Αφού υποβαθμίσουν και μετατρέψουν σε καρικατούρα το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην Ιστορία του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας, περισσότεροι από το 50% των κατοίκων της Ελλάδας έχει εγγραφεί στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, οι υγειονομικοί της Νέας Αριστεράς ισχυρίζονται, σε ανακοίνωσή τους, ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και προωθεί μόνον “στα χαρτιά” τον νέο θεσμό, καθώς και τον θεσμό του προσωπικού παιδιάτρου.

H ανακοίνωση των υγειονομικών της Νέας Αριστεράς

“Είναι τόσο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το ΕΣΥ και έχουν τόση σχέση με τη σύγχρονη αντίληψη για την ΠΦΥ, που έφτιαξαν ένα «προσωπικό γιατρό στα χαρτιά», ο οποίος δεν μπορεί να έχει καμιά προσωπική σχέση με τον ασθενή. Και άρα δεν μπορεί ν΄ αποτελέσει ούτε σημείο πρώτης πρόσβασης του πολίτη με το σύστημα υγείας, ούτε πολύ περισσότερο «σύμβουλο υγείας» του. Το χειρότερο όμως είναι ότι «αναγόρευσαν» σε προσωπικούς γιατρούς τους γιατρούς 10 παθολογικών ειδικοτήτων (μεταξύ των οποίων αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, νευρολογίας και παθολογικής ογκολογίας), οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την γενική-οικογενειακή ιατρική και την κοινοτική φροντίδα.

Με το νέο νομοσχέδιο η κοροϊδία απογειώνεται: «βαφτίζουν» προσωπικούς γιατρούς τους αγροτικούς γιατρούς και τους ειδικευόμενους γενικής ιατρικής! Και διατυμπανίζουν ως μεγάλη αναβάθμιση το ότι θεσπίζεται πλέον και προσωπικός παιδίατρος, μια ειδικότητα που η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να μην συμπεριλάβει εξ’ αρχής στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Ούτε έτσι όμως θα βελτιωθεί η δημόσια παιδιατρική φροντίδα, αφού υπάρχουν πολύ λίγοι παιδίατροι στις πρωτοβάθμιες δομές του ΕΣΥ και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι. Με άλλα λόγια οι γονείς θα συνεχίσουν να απευθύνονται σε ιδιώτες παιδιάτρους και να επιβαρύνονται οικονομικά για την παρακολούθηση των παιδιών τους”.