Με κεντρικό επιχείρηµα την αδιαµφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της Ν.∆. στον νέο κύκλο δηµοσκοπήσεων που είδαν εσχάτως το φως της δηµοσιότητας, αλλά και τον... κίνδυνο που παραµονεύει από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσει το Μέγαρο Μαξίµου την επιχείρηση ενίσχυσης της εσωκοµµατικής συνοχής, µε φόντο το πρόσφατο αντάρτικο των «11», αλλά και την αποστασιοποίηση των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα κυβερνητικά πεπραγµένα.

Το γεγονός ότι στην εκτίµηση ψήφου η «γαλάζια» παράταξη γράφει και πάλι µπροστά το 3, σε µια τόσο δύσκολη συγκυρία και υπό το βάρος του 28% των ευρωεκλογών, καταδεικνύει -σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των επιτελών του πρωθυπουργικού συστήµατος- πως, παρά τα παράπονα που καταγράφονται ξεκάθαρα από τους πολίτες, η κοινωνία αναγνωρίζει πως ο Μητσοτάκης και η Ν.∆. συνιστούν µονόδροµο για τη χώρα. «Και πάλι είµαστε εµφανώς πιο πάνω από το άθροισµα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο κόσµος χτυπάει καµπανάκι για όλους µας. Αν νοµίζουν κάποιοι ότι εξαιρούνται είτε από τη θετική εικόνα είτε από τα αρνητικά µηνύµατα είναι γελασµένοι», λέει χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» έµπειρος κοµµατικός παράγοντας, αποτυπώνοντας το κλίµα που επικρατεί αυτό το διάστηµα στον στενό µητσοτακικό πυρήνα.

Στο στρατηγείο του πρωθυπουργού επιθυµούν να αποσυνδέσουν τα καλά µαντάτα, που θεωρούν πως θα προκύψουν το αµέσως επόµενο διάστηµα στο µέτωπο της οικονοµίας και δη της ακρίβειας, µε το κλίµα το οποίο διαµορφώνεται σ’ ένα κοµµάτι του στελεχικού δυναµικού και δη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει καιτης επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆., θα επιδιωχθεί να βγει προς τα έξω µια εικόνα απόλυτης ενότητας, παρά τη διαφαινόµενη απουσία των Καραµανλή και Σαµαρά από τη µεγάλη εκδήλωση που προετοιµάζουν Μαξίµου και Πειραιώς έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης. Σε ό,τι αφορά το κοµµάτι αυτό, µεγάλο ποντάρισµα γίνεται στην παρουσία του Βαγγέλη Μεϊµαράκη, η πρόσφατη συνάντηση του οποίου µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλυσε τις όποιες παρεξηγήσεις υπήρξαν µεταξύ τους και ως εκ τούτου, αν δεν συµβεί κάτι αναπάντεχο, η άλλοτε ψυχή της «γαλάζιας» παράταξης θα είναι την προσεχή Παρασκευή µεταξύ των στελεχών και των φίλων της Ν.∆. που θα βρεθούν στον χώρο του εορτασµού, δίνοντας τον πάντα ξεχωριστό του τόνο σε αυτές τις περιστάσεις.

Από κει και πέρα, εκπέµπεται προς πάσα κατεύθυνση το µήνυµα ότι η περίπτωση Σαλµά απείχε παρασάγγας από τις αντίστοιχες των υπόλοιπων 10, οι οποίοι συνυπέγραψαν την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, προκειµένου να καταδειχθεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι απολύτως θεµιτός, ωστόσο συµπεριφορές σαν και του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας δεν µπορούν να γίνουν ανεκτές. Με τον τρόπο αυτό, θεωρείται ότι θα εκτονωθεί το κλίµα των τελευταίων ηµερών κι ακόµη, αν υπάρξει κάποια άλλη αντίστοιχη κίνηση όπως έχει προαναγγελθεί, τα απόνερα θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιµα...

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»