Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη σηματοδοτεί και την επιστροφή της κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να λύσουν πρακτικά προβλήματα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει πράξη το σύνθημα «κάθε μέρα μετράει, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη», που χρησιμοποίησε στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εκεί εξάλλου πιστεύει ότι θα κριθεί σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση της ΝΔ κι έτσι θα ανακτήσει σταδιακά το χαμένο δημοσκοπικά έδαφος: δείχνοντας ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη και ότι η καθημερινότητα των πολιτών και η ποιότητα ζωής τους μέρα με τη μέρα βελτιώνονται.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται επτά παρεμβάσεις που θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο θα ασχοληθεί με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς στην ατζέντα είναι η εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για τα προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2025, αλλά και η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028.



Υπουργικό Συμβούλιο: Οι παρεμβάσεις

Οι επτά παρεμβάσεις άμεσης υλοποίησης είναι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι οι ακόλουθες:

  • Παρουσίαση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό: Αυξάνεται στο εξής η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων. Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρεί στην πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Ένα ακόμα μέτρο είναι η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επιπρόσθετα, στο εξής θα είναι αφορολόγητες οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών. Καταργείται δηλαδή άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα 17 συνολικά φορολογικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (σε συνέχεια της μείωσης κατά 50% το 2024) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και με νέο σύστημα από το 2025, απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια (επέκταση το 2025), κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (>100 mbps), μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, κ.ά.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια: τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα. Θα παρέχεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα. Θα γίνει επίσης απομείωση ή διαγραφή οφειλών, που θα επιτρέπει στους παραγωγούς ουσιαστικά να επιβιώσουν επαγγελματικά, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων 2025: Ο συνολικός αριθμός των νέων προσλήψεων αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τις 20.000 (έναντι 16.521 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τη φετινή χρονιά). Περίπου 4.000 εξ αυτών αφορούν στον τομέα της υγείας, 300 προσλήψεις εκτιμάται ότι θα εγκριθούν για τους δασοκομάντος που θα κληθούν να ενισχύσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων και περίπου 600 θέσεις θα ανοίξουν στην Ελληνική Αστυνομία, που χρειάζεται και εκείνη ενίσχυση σε διάφορες περιοχές στην επικράτεια.