητάει να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τον κ. Κασσελάκη αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος.

Μετά την μπόρα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει τρόπος να αλλάξει η κατάσταση; Στο πλαίσιο αυτό, βλέπετε κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να ενώσει και να δημιουργήσει προοπτική;

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά και το πεδίο της καταλλαγής, της σύγκλισης, της ενότητας, της επανεκκίνησης. Υπάρχει η κοινή βάση, εκεί από όπου εκκινούμε, εκεί όπου προστρέχουμε όταν υπάρχει ανάγκη. Και αυτή είναι το καταστατικό και οι συλλογικά ειλημμένες αποφάσεις μας. Το καταστατικό είναι το «Σύνταγμά» μας. Ορίζει ρητά τη λειτουργία, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας, τους όρους των μεταξύ μας σχέσεων.
Οι συλλογικά ειλημμένες αποφάσεις μάς δείχνουν τόσο την απεύθυνσή μας, την υποχρέωση δηλαδή να συσπειρώσουμε τον κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο, όσο και τη στρατηγική μας για το επόμενο διάστημα. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο συναποφασίσαμε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Αυτά είναι υπεράνω κάθε προσώπου, φιλοδοξίας και προσωπικής στρατηγικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να βρεθεί -και θα βρεθεί- στην αιχμή και στην πρωτοπορία της προοδευτικής αντεπίθεσης, που θα απομακρύνει τον κ. Μητσο τάκη και τη Ν.Δ. από την κυβέρνηση.

Εχετε αποφασίσει αν θα θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία;

Αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην παρούσα φάση είναι η τήρηση των καταστατικών του προβλέψεων, η εξάλειψη προσβλητικών -για την ιστορία μας και τους αγώνες των συντρόφων/ισσών μας- χαρακτηρισμών, ο τερματισμός της λαθολογίας και των προαποφασισμένων διαφωνιών.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Οφείλω να συμβάλω στους στόχους μέσω της θεσμικής ουδετερότητας που συνοδεύει τη θέση, την οποία με ιδιαίτερη τιμή και συναίσθηση ευθύνης υπηρετώ στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
Θα επισημάνω, πάντως, ότι ο διάλογος στον δρόμο προς τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Δυστυχώς, είμαστε σε φάση που λείπει η πολιτική συζήτηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει, για παράδειγμα, κάθε υποψήφιος ή υποψήφια πρόεδρος σε σχέση με τις ειλημμένες αποφάσεις μας. Ποιος/α συμ φωνεί και ποιος/α διαφωνεί, δηλαδή, με την απόφαση να ηγηθούμε μιας μεγάλης, προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας. Πρέπει, επίσης, να ξέρουμε τι προτίθεται να κάνει καθένας ή καθεμία από τους υποψήφιους προέδρους για να ενώσει το κόμμα. Σε ποιες καταστατικές αρχές θα πρέπει να εδράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει τις μάχες από εδώ και πέρα.

Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για τον κ. Κασσελάκη, θα είναι χρήσιμη για το κόμμα σας μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του;

Κάθε υποψηφιότητα συμβάλλει στη δημοκρατική μας διαδικασία, στη συμμετοχή, στη συνεισφορά προτάσεων. Κάθε υποψηφιότητα -και αυτό ισχύει για όλους και όλες πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική πρόταση. Να μην κάνουμε τα λάθη που κάναμε πέρυσι με τις διαδικασίες εξπρές, με τις διαδικασίες που σε μεγάλο βαθμό ήταν άνευ πολιτικού διαλόγου.

Ανοίγει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατί ας. Κατά την άποψή σας, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο/η Πρόεδρος;

Η πρόσφατη πολιτική πείρα και η σύγχρονη Ιστορία μάς δείχνουν ότι στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με κύρος και εκτόπισμα, με πολιτική πείρα και εκτόπισμα. Εχουμε τέτοια παραδείγματα: Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το 2015, η δική μας παράταξη έκανε την υπέρβαση και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα στέλεχος μετριοπαθές και αξιόπιστο, αλλά από την αντίπερα παράταξη. Στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα. Μπορού με και πρέπει να έχουμε έναν Πρόεδρο από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η Ν.Δ. πρέπει να κάνει τη δική της υπέρβαση, οι προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα.

Συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ; Στη βάση ποιου μοντέλου συνεργασίας;

Η πρώτη υποχρέωση που έχουμε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι να συνεργαστούμε εντός Κοινοβουλίου για την επεξεργασία και κατάθεση κοινών προτάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, ιδίως σε όσα η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στρέφεται κατά του λαού. Με την αφορμή που μου δίνετε, θα ήθελα να χαιρετίσω την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Καταθέσαμε τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών. Στη βάση της απόφασής μας για προοδευτική συνεργασία, ζητήσαμε από τα προοδευτικά κόμματα να τη στηρίξουν. Θα μπορούσαμε, επίσης, να πάρουμε από κοινού μια πρωτοβουλία, στη βάση και των δικών μας ανακοινωμένων προθέσεων, για τη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου και για τις αδιανόητα υψηλές χρεώσεις των τραπεζών (προμήθειες, επιτοκιακή διαφορά), για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κ.ά. Θεωρώ σημαντικό να πάρουν θέση σχετικά με τη δυνατότη τα και πιθανότητα συνεργασίας στα ανωτέρω πεδία και οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια ρευστοποίησης και κατακερματισμού της προοδευτικής παράταξης ευνοούν μόνο τον κ. Μητσοτάκη και τις επιδιώξεις του. Οπως και ο ιστορικός αναθεωρητισμός που ξεδιπλώνει ως στρατηγική και ο οποίος μας βρίσκει σταθερά απέναντι για λόγους ιστορικούς και πολιτικούς.

Μήπως έτσι όπως είναι η κατάσταση συνολικά στην αντιπολίτευση, αφήνετε πολύ χώρο στην κυβέρνηση να κάνει όσα εκείνη επιθυμεί; Διάβασα, για παράδειγμα, μια συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη, που ανοίγει ευθέως θέμα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τέτοιου είδους σκέψεις αποτελούν συμπτώματα της πτώσης της Ν.Δ. και ενδείξεις πολιτικής αδυναμίας. Η Ν.Δ. ενίσχυσε την Ακροδεξιά με τις επιλογές της και τώρα που η Ακροδεξιά την πλαγιοκοπεί, αναζητεί εναγώνια λύση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολτικά