«Δεν πρέπει οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, είμαι αντίθετος, ούτε πρέπει οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να έρθουν στις δικές μας» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη.

«Το τι θα κάνουν τα κόμματα μετά και πώς θα συνεργαστούν είναι άλλο θέμα, όμως οι ψηφοφόροι των κομμάτων δεν πρέπει να μπλέκονται στις εσωκομματικές εκλογές», σημείωσε.

Σε σχέση με τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο κόμμα του, δήλωσε πως «θα πρέπει να πάμε στη διαδικασία με πολιτικό χαρακτήρα, με εσωκομματική ηρεμία και ομαλότητα αλλιώς θα το διαλύσουμε το κόμμα».

Στο ερώτημα εάν το συνέδριο μπορεί να ακυρώσει την απόφαση της Κ.Ε. να εκδιωχθεί ο Κασσελάκης: «Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο, αλλά πώς θα ακυρωθεί η απόφαση της Κ.Ε.; Αν μπει τέτοιο αίτημα στο συνέδριο κινδυνεύουμε να έχουμε διαλυτικά φαινόμενα», είπε, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί το συνέδριο να ακυρώσει την απόφαση της Κ.Ε. για έκπτωση Κασσελάκη διότι αυτή ήδη υλοποιείται».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Αυτό που πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους είναι ότι χρειαζόμαστε ένα κόμμα με ισχυρή ηγεσία, συλλογικό και δημοκρατικό το οποίο θα απαντήσει σε τρία πράγματα. Πρώτον, πως θέλει το κόμμα στο εσωτερικό της. Ακούω για παράδειγμα από τον Στ.Κασσελάκη εδώ και ένα χρόνο «άλλαξέ τα όλα» δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοεί και επειδή πήγαμε σε διαδικασία καταστατικού συνεδρίου αυτές οι αλλαγές οι οποίες προτάθηκαν δεν ήταν «άλλαξέ τα όλα», είναι «κάνε ένα κόμμα πιο αρχηγικό και πιο συντηρητικό». Το δεύτερο, η στρατηγική συμμαχιών του κόμματος δηλαδή πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πατηθεί ένα κουμπί και από το 15 θα πάει στο 30; Ή το ΠΑΣΟΚ θα πατηθεί ένα κουμπί και από το 13 ή στο 33 εγώ δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει με κυρίαρχο τον ΣΥΡΙΖΑ και με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ μια διαδικασία συνεργασιών στο χώρο για να ηττηθεί η ΝΔ. Και το τρίτο είναι τι θέλει για τη χώρα. Τι θέλουμε για τη χώρα, να πούμε το πρόγραμμά μας στον ελληνικό λαό.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να πάνε, αυτοί οι οποίοι αισθάνονται ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αυτοί οι οποίοι αισθάνονται ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να έρθουν στη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο αν μετά σαν χώροι πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε. Είμαστε άλλα κόμματα και θα συνεχίσουμε να είμαστε άλλα κόμματα.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Πρέπει να πάμε σε μία διαδικασία εκλογής η οποία να είναι πολιτικού χαρακτήρα και όχι διαδικαστικού χαρακτήρα, και πρέπει να πάμε σε κλίμα όσο το δυνατόν εσωκομματικής ειρήνης και ομαλότητας γιατί θα το διαλύσουμε το κόμμα. Αν δεν αν δεν το έχουμε διαλύσει ήδη. Δηλαδή είναι ένας κόσμος κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, ηττημένος, ο οποίος δεν μπορεί, δεν αντέχει άλλη τοξικότητα και άλλη πίεση. Πήραμε την απόφαση που πήραμε στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στ. Καστελλάκης φαίνεται να την έχει αποδεχτεί εφόσον λέει ότι «θα είμαι παρών σε αυτήν τη διαδικασία», να γίνει μια πολιτική αναμέτρηση για το ποιος θέλει το κόμμα και πως θέλει το κόμμα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορούσε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που έθεσε εκτός τον κ. Κασσελάκη

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι το ανώτατο όργανο αλλά η απόφαση που έχει πάρει η Κεντρική Επιτροπή υλοποιείται ήδη αυτή τη στιγμή. Δηλαδή τι θα κάνει το Συνέδριο θα μας γυρίσει 2 μήνες πίσω και θα ξαναζήσουμε τους 2 τελευταίους μήνες με διαφορετικό τρόπο; Όλες οι πλευρές, πηγαίνοντας προς το Συνέδριο, ιδίως άμα θέλουν ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος να μπορεί να ισορροπήσει στο ύψος που τον δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις και να αρχίσει να ανασυγκροτείται για να γίνει κυβερνητικό κόμμα ξανά, να σεβαστούν μια διαδικασία γιατί αλλιώς θα έχουμε διαλυτικά φαινόμενα.