Γερουλάνος: Δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα "γιατί ΠΑΣΟΚ;"
Aναλυτικά όσα είπε στο ERT News
"Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου. Γιατί όσο περισσότερο συγκεντρώνεται στην εξουσία, τόσο συγκεντρώνεται και ο πλούτος", τόνισε ο κ. Γερουλάνος
«Το ερώτημα “γιατί ΠΑΣΟΚ;” δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Και για να το απαντήσουμε, κατέθεσα το σχέδιό μου για τη χώρα, την Αναγέννηση, η οποία λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου», επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα, ως προς το αν είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο αυτό έχει προέλθει από τη βαθιά πρωτόγνωρη δομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι από μία δυναμική του δικού του κόμματος, τόνισε:
«Όχι βέβαια, προς Θεού. Αν μας ικανοποιούσε, τότε θα μέναμε με την κατάσταση όπως έχει. Αλλά η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξε διότι το κόμμα πρέπει να εμπνεύσει. Πρέπει να εμπνεύσει ανθρώπους, ότι έχει κάτι να πει, ότι μπορεί να καταλάβει, να απαντήσει. Το ερώτημα “γιατί ΠΑΣΟΚ;” δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Και για να το απαντήσουμε, κατέθεσα το σχέδιό μου για τη χώρα, την Αναγέννηση, η οποία λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου. Γιατί όσο περισσότερο συγκεντρώνεται στην εξουσία, τόσο συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Άρα χρειάζεται ένα σχέδιο διακριτό. χρειάζεται να επανασυνδεθούν με την κοινωνία παραδοσιακές κοινότητες, συλλογικότητες στις οποίες μιλούσε το ΠΑΣΟΚ, όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Όλα αυτά είναι κοινά με τα οποία το ΠΑΣΟΚ είχε προνομιακή σχέση. Εκεί έχουμε ένα κρυφό όπλο: Οι πασόκοι που πάνε καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν κρύβουν την ταυτότητά τους, δεν κρύβουν την ιδεολογική τους προτίμηση, αλλά και πάνε καλύτερα στις συλλογικές εκλογές από ότι πάει το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα κάνω το πρώτο μου τηλέφωνο. Επίσης, (σ.σ. χρειάζεται) καλύτερη επικοινωνία και βέβαια μια ηγετική ομάδα η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη ότι αυτά που λες θα τα κάνεις πράξη. Αυτά είναι που θα συμβάλουν για να δημιουργηθεί η δυναμική στο ΠΑΣΟΚ».
«Καταρχήν θα είναι ένα κόμμα πολύ πιο ανοιχτό, στην κοινωνία αλλά και στα ίδια του τα στελέχη. Δηλαδή θα είναι ένα κόμμα το οποίο κάνει αυτό το οποίο έχω κάνει σε όλη μου τη ζωή: Ανοίγει το παιχνίδι σε κόσμο ο οποίος μπορεί να βοηθήσει. Ξέρετε, η δική μου η εντύπωση των κομμάτων είναι ότι αυτός που είναι εθελοντής στο κόμμα είναι αυτός που καθορίζει το κόμμα. Οι εθελοντές προσφέρουν έστω και μία ώρα του χρόνου τους να βοηθήσουν το κόμμα. Πρέπει να είναι αυτοί οι οποίοι οδηγούν τα πράγματα εδώ.
Αυτό σημαίνει να έχεις όργανα που λειτουργούν. Να έχεις τοπικές οργανώσεις, οι οποίες καλωσορίζουν κόσμο αντί να τον διώχνουν. Σημαίνει μια σειρά από πράγματα τα οποία τα οποία πρέπει να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό είπα ότι θα ξεκινήσω με ένα κάλεσμα την επόμενη μέρα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Διότι πιστεύω ότι τα ταλέντα τα οποία υπάρχουν εκεί για να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να και για να διεκδικήσει αλλά και για να διαχειριστεί την εξουσία, είναι αδρανή ακόμα και αξίζει τον κόπο να τα κινητοποιήσουμε.
«Καταρχήν όλα ξεκινάνε από το να βάλεις τάξη στο σπίτι σου. Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις ούτε διεύρυνση ούτε συνεργασίες αν το σπίτι σου δεν είναι εκεί που θες να είναι. Και αυτό σημαίνει διακριτό όραμα, το οποίο απαντάει στο “γιατί ΠΑΣΟΚ;”. Να ξέρει ο κόσμος ότι αυτά τα οποία λέει το ΠΑΣΟΚ τα λέει επειδή από πίσω υπάρχει μία αντίληψη για το πού πρέπει να πάει η ελληνική κοινωνία. Και αυτή η αντίληψη να εμπνέει κόσμο. Δεύτερον: Καλύτερη σύνδεση με την κοινωνία, καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη ηγετική ομάδα η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη – ότι αυτά που λες θα τα κάνεις πράξη (…)
Δεν χρειάζεται να πάμε μόνο σε νέα πρόσωπα. Η νεότητα δεν είναι το κριτήριο. Το κριτήριο είναι η εμπειρία και η δυνατότητα να φέρουν σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο. Υπάρχουν πολλά τέτοια πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι αδρανείς. Είναι λάθος αυτό που λένε ότι φύγαν οι καλοί. Υπάρχουν οι καλοί, απλώς είναι αδρανοποιημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που πάντα πίστευαν στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν τις πούλησαν ποτέ για μια καρέκλα και σήμερα ακόμα δίνουν τεράστιες μάχες για το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να τους πάρουμε τηλέφωνο, πρέπει να τους ζητήσουμε τη βοήθειά τους και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνεις αν ελπίζεις να φτιάξεις ένα μεγάλο κόμμα.
Γι αυτό λέω ότι πρώτα βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, κάνουμε το κάλεσμα που έχουμε να κάνουμε και συνεργαζόμαστε στη βάση όπου μπορούμε, έτσι για να δούμε ποια είναι τα κοινά σημεία. Γιατί όλα τα άλλα σενάρια που έχω ακούσει είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν απαντάει το πώς (…)
Η πρόθεσή μου είναι να βάλουμε τάξη στο ΠΑΣΟΚ, να κάνει το ΠΑΣΟΚ το κάλεσμα που έχει να κάνει, να να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όπου μπορούμε στη βάση και από κει και πέρα τα πράγματα είναι ανοικτά. Εγώ πιστεύω ότι με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο εκπληρώνει τον στόχο του, εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του, ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Γιατί μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι που δεν βρίσκονται ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή. Περιμένουν όμως ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο τους μιλάει, το οποίο τους μιλάει στην ψυχή τους, που τους δημιουργεί προσδοκίες ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα. Λοιπόν, εκεί είναι η πρώτη μου στόχευση και τα υπόλοιπα έχουμε χρόνο να τα δούμε αργότερα».
«Αυτή είναι μια ερώτηση η οποία είναι δημοσιογραφικά έξυπνη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δεν γεννιέται έτοιμος. Ωριμάζει μέσα από τις συνθήκες. Και μέσα από ένα από τα τελευταία στάδια πριν είσαι πρωθυπουργίσιμος είναι το αν μπορείς να ηγηθείς του κόμματος σε εκλογές και να τις κερδίσεις. Και εκεί η πείρα μου και σε ότι αφορά το προγραμματικό πλαίσιο και η επικοινωνία και η σύνδεση με την κοινωνία, αλλά και η δυνατότητα να φτιάξω ομάδες που κερδίζουν, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά (…)
Ήμουν επικεφαλής της επικοινωνίας την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Συνέβαλε στο πρόγραμμα, κυρίως στα οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα. Υπήρχε η διασύνδεση με την κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες, αυτό έκανα όλη μου τη ζωή, αυτό έκανα στην επιχείρησή μου, αυτό έκανα στον τομέα επικοινωνίας. Αυτό έκανα σε τρία υπουργεία και δεν ξέρω εγώ σε πόσους εποπτευόμενους φορείς, τους οποίους πολλούς παρέλαβα πτωχευμένους και οι οποίοι όλοι στάθηκαν στα πόδια τους. Αυτό φέρνω στο τραπέζι, αυτό είναι που θεωρώ ότι κάνει την υποψηφιότητά μου διακριτή και πάνω σ’ αυτό πιστεύω ότι θα μας κρίνουν (…)
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα μικρά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι φασιστική ακροδεξιά. Τα μικρά κόμματα στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Και γιατί το λέω αυτό; Στην Ελλάδα ο κόσμος ζητάει κράτος που λειτουργεί. Είμαστε από τους λίγους ψηφοφόρους παγκοσμίως που βάζουμε το κράτος πάνω από το πορτοφόλι μας και αυτό μας τιμά. Και γιατί το κάνουμε; Για έναν απλό λόγο. Διότι πόσο πια να αυξηθεί το εισόδημά μου για να πληρώνω μόνος μου την υγεία μου, μόνος μου την παιδεία, μόνος μου την κοινωνική ασφάλιση; Χρειάζεται κράτος.
Ο κόσμος λοιπόν, όταν έχει εναλλακτική, πηγαίνει από πρόταση σε πρόταση. Πήγε στον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη, στην επανίδρυση του κράτους του Κώστα Καραμανλή, στον πρώτο πολίτη του Γιώργου Παπανδρέου και μετά, με ένα διάλειμμα των μνημονίων επέστρεψε στον κ. Μητσοτάκη με το επιτελικό κράτος. Σήμερα περιμένει από εμάς μια πρόταση για το πώς θα λειτουργήσει το κράτος καλύτερα. Και αν δεν του τη δώσουμε, πηγαίνει στα κόμματα διαμαρτυρίας ή απέχει. Γιατί και αυτό είναι ένα “κόμμα διαμαρτυρίας”.
« (…) Ένα μέρος της ακρίβειας είναι εισερχόμενο. Ένα μέρος της ακρίβειας είναι αυτό που λέμε αισχροκέρδεια. Αυτή είναι η ελληνική ακρίβεια. Η ελληνική ακρίβεια προέρχεται από μονοπώλια, από ολιγοπώλια, από καρτέλ. Αυτά δημιουργήθηκαν επειδή η κυβέρνηση κάνει συστηματικά προγράμματα συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγα χέρια.
Ας πάρουμε την ενέργεια για παράδειγμα. Η ενέργεια είναι όλη σε λίγους επιχειρηματίες. Ουσιαστικά το 100% είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας. Κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τιμές ο κύριος Μητσοτάκης διώχνει pass ή επιδόματα. Σε ποιους; Στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους αγρότες και στους μικρομεσαίους ενεργοβόρους επιχειρηματίες Για να πληρώσει αυτά τα pass τι κάνει; Κρατάει ψηλά τον ΦΠΑ.
Έτσι λοιπόν, η επιλογή του να δώσει όλη την ενέργεια σε λίγους επιχειρηματίες οδηγεί την ακρίβεια προς τα πάνω.
Για να δούμε τι θα γινόταν αν 10 – 20% από αυτή την ενέργεια -που παράγεται τοπικά- έμενε στις τοπικές κοινωνίες. Οι δήμοι θα μπορούσαν να δώσουν ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά, οι συνεταιρισμοί στους αγρότες ή τα επιμελητήρια στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θα είχαμε πιο ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, πιο φθηνό ψωμί. Ο ανταγωνισμός θα οδηγούσε την ενέργεια προς τα κάτω. Δεν θα χρειαζόμασταν pass, θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ.
Οι δύο επιλογές: η μία οδηγεί την ακρίβεια προς τα πάνω, η άλλη προς τα κάτω. Αν δείτε, αυτή είναι η ιστορική διαφορά μεταξύ μιας συντήρησης της ελεημοσύνης και μιας προόδου των δυνατοτήτων (…)
Εγώ μπορώ μόνο να εικάσω ότι ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε με μία διάθεση αυτό που λέω εγώ αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι ένας μύθος. Νόμιζε ότι ο ίδιος μπορεί να λύσει παθογένειες χρόνιες της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν τις έκανε ποτέ. Δεν είναι ένας μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός. Είναι ένας πρωθυπουργός διαχειριστής και αυτό είναι κάτι το οποίο πλέον είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο.
Γιατί απέτυχε όμως; Δεν μπορώ να εικάσω βούληση να δώσει τα χρήματα στους δικούς του επιχειρηματίες, αλλά ξέρω ότι δεν πιστεύει ότι η τοπική κοινωνία θα διαχειριστεί αυτά τα θέματα καλά. Και αντί να δημιουργήσει τους θεσμούς που χρειάζεται, προτίμησε να πάει στην εύκολη λύση. Αυτό όμως τι δημιούργησε; Δημιούργησε συγκέντρωση του πλούτου, με αποτέλεσμα η ακρίβεια αυτή τη στιγμή να δημιουργεί ανισότητες απίστευτες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία».
Το ερώτημα
Ονομάζομαι Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος και θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:
Αγαπητέ Παύλο, για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρείται μια τέτοια ανισότητα στην ανάπτυξή της με την νησιωτική Ελλάδα στο απόγειο του τουρισμού, με την Αττική όπως πάντα στο επίκεντρο της υδροκέφαλης ανάπτυξης και με την ηπειρωτική χώρα σε καχεκτικός ρυθμούς, όπου δεν υπάρχει τουρισμός και χωρίς πυξίδα. Αυτή η τριχοτόμηση της ανισότητας αποτυπώνεται και στις τοπικές κοινωνίες και στην εκλογική δύναμη των κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μεγάλη ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα κερδίσει ξανά τα αστικά κέντρα, τη στιγμή που είναι ήδη δεύτερη δύναμη στην περιφέρεια. Ποια είναι η απάντηση σε αυτό το πολιτικό δίλημμα και ποιο το σχέδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη; Αρκεί το όραμα της αποσυγκέντρωσης που υποστηρίζεται; Και πως θα στελεχωθούν αυτοί οι νέοι θεσμοί, τη στιγμή που η πολιτική γίνεται αντιδημοφιλής και η συμμετοχή των πολιτών φθίνει;
Η απάντηση του Παύλου Γερουλάνου
Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι πώς μπορούμε να σπάσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό απαντάει η αποσυγκέντρωση και η αναγέννηση, το σχέδιο το οποίο έχω καταθέσει. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι η ερήμωση της περιφέρειας και το δημογραφικό. Έχω δεσμευτεί γι’ αυτό ότι θα είναι το πρώτο θέμα – την πρώτη μέρα θα καλέσω Συμβούλιο Αρχηγών και εκεί θα καταθέσω την πρόταση για την Αναγέννηση, για το πώς θα κάνουμε τοπικά προγράμματα ανάπτυξης, για να σπάσουμε τις γεωγραφικές ανισότητες, οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν στην ερήμωση και τελικά στο να φύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό.
Από εκεί και πέρα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να νιώσει ένας Έλληνας πολίτης ότι αυτή η χώρα τον σέβεται. Διότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό δεν είναι μόνο για το εισόδημα το οποίο παραπάνω θα πάρουν. Είναι και επειδή πάνε σε κοινωνίες που τους συμπεριφέρονται με σεβασμό. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε.
Τώρα σε ότι αφορά τα αστικά κέντρα και το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι ότι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται των αστικών κέντρων είναι κυρίως η ιστορική του διαδρομή εκεί. Είτε αυτό σημαίνει τα μνημόνια – τα οποία οδήγησαν πολύ κόσμο να φύγει, είτε χαμηλής εμβέλειας ψηφοδέλτια κατά καιρούς και επιλογές. Αυτά είναι πράγματα τα οποία θέλουν πολλή δουλειά να διορθωθούν, αλλά ξεκινούν από ένα βασικό στοιχείο: να είμαστε κοντά στον ψηφοφόρο.
Εγώ θυμάμαι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 5% σαν δήμαρχος, σαν υποψήφιος δήμαρχος πήρα 13%, διότι ήμασταν στις γειτονιές, τότε που μόνο ο Κασιδιάρης ήταν στις γειτονιές και μας έλεγε ο κόσμος “Που είσαστε τόσο καιρό;”. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τα μνημόνια κρυφτήκαμε, φοβηθήκαμε και από την ώρα που βγήκα στις γειτονιές της Αθήνας άρχισαν να βγαίνουν μετά και τα άλλα κόμματα, να ανατρέπεται η κατάσταση, να ηρεμεί το κλίμα και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να αρχίσουν να ανεβαίνουν.
Και θέλω να σημειώσω ότι από την ώρα που έγινα βουλευτής βάλαμε ένα στόχο: Να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων που θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ από τις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, που ήταν πολύ φιλόδοξος στόχος, το πετύχαμε για 1.000 ψήφους. Αν το κάναμε και στις άλλες περιφέρειες της χώρας, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σήμερα δεύτερο κόμμα».
«Εδώ κρίνονται όλα. Τώρα σχηματοποιείται το εκλογικό σώμα που θα βγάλει τον πρόεδρο» είπε ακόμη, στην αρχή της συνέντευξής του, για τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Γερουλάνος.
Ειδικότερα, ως προς το αν είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο αυτό έχει προέλθει από τη βαθιά πρωτόγνωρη δομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι από μία δυναμική του δικού του κόμματος, τόνισε:
«Όχι βέβαια, προς Θεού. Αν μας ικανοποιούσε, τότε θα μέναμε με την κατάσταση όπως έχει. Αλλά η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξε διότι το κόμμα πρέπει να εμπνεύσει. Πρέπει να εμπνεύσει ανθρώπους, ότι έχει κάτι να πει, ότι μπορεί να καταλάβει, να απαντήσει. Το ερώτημα “γιατί ΠΑΣΟΚ;” δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Και για να το απαντήσουμε, κατέθεσα το σχέδιό μου για τη χώρα, την Αναγέννηση, η οποία λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου. Γιατί όσο περισσότερο συγκεντρώνεται στην εξουσία, τόσο συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Άρα χρειάζεται ένα σχέδιο διακριτό. χρειάζεται να επανασυνδεθούν με την κοινωνία παραδοσιακές κοινότητες, συλλογικότητες στις οποίες μιλούσε το ΠΑΣΟΚ, όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Όλα αυτά είναι κοινά με τα οποία το ΠΑΣΟΚ είχε προνομιακή σχέση. Εκεί έχουμε ένα κρυφό όπλο: Οι πασόκοι που πάνε καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν κρύβουν την ταυτότητά τους, δεν κρύβουν την ιδεολογική τους προτίμηση, αλλά και πάνε καλύτερα στις συλλογικές εκλογές από ότι πάει το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα κάνω το πρώτο μου τηλέφωνο. Επίσης, (σ.σ. χρειάζεται) καλύτερη επικοινωνία και βέβαια μια ηγετική ομάδα η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη ότι αυτά που λες θα τα κάνεις πράξη. Αυτά είναι που θα συμβάλουν για να δημιουργηθεί η δυναμική στο ΠΑΣΟΚ».
Γερουλάνος: Ο εθελοντής είναι αυτός που καθορίζει το κόμμα
Κληθείς να εξηγήσει πόσο διαφορετικό θα είναι το ΠΑΣΟΚ στο οποίο εφόσον εκλεγεί θα ηγείται ο ίδιος, με το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει σήμερα απάντησε:«Καταρχήν θα είναι ένα κόμμα πολύ πιο ανοιχτό, στην κοινωνία αλλά και στα ίδια του τα στελέχη. Δηλαδή θα είναι ένα κόμμα το οποίο κάνει αυτό το οποίο έχω κάνει σε όλη μου τη ζωή: Ανοίγει το παιχνίδι σε κόσμο ο οποίος μπορεί να βοηθήσει. Ξέρετε, η δική μου η εντύπωση των κομμάτων είναι ότι αυτός που είναι εθελοντής στο κόμμα είναι αυτός που καθορίζει το κόμμα. Οι εθελοντές προσφέρουν έστω και μία ώρα του χρόνου τους να βοηθήσουν το κόμμα. Πρέπει να είναι αυτοί οι οποίοι οδηγούν τα πράγματα εδώ.
Αυτό σημαίνει να έχεις όργανα που λειτουργούν. Να έχεις τοπικές οργανώσεις, οι οποίες καλωσορίζουν κόσμο αντί να τον διώχνουν. Σημαίνει μια σειρά από πράγματα τα οποία τα οποία πρέπει να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό είπα ότι θα ξεκινήσω με ένα κάλεσμα την επόμενη μέρα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Διότι πιστεύω ότι τα ταλέντα τα οποία υπάρχουν εκεί για να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να και για να διεκδικήσει αλλά και για να διαχειριστεί την εξουσία, είναι αδρανή ακόμα και αξίζει τον κόπο να τα κινητοποιήσουμε.
Γερουλάνος: "Υπάρχουν αδρανείς άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ – Να βάλουμε τάξη στο σπίτ μας"
Για το αν σκοπεύει να πάει σε μια σύγκλιση με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δεδομένης και της ανόδου της ακροδεξιάς αυτή την περίοδο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κύριος κορμός, όπως έχει καταγραφεί και στις τελευταίες εκλογές, συνεχίζει να είναι, παρά την κρίση του, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:«Καταρχήν όλα ξεκινάνε από το να βάλεις τάξη στο σπίτι σου. Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις ούτε διεύρυνση ούτε συνεργασίες αν το σπίτι σου δεν είναι εκεί που θες να είναι. Και αυτό σημαίνει διακριτό όραμα, το οποίο απαντάει στο “γιατί ΠΑΣΟΚ;”. Να ξέρει ο κόσμος ότι αυτά τα οποία λέει το ΠΑΣΟΚ τα λέει επειδή από πίσω υπάρχει μία αντίληψη για το πού πρέπει να πάει η ελληνική κοινωνία. Και αυτή η αντίληψη να εμπνέει κόσμο. Δεύτερον: Καλύτερη σύνδεση με την κοινωνία, καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη ηγετική ομάδα η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη – ότι αυτά που λες θα τα κάνεις πράξη (…)
Δεν χρειάζεται να πάμε μόνο σε νέα πρόσωπα. Η νεότητα δεν είναι το κριτήριο. Το κριτήριο είναι η εμπειρία και η δυνατότητα να φέρουν σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο. Υπάρχουν πολλά τέτοια πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι αδρανείς. Είναι λάθος αυτό που λένε ότι φύγαν οι καλοί. Υπάρχουν οι καλοί, απλώς είναι αδρανοποιημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που πάντα πίστευαν στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν τις πούλησαν ποτέ για μια καρέκλα και σήμερα ακόμα δίνουν τεράστιες μάχες για το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να τους πάρουμε τηλέφωνο, πρέπει να τους ζητήσουμε τη βοήθειά τους και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνεις αν ελπίζεις να φτιάξεις ένα μεγάλο κόμμα.
Γερουλάνος: Οι συνεργασίες ξεκινάνε από κάτω προς τα πάνω
Από εκεί και πέρα οι συνεργασίες μπορεί να γίνουν. Και παρότι ακούγεται λίγο κλισέ: Οι συνεργασίες ξεκινάνε από κάτω προς τα πάνω. Τι εννοώ; Για να γίνω συγκεκριμένος, με τον κύριο Ηλιόπουλο έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες στον Δήμο της Αθήνας. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνούμε στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης; Δεν είμαι σίγουρος ότι τα νομοσχέδια που φέρνει το ΠΑΣΟΚ είναι νομοσχέδια χειραφέτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ένα νομοσχέδιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νομοσχέδιο χειραγώγησης της Τοπικής αυτοδιοίκησης (…)Γι αυτό λέω ότι πρώτα βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, κάνουμε το κάλεσμα που έχουμε να κάνουμε και συνεργαζόμαστε στη βάση όπου μπορούμε, έτσι για να δούμε ποια είναι τα κοινά σημεία. Γιατί όλα τα άλλα σενάρια που έχω ακούσει είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν απαντάει το πώς (…)
Η πρόθεσή μου είναι να βάλουμε τάξη στο ΠΑΣΟΚ, να κάνει το ΠΑΣΟΚ το κάλεσμα που έχει να κάνει, να να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όπου μπορούμε στη βάση και από κει και πέρα τα πράγματα είναι ανοικτά. Εγώ πιστεύω ότι με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο εκπληρώνει τον στόχο του, εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του, ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Γιατί μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι που δεν βρίσκονται ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή. Περιμένουν όμως ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο τους μιλάει, το οποίο τους μιλάει στην ψυχή τους, που τους δημιουργεί προσδοκίες ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα. Λοιπόν, εκεί είναι η πρώτη μου στόχευση και τα υπόλοιπα έχουμε χρόνο να τα δούμε αργότερα».
Γερουλάνος: "Η δυνατότητα να φτιάξω ομάδες που κερδίζουν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά"
Στο ερώτημα αν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, απάντησε λέγοντας:«Αυτή είναι μια ερώτηση η οποία είναι δημοσιογραφικά έξυπνη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δεν γεννιέται έτοιμος. Ωριμάζει μέσα από τις συνθήκες. Και μέσα από ένα από τα τελευταία στάδια πριν είσαι πρωθυπουργίσιμος είναι το αν μπορείς να ηγηθείς του κόμματος σε εκλογές και να τις κερδίσεις. Και εκεί η πείρα μου και σε ότι αφορά το προγραμματικό πλαίσιο και η επικοινωνία και η σύνδεση με την κοινωνία, αλλά και η δυνατότητα να φτιάξω ομάδες που κερδίζουν, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά (…)
Ήμουν επικεφαλής της επικοινωνίας την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Συνέβαλε στο πρόγραμμα, κυρίως στα οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα. Υπήρχε η διασύνδεση με την κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες, αυτό έκανα όλη μου τη ζωή, αυτό έκανα στην επιχείρησή μου, αυτό έκανα στον τομέα επικοινωνίας. Αυτό έκανα σε τρία υπουργεία και δεν ξέρω εγώ σε πόσους εποπτευόμενους φορείς, τους οποίους πολλούς παρέλαβα πτωχευμένους και οι οποίοι όλοι στάθηκαν στα πόδια τους. Αυτό φέρνω στο τραπέζι, αυτό είναι που θεωρώ ότι κάνει την υποψηφιότητά μου διακριτή και πάνω σ’ αυτό πιστεύω ότι θα μας κρίνουν (…)
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα μικρά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι φασιστική ακροδεξιά. Τα μικρά κόμματα στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Και γιατί το λέω αυτό; Στην Ελλάδα ο κόσμος ζητάει κράτος που λειτουργεί. Είμαστε από τους λίγους ψηφοφόρους παγκοσμίως που βάζουμε το κράτος πάνω από το πορτοφόλι μας και αυτό μας τιμά. Και γιατί το κάνουμε; Για έναν απλό λόγο. Διότι πόσο πια να αυξηθεί το εισόδημά μου για να πληρώνω μόνος μου την υγεία μου, μόνος μου την παιδεία, μόνος μου την κοινωνική ασφάλιση; Χρειάζεται κράτος.
Ο κόσμος λοιπόν, όταν έχει εναλλακτική, πηγαίνει από πρόταση σε πρόταση. Πήγε στον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη, στην επανίδρυση του κράτους του Κώστα Καραμανλή, στον πρώτο πολίτη του Γιώργου Παπανδρέου και μετά, με ένα διάλειμμα των μνημονίων επέστρεψε στον κ. Μητσοτάκη με το επιτελικό κράτος. Σήμερα περιμένει από εμάς μια πρόταση για το πώς θα λειτουργήσει το κράτος καλύτερα. Και αν δεν του τη δώσουμε, πηγαίνει στα κόμματα διαμαρτυρίας ή απέχει. Γιατί και αυτό είναι ένα “κόμμα διαμαρτυρίας”.
"Η επιλογή του να δώσει ο κ. Μητσοτάκης όλη την ενέργεια σε λίγους επιχειρηματίες οδηγεί την ακρίβεια προς τα πάνω"
Στο τι διαφορετικό έχει να κομίσει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας και να δώσει λύση στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πολίτη των τελευταίων ετών, τοποθετήθηκε λέγοντας:« (…) Ένα μέρος της ακρίβειας είναι εισερχόμενο. Ένα μέρος της ακρίβειας είναι αυτό που λέμε αισχροκέρδεια. Αυτή είναι η ελληνική ακρίβεια. Η ελληνική ακρίβεια προέρχεται από μονοπώλια, από ολιγοπώλια, από καρτέλ. Αυτά δημιουργήθηκαν επειδή η κυβέρνηση κάνει συστηματικά προγράμματα συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγα χέρια.
Ας πάρουμε την ενέργεια για παράδειγμα. Η ενέργεια είναι όλη σε λίγους επιχειρηματίες. Ουσιαστικά το 100% είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας. Κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τιμές ο κύριος Μητσοτάκης διώχνει pass ή επιδόματα. Σε ποιους; Στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους αγρότες και στους μικρομεσαίους ενεργοβόρους επιχειρηματίες Για να πληρώσει αυτά τα pass τι κάνει; Κρατάει ψηλά τον ΦΠΑ.
Έτσι λοιπόν, η επιλογή του να δώσει όλη την ενέργεια σε λίγους επιχειρηματίες οδηγεί την ακρίβεια προς τα πάνω.
Για να δούμε τι θα γινόταν αν 10 – 20% από αυτή την ενέργεια -που παράγεται τοπικά- έμενε στις τοπικές κοινωνίες. Οι δήμοι θα μπορούσαν να δώσουν ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά, οι συνεταιρισμοί στους αγρότες ή τα επιμελητήρια στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θα είχαμε πιο ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, πιο φθηνό ψωμί. Ο ανταγωνισμός θα οδηγούσε την ενέργεια προς τα κάτω. Δεν θα χρειαζόμασταν pass, θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ.
Οι δύο επιλογές: η μία οδηγεί την ακρίβεια προς τα πάνω, η άλλη προς τα κάτω. Αν δείτε, αυτή είναι η ιστορική διαφορά μεταξύ μιας συντήρησης της ελεημοσύνης και μιας προόδου των δυνατοτήτων (…)
Εγώ μπορώ μόνο να εικάσω ότι ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε με μία διάθεση αυτό που λέω εγώ αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι ένας μύθος. Νόμιζε ότι ο ίδιος μπορεί να λύσει παθογένειες χρόνιες της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν τις έκανε ποτέ. Δεν είναι ένας μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός. Είναι ένας πρωθυπουργός διαχειριστής και αυτό είναι κάτι το οποίο πλέον είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο.
Γιατί απέτυχε όμως; Δεν μπορώ να εικάσω βούληση να δώσει τα χρήματα στους δικούς του επιχειρηματίες, αλλά ξέρω ότι δεν πιστεύει ότι η τοπική κοινωνία θα διαχειριστεί αυτά τα θέματα καλά. Και αντί να δημιουργήσει τους θεσμούς που χρειάζεται, προτίμησε να πάει στην εύκολη λύση. Αυτό όμως τι δημιούργησε; Δημιούργησε συγκέντρωση του πλούτου, με αποτέλεσμα η ακρίβεια αυτή τη στιγμή να δημιουργεί ανισότητες απίστευτες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία».
Γερουλάνος: Μετά από τα μνημόνια κρυφτήκαμε από τις γειτονιές της Αθήνας, φοβηθήκαμε
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και σε ένα ερώτημα που του ετέθη, μέσω βίντεο, από τηλεθεατή της εκπομπής «Επτά».Το ερώτημα
Ονομάζομαι Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος και θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:
Αγαπητέ Παύλο, για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρείται μια τέτοια ανισότητα στην ανάπτυξή της με την νησιωτική Ελλάδα στο απόγειο του τουρισμού, με την Αττική όπως πάντα στο επίκεντρο της υδροκέφαλης ανάπτυξης και με την ηπειρωτική χώρα σε καχεκτικός ρυθμούς, όπου δεν υπάρχει τουρισμός και χωρίς πυξίδα. Αυτή η τριχοτόμηση της ανισότητας αποτυπώνεται και στις τοπικές κοινωνίες και στην εκλογική δύναμη των κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μεγάλη ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα κερδίσει ξανά τα αστικά κέντρα, τη στιγμή που είναι ήδη δεύτερη δύναμη στην περιφέρεια. Ποια είναι η απάντηση σε αυτό το πολιτικό δίλημμα και ποιο το σχέδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη; Αρκεί το όραμα της αποσυγκέντρωσης που υποστηρίζεται; Και πως θα στελεχωθούν αυτοί οι νέοι θεσμοί, τη στιγμή που η πολιτική γίνεται αντιδημοφιλής και η συμμετοχή των πολιτών φθίνει;
Η απάντηση του Παύλου Γερουλάνου
Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι πώς μπορούμε να σπάσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό απαντάει η αποσυγκέντρωση και η αναγέννηση, το σχέδιο το οποίο έχω καταθέσει. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι η ερήμωση της περιφέρειας και το δημογραφικό. Έχω δεσμευτεί γι’ αυτό ότι θα είναι το πρώτο θέμα – την πρώτη μέρα θα καλέσω Συμβούλιο Αρχηγών και εκεί θα καταθέσω την πρόταση για την Αναγέννηση, για το πώς θα κάνουμε τοπικά προγράμματα ανάπτυξης, για να σπάσουμε τις γεωγραφικές ανισότητες, οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν στην ερήμωση και τελικά στο να φύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό.
Από εκεί και πέρα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να νιώσει ένας Έλληνας πολίτης ότι αυτή η χώρα τον σέβεται. Διότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό δεν είναι μόνο για το εισόδημα το οποίο παραπάνω θα πάρουν. Είναι και επειδή πάνε σε κοινωνίες που τους συμπεριφέρονται με σεβασμό. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε.
Τώρα σε ότι αφορά τα αστικά κέντρα και το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι ότι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται των αστικών κέντρων είναι κυρίως η ιστορική του διαδρομή εκεί. Είτε αυτό σημαίνει τα μνημόνια – τα οποία οδήγησαν πολύ κόσμο να φύγει, είτε χαμηλής εμβέλειας ψηφοδέλτια κατά καιρούς και επιλογές. Αυτά είναι πράγματα τα οποία θέλουν πολλή δουλειά να διορθωθούν, αλλά ξεκινούν από ένα βασικό στοιχείο: να είμαστε κοντά στον ψηφοφόρο.
Εγώ θυμάμαι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 5% σαν δήμαρχος, σαν υποψήφιος δήμαρχος πήρα 13%, διότι ήμασταν στις γειτονιές, τότε που μόνο ο Κασιδιάρης ήταν στις γειτονιές και μας έλεγε ο κόσμος “Που είσαστε τόσο καιρό;”. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τα μνημόνια κρυφτήκαμε, φοβηθήκαμε και από την ώρα που βγήκα στις γειτονιές της Αθήνας άρχισαν να βγαίνουν μετά και τα άλλα κόμματα, να ανατρέπεται η κατάσταση, να ηρεμεί το κλίμα και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να αρχίσουν να ανεβαίνουν.
Και θέλω να σημειώσω ότι από την ώρα που έγινα βουλευτής βάλαμε ένα στόχο: Να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων που θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ από τις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, που ήταν πολύ φιλόδοξος στόχος, το πετύχαμε για 1.000 ψήφους. Αν το κάναμε και στις άλλες περιφέρειες της χώρας, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σήμερα δεύτερο κόμμα».
«Εδώ κρίνονται όλα. Τώρα σχηματοποιείται το εκλογικό σώμα που θα βγάλει τον πρόεδρο» είπε ακόμη, στην αρχή της συνέντευξής του, για τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Γερουλάνος.