Οι εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο στο ΠΑΣΟΚ θα είναι οι πρώτες που θα έχουν τόσο πολλούς αστάθμητους παράγοντες, αλλά και τέσσερα πρόσωπα που διεκδικούν με μεγαλύτερες ή μικρότερες αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος. Όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για ντέρμπι, καθώς ακόμα και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δυσκολεύονται να πουν με βεβαιότητα ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο.

Εστω και αν από κανέναν δεν τίθεται θέμα για την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και τη διαφαινόμενη πρωτιά που θα κατακτήσει, με ένα ποσοστό που υπολογίζεται πως θα είναι πέριξ του 30%. Το εύρος της συμμετοχής καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις ή και τις εκτιμήσεις, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε αν θα προσέλθουν στις «πράσινες» κάλπες μαζικά ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει είτε τη Ν.Δ. είτε τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Τα στοιχεία αυτά μοιάζουν αυτή την ώρα να περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και να εμφανίζουν την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο να κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 20% και να συγκεντρώνουν σχεδόν παρεμφερείς πιθανότητες για να βρίσκονται και την επόμενη Κυριακή στην κούρσα.

Το ισχυρό χαρτί του κ. Δούκα είναι το οργανωτικό κομμάτι, καθώς είναι ο μόνος από τους άλλους δύο που έχει στελέχη σε κάθε σημείο της χώρας που τρέχουν την υποψηφιότητά του. Αυτό φάνηκε από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν για τις συγκεντρώσεις του, έστω και αν οι περισσότερες από αυτές, πλην της Πάτρας, δεν είχαν παραπάνω κόσμο από τις αντίστοιχες των συνυποψηφίων του. Οι έμπειροι κομματικοί παράγοντες γνωρίζουν τη σημασία που έχουν οι λεγόμενοι «κινητοποιητές», αυτοί δηλαδή που αύριο θα παίρνουν τηλέφωνα, θα στέλνουν μαζικά κόσμο στις κάλπες και θα ενεργοποιούν φίλους και μέλη του κόμματος. Αυτό που, όμως, έχασε τις τελευταίες εβδομάδες ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ο «αέρας», δεδομένου ότι ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική η παρουσία του στο debate, ενώ και οι θέσεις που εκφράζει παραπέμπουν περισσότερο στο παρελθόν παρά στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως αρκετοί που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με συμπάθεια την υποψηφιότητά του. Αλλωστε, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ψηφοφόροι τους για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα για την περίπτωση του κ. Δούκα. Και αυτό μοιάζει να είναι λογικό, μιας και η ατζέντα του παραπέμπει σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Στα αδύνατα σημεία του κ. Δούκα είναι και η κακή κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, για την οποία δέχεται καθημερινά πυρά ακόμα και από ανθρώπους που τον είχαν στηρίξει όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος.

Οργανωτικό Πεδίο

Στον αντίποδα, (κυρίως) η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος υστερούν στο οργανωτικό πεδίο, ενώ δεν έχουν πολλά κορυφαία στελέχη και βουλευτές που να αγωνίζονται για την υποψηφιότητά τους. Είναι ένα ερώτημα, για παράδειγμα, αν θα καταφέρουν να έχουν δικούς τους ανθρώπους στις κάλπες, κάτι που σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ σημαντικό. Στο κομμάτι αυτό η πρώην υπουργός φαίνεται να είναι η πλέον αδύναμη, δεδομένου ότι ο κ. Γερουλάνος είχε συγκροτήσει το προηγούμενο διάστημα μια καλή πανελλαδική δικτύωση, τόσο με πολιτικά στελέχη όσο και με πρόσωπο από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Και αν το οργανωτικό είναι το τρωτό τους σημείο, αυτό που το εξισορροπεί είναι η έξωθεν καλή μαρτυρία που έχουν και οι δύο, τα καλά λόγια που ακούν ακόμα και από ανθρώπους που μπορεί να μην τους ψηφίσουν, αλλά και το ευρωπαϊκό προφίλ που διαθέτουν.

Ιδίως η κυρία Διαμαντοπούλου λογίζεται ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πολιτικά στελέχη, με διεθνείς παραστάσεις και κύρος, ενώ φαίνεται να είναι το στέλεχος εκείνο που έχει τα πιο πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Γερουλάνος, δε, έχει ενισχύσει και αυτός το τεχνοκρατικό προφίλ του, επενδύοντας σε μια πιο μεταρρυθμιστική ατζέντα. Και για τους δύο καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τη Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Με βάση, συνεπώς, όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι αυτός που θα περιμένει αύριο το βράδυ να μάθει με ποιον από τους τρεις προαναφερθέντες θα βρεθεί αντιμέτωπος στις 13 Οκτωβρίου. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ένα πολύ δυναμικό comeback και από εκεί που φαινόταν τον περασμένο Ιούνιο ως ο αδύναμος κρίκος, τώρα εμφανίζεται ως φαβορί. Αυτό που κατάφερε αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να πολιτικοποιήσει τη διαδικασία, να μην εμπλακεί στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και να βγάλει μια ηγετικότητα, που η αλήθεια είναι πως δεν την είχε δείξει πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο πολυσυζητημένος «μηχανισμός Ανδρουλάκη» ενεργοποιήθηκε, παρότι υπάρχουν εμφανείς απώλειες σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Το πλεονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη είναι πως δεν έκανε αυτούς τους μήνες κανένα λάθος, όπως και το ότι βελτίωσε πάρα πολύ την εικόνα του. Φάνηκε, δηλαδή, να αντιλήφθηκε και ο ίδιος ποια ήταν τα τρωτά του σημεία, τα οποία επέφεραν την αμφισβήτησή του. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται ένας εσωκομματικός μαραθώνιος περίπου 100 ημερών και αυτό που περιμένουμε να μάθουμε είναι αφενός ποιοι δύο θα παραμείνουν στην κούρσα της επόμενης εβδομάδας και αφετέρου πόσες χιλιάδες θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες. Το τελευταίο είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα κάθεται στην προεδρική καρέκλα του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»