Εντάσεις, διαξιφισμοί και διαφωνίες σημειώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε υποψηφιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη.

Αρχικώς, η βουλεύτρια Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που αποτελεί στενή συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη, κατέθεσε στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου 87 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και το πόθεν έσχες του, που αποτελούν προϋποθέσεις για την έγκριση μιας υποψηφιότητας. Όπως επισημαίνουν από το περιβάλλον του πρώην προέδρου, οι υπογραφές είναι 87 «όσοι και εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην πρόταση μομφής».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε ένταση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο (05.10.24), όταν κάποιοι ζήτησαν να μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι απών.

Οι κκ. Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρόντες στην Κεντρική Επιτροπή.

Ωστόσο, καθώς ο κ. Κασσελάκης δεν παρευρίσκεται, η πλευρά του πρώην προέδρου διαφώνησε με την πρόταση να μιλήσουν πρώτοι οι υποψήφιοι αρχηγοί. Η ένταση κορυφώθηκε με την πλευρά Κασσελάκη να αποχωρεί από τη συνεδρίαση, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Παύλος Πολάκης, μέχρι οι τέσσερις υποψήφιοι να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους.

Την ίδια ώρα, η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και 87 υπογραφές για την υποψηφιότητά του. Εν τω μεταξύ, μέσα σε όλο αυτό το θυελλώδες σκηνικό υποψηφιότητα κατέθεσε και ο Θανάσης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι πριν λίγο είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

ΣΥΡΙΖΑ: "Πυρά" Τζάκρη για τις αποφάσεις για τη μετάθεση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: "Σήμερα ολοκληρώθηκε μια εκτροπή - Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούριο να γεννηθεί"

Σφοδρά «πυρά» εξαπέλυσε κατά της συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Θεοδώρα Τζάκρη, με «αιχμή» τις αποφάσεις για την αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφια του χθες Όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι το συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι», είπε στις δηλώσεις της στους εκπροσώπους του Τύπου. «Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι ακριβώς για να βάλω σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Τζάκρη: 87 οι υπογραφές για τον Κασσελάκη, όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν

Και συνέχισε: «Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή. Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιοιν της Επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη, 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν και το πόθεν έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όσα είπε η κα Τζάκρη αφορούν στο ότι όπως φαίνεται στην πρόταση που θα γίνει για αναβολή κατά μία εβδομάδα του Συνεδρίου, που αποφάσισε νωρίτερα η ΚΕ, θα προβλέπεται ποσόστωση δια ζώσης συμμετοχών και διαδικτυακών, μέσω Zoom. Αυτό που υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προχωρούν στην κίνηση αυτή δηλαδή τη διεξαγωγή υβριδικού συνεδρίου, επειδή δεν βρίσκεται χώρος κατάλληλος για τόσο κόσμο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4nupxx6jfwx)

Η ομιλία της Θεοδώρα Τζάκρη - «Παιχνίδια, ίντριγκες, φράξεις τέλος»

Νωρίτερα, από το βήμα της ΚΕ, είπε:

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Αυτό εδώ δεν είναι Κεντρική Επιτροπή όπως το κάνατε και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό κόμμα.

Πραγματικά μετά από χρόνια προσφοράς και συμμετοχής στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι δεν σας αναγνωρίζω πια.

Ακούστε λοιπόν για να ξανασυστηθούμε.

Εδώ μέσα υπάρχει μια τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει την διάλυση του κόμματος.

Και εκεί έξω υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση και τον Στέφανο Κασσελάκη πρωθυπουργό.

Όλα αυτά που μεθοδεύσατε, μεθοδεύετε και είστε ικανοί να μεθοδεύσετε δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κανενός.

Έχετε ξεφύγει.

Και επειδή τα μέλη δεν θα σας χαρίσουν το κόμμα οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά και την απάντηση θα σας την δώσει ο λαός στην κάλπη του πρόεδρου.

Παιχνίδια τέλος.

Ίντριγκες τέλος.

Φράξιες τέλος.

Υποτίμηση της νοημοσύνης των μελών τέλος.

Και σήμερα σας καταγγέλλω για την εξής μεθόδευση:

Για να σας εκθέσω στο σύνολο των μελών που θα μάθουν και την τελευταία λέξη της αλήθειας.

Από την μέρα που κάνατε ό,τι κάνατε κατά του Στέφανου Κασσελάκη εσείς αποφασίσατε ότι έχουμε συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου.

Και επειδή εσείς διοικείτε το κόμμα μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη είχατε υποχρέωση και αίθουσα να βρείτε και τον οδικό χάρτη που εσείς ψηφίσατε να τον υλοποιήσετε.

Και έρχεστε σήμερα, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς καμία προειδοποίηση να μας ανακοινώσετε ότι και αίθουσα δεν βρήκατε, και τον οδικό χάρτη αλλάζετε και αδιαφορείτε παγερά για τον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων συνέδρων και το πιο ανήκουστο σήμερα το πρωί σας άκουσα με τα αυτιά μου να λέτε στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν έχετε αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους και ούτε θέλετε να βρείτε γιατί θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού.

Εσείς διαλύετε τα πάντα.

Εσείς καταπατάτε το καταστατικό.

Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015.

Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.

Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Καταθέτω λοιπόν σήμερα εδώ ενώπιον σας τις υπογραφές που είναι συμβολικά 87, όσοι κι αυτοί που τον ρίξατε και το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη.

Κι από σήμερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Κάντε τα δικά σας και ο λαός θα κάνει τα δικά του.

Καλή σας τύχη».

Όλγα Γεροβασίλη: «Να ανακαλέσεις τις προσβολές – Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων»Απαντώντας η Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε:

- Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων.

– Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

– Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα.

– Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν με αιχμές οι Kasselistas – Στην αντεπίθεση οι «87»

Μετά από όλα αυτά οι Kasselistas αποχώρησαν εντελώς από τη συνεδρίαση της ΚΕ, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες.

Τόνισαν ότι μεθοδεύτηκε η μετάθεση της ημερομηνίας του Συνεδρίου για τις 8-11 Νοεμβρίου και διαφώνησαν με την ομιλία των υποψήφιων προέδρων, επικαλούμενοι ότι δεν έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες επίσημα.

Από την πλευρά τους, οι «87» λένε πως τα ονόματα των 87 που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη για υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν υπογραφές.

Μετά την αποχώρηση ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε στις κάμερες ότι «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική».

«Απόδειξη του ευτελισμού είναι ότι έδωσαν το λόγο σε υποψήφιους που δεν ξέρουμε αν είναι υποψήφιοι, όπως είναι η υποψηφιότητά του κ. Γκλέτσου, του κ. Φαραντούρη, ακόμα και τον κ. Φάμελλο, δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες. Και βεβαίως μέσα στο πνεύμα αυτό τρολάρω και εγώ την εκτελεστική διαδικασία λέγοντας ότι είμαι και εγώ υποψήφιος που προφανώς δεν είναι. Είναι μία διαδικασία συνεχιζόμενης ίντριγκας που εργαλείο πιει μία κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά, ενός οργάνου που όχι απλώς πνέει τα λοίσθια και δεν εξυπηρετεί τίποτα αλλά αυτό εξευτελίζεται. Δεν το επιτρέπει η αξιοπρέπεια μας οπότε αποχωρήσαμε». 

Δείτε φωτογραφίες:

syriza-kentriki-epitropi__3_
syriza-kentriki-epitropi__4_
syriza-kentriki-epitropi__5_
syriza-kentriki-epitropi__6_
syriza-kentriki-epitropi__7_
syriza-kentriki-epitropi__8_
syriza-kentriki-epitropi__9_
syriza-kentriki-epitropi__10_
syriza-kentriki-epitropi__11_
syriza-kentriki-epitropi__12_
syriza-kentriki-epitropi__13_
syriza-kentriki-epitropi__14_
syriza-kentriki-epitropi__15_
syriza-kentriki-epitropi__1_
syriza-kentriki-epitropi__2_



Θανασης Θεοχαροπουλος - Σημεία τοποθέτησης μου στην Κ.Ε.:

- Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά).

- Προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ.

- Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης.

- Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθει από την διαπλοκή. Ντροπή.

- Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.α.

- Κατηγορεί ο Στέφανος Κασσελάκης την Κ.Ε. για τις αποφάσεις της, η οποία ήταν η ίδια μέχρι το καλοκαίρι που ψήφιζε τις προτάσεις του ίδιου. Όταν τον καταψήφισε έγινε απονομιμοποιημένη! Τέτοια αντίληψη περί Δημοκρατίας.

- Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα συλλογικά από το κόμμα. Προτείνω για αυτό να αποφασίσουμε σήμερα τα εξής με προσθήκη στην σημερινή απόφαση: Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών και είναι αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4nxa491tzmx)



Ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε ότι Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη, φοβούνται την κομματική βάση του ΣυΡιζΑ που σου και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μέθοδος αναβολής του συνεδρίου γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη φοβούνται και το συνέδριο.Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε σήμερα πως πράγματι μια διαδικασία που δεν περιμέναμε ποτέ να την δούμε σε ένα αριστερό δημοκρατικό, και αποχωρήσαμε από την κεντρική επιτροπή. Είμαστε όμως στην μάχη για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο του ΣυΡιζΑ που σου που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε όλες τις μεθοδεύσεις και όλα αυτά τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή και πληγώνουν κυρίως τα μέλη μας και την κομματική μας βάση. 

Εκτιμάτε ότι κάποιοι επιχειρούν δια τη ςδιαιδκασις να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική απρουςια στο συνεδιρο; Βεβαίως και κάποιοι αυτό μπορεί να το επιθυμούν να το κάνουν και να το μεθοδεύουν, αυτοί που δεν μπορεί να είναι σε ένα συνέδριο 5000 συνέβη. Όποιος λοιπόν φοβάται ένα μεγάλο και ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο και πλέον οι μάσκες έπεσαν γι’ αυτό, βεβαίως και δεν το θέλει και ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία με την παρουσια αμς στη συνεδρίαση αυτης τηςΚΕ 

Δουλεύουμε αγωνιζόμαστε μαζί με την οργανωμένη κομματική βάση του ΣυΡιζΑ για να έχουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.  Στο ερωητμα αν τις απαντησεις θα τις δωσει το συνέδριο ή η προσφυγή στη βαση: θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου αυτό να το έχετε καθαρό σοτ μυαλο σας νερό. 

Αυτοί που έφυγαν πήγαν για φαγητό στο CACHOU - Δείτε φωτογραφίες:

download__3_
download__2_
download__1_

Φάμελλος: Πλέον αμφισβητείται η ταυτότητα και η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ

«Πλέον αμφισβητείται η ταυτότητα αλλά και η δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας», δήλωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη για τις δηλώσεις του περί ύπαρξης σχεδίου διαπλοκής εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προχθεσινή δήλωσή του πρώην προέδρου προκαλεί νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρέσει, ένα άλλο κόμμα θέλει. Με άλλες αρχές, άλλη ταυτότητα, άλλο όνομα όπως απέδειξε και η πρότασή του για το καταστατικό. Όμως αυτά που κατατέθηκαν στο χθεσινό βίντεο δεν έχουν ξανακουστεί. Υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής μέσα στο κόμμα; Θέλω μία ξεκάθαρη απάντηση από τους συντρόφους μου στη Βουλή που δουλέψαμε μαζί από πέρυσι τον Ιούλιο. Είδατε εσείς να υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής και να επηρέασε τη δουλειά μας; δεν είναι απόφασή μας η επιδίωξη της προεκλογικής συμμαχίας για μία προοδευτική κυβέρνηση; Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες. Η ρετσινιά θα μείνει σε όλους μας. Εγώ δεν θα το επιτρέψω. Και σας καλώ να πάρετε θέση τώρα».

Παππάς: «Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία»

Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Και προϋποθέσεις είναι: 1. Το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη. 2. Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες.

Στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας. Απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο.

Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.

Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πως θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πως θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πως θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό.

Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος.


Ζητήθηκε παραπομπή Κασσελάκη στο Πειθαρχικό

Την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στο Πειθαρχικό του κόμματος ζήτησε ο πρώην βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των «100».

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης αναφέρει:

Έρχονται στιγμές στη ζωή όλων μας που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις δυσάρεστες που είναι όμως επιβεβλημένες από το αξιακό σύστημα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, κάθε ενεργού πολίτη. Έτσι και η απόφασή μου να προσφύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι μια δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρόκειται για απόφαση που δεν προσμετρά σκοπιμότητες και ισορροπίες, αλλά προτάσσει τον σεβασμό και την ηθική αποκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων.

Με λύπη και προβληματισμό βιώνουμε όλοι την παρατεταμένη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του ιστορικού κόμματος της Αριστεράς. Η ιστορία έχει καταγράψει τους μεγάλους αγώνες για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία που έχει δώσει η Αριστερά στην Ελλάδα σε όλες της τις εκφάνσεις. Και αυτοί οι αγώνες λοιδορήθηκαν. Η σημερινή εικόνα παρακμής είναι πρωτοφανής , καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινδυνεύει όχι μόνο να μεταλλαχθεί σε κάτι ξένο προς κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά να αποχωριστεί και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας.

Ένας ατέλειωτος διχασμός και μια πρωτοφανής συνεχιζόμενη καθημερινή τοξικότητα παραλύουν κάθε έννοια λειτουργίας του ιστορικού κόμματός μας. Παρακολουθήσαμε ενεοί όσα για περίπου ένα χρόνο εκφράστηκαν δια στόματος του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του οποίου τη νόμιμη εκλογή ουδείς ουδέποτε αμφισβήτησε. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συντεταγμένες συμπεριφορές των «φίλων» και οπαδών του που συνεχίζονται με τρόπο αήθη και κορυφώνονται μετά την μομφή της ΚΕ στο πρόσωπό του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην επόμενη μέρα. Και εκλέχτηκε Πρόεδρος ενός Αριστερού Δημοκρατικού Ριζοσπαστικού κόμματος. Είχε επομένως υποχρέωση να αναλύσει και να συνθέσει, ενδεχομένως να συγκρουστεί με τελικό στόχο να ενώσει και να οδηγήσει την δική μας Αριστερά στην επόμενη μέρα. Εκλέχτηκε για να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος.

Και δυστυχώς κατέληξε ως πρόβλημα στην επίλυση των προβλημάτων. Με λόγο τοξικό, συχνά ανιστόρητο , με δημόσιες δηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν όχι μόνο με την αριστερά αλλά με προοδευτικό κόμμα, πορεύτηκε με μοναδικό γνώμονα προσωπικές αισθητικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιλογές. Κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα.

Έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις του να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην απέναντι όχθη των ιδεολογικών του καταβολών, προτάσσοντας την εμφανή επιλογή δημιουργίας ενός αρχηγικού κόμματος.
Επί δέκα και πλέον μήνες άλλαζε την ατζέντα κατά το δοκούν, με ειδήσεις που φιλοξενούν τηλεοπτικά πρωινά μαγκαζίνο, αποκομμένες από τα πολλαπλασιαζόμενα λαϊκά προβλήματα , προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε μια ανάλγητη και επικίνδυνη κυβέρνηση.

Οι ηγέτες εκλέγονται για να ενώσουν και όχι να διχάσουν , έρχονται να συνθέσουν και όχι να διαλύσουν και να τιμωρήσουν. Εκλέγονται για να διορθώσουν λανθασμένες πολιτικές επιλογές και όχι να οδηγήσουν ένα ιστορικό κόμμα στη μεταπολιτική τη συρρίκνωση και την απαξίωση. Κυρίως όμως, οι ηγέτες οφείλουν να είναι μεγαλόψυχοι και όχι να λειτουργούν τιμωρητικά προς κάθε διαφορετική άποψη.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν συνέβη στην βραχύβια θητεία του Στέφανου Κασσελάκη. Ουδέποτε σεβάστηκε τις καταστατικές λειτουργίες. Καταπάτησε κάθε αρχή συλλογικής λειτουργίας, αδιαφόρησε επιδεικτικά για κάθε έννοια κριτικής. Επέτρεψε να λειτουργήσει ένας επικίνδυνος πολιτικά «περίγυρος» που με τρόπο γκεμπελικό συνεχίζει να επιχειρεί δολοφονίες χαρακτήρων. Συνεχίζει και φροντίζει να συντηρεί μια δημόσια εικόνα βίαιης αντιπαράθεσης.

Είναι ό ίδιος «περίγυρος» που δημόσια υπόσχεται βία στο επικείμενο Συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης με λόγο εμπρηστικό λοιδόρησε και επιχείρησε να αποδημήσει την ιστορική κυβερνητική διαδρομή του κόμματος ταυτιζόμενος με την εικόνα που δημιουργούν τα συστημικά ΜΜΕ. Σε μια πρωτοφανή κατασκευή εσωκομματικών εχθρών επιδόθηκε σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών, φτάνοντας στο σημείο όχι μόνο να κατηγορήσει και να προκαλέσει δημόσια τον ιστορικό ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να αμφισβητήσει την ηθική του διαδρομή, με ευθείες αδιανόητες κατηγορίες, τις οποίες ανασκεύαζε με άνεση ακροβάτη, γκρεμίζοντας την δημόσια εικόνα του κόμματός μας.

Η αντίφαση υπήρξε στη καθημερινότητά του. Λειτούργησε ως εκκαθαριστής τιμωρός και όχι ως εγγυητής της ενότητας, με αποτέλεσμα εύλογα να δημιουργεί καθημερινά μέτωπα εναντίον του, αλλά και διασπάσεις και μαζικές δημόσια εκπεφρασμένες ή σιωπηρές αποχωρήσεις μελών. Συρρίκνωσε τον αριθμό μελών και οδήγησε στον μαρασμό κάθε εσωκομματική λειτουργία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανεύθυνα και ανέξοδα οδήγησε ένα κόμμα της Αριστεράς στην παρακμή και στην εξαθλίωση.

Θα αναφερθώ σε κάποιες μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις , των οποίων είστε γνώστες και οι οποίες οδήγησαν το κόμμα στην γελοιοποίηση, στον διασυρμό, στην πολιτική απαξία και στην ρευστοποίηση:

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. μετά την εκλογή του, στην εισηγητική του ομιλία (Σάββατο 11/11/2023)αποκάλεσε το 1/3 των μελών του Σώματος «πέμπτη φάλαγγα» οδηγώντας τους στην έξοδο. Δηλαδή ελάχιστες μέρες μετά την εκλογή του επέφερε μία διάσπαση με το «Καλημέρα».
Στο δημόσιο λόγο του εξέφραζε προσωπικές απόψεις, εντελώς αντίθετες από τις επεξεργασμένες και ψηφισμένες θέσεις του κόμματος (π.χ. αμοιβές εργαζομένων με stock options, «κρατίδιο» το ψευδοκράτος , «σύγχρονη Ιερά Συμμαχία» το ΝΑΤΟ).

Πρόβαλε την προσωπική του ζωή με όρους lifestyle, τις βίλες του ανά τον κόσμο την αντίληψη του «χάρη σας κάνω» με την δήλωση: «και να μην δουλέψω ποτέ έχω πολλά χρήματα να ζήσω» [!!!].

Παρουσιάζοντας από τηλεοράσεως το πρόσφατα αγορασμένο σπίτι στο Κολωνάκι (έναντι 1,8 εκατ. χωρίς τις επισκευές) δήλωνε προκλητικά: «το όνειρο κάθε Έλληνα είναι να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι» [!!!] την ώρα που οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν γίνει μάστιγα και το κόστος για την μίσθωση κατοικίας ακόμα και σε υποβαθμισμένες λαϊκές περιοχές έχει εκτοξευτεί σε απαγορευτικά ύψη για απλή διαβίωση.

Ισχυρίζεται (ακόμα και τώρα) ότι με προσωπικά του χρήματα πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ και ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ το Δώρο Χριστουγέννων και το μισθό μηνός Δεκεμβρίου 2023 όταν την ίδια ημέρα που κατέβαλε το δάνειο καταβλήθηκε -το αντίστοιχο- ποσό από το κόμμα και του επιστράφηκε αμέσως (επιβαρύνοντας το ταμείο του κόμματος με 5.520 ευρώ χαρτόσημο δανειακής σύμβασης).

Κατηγόρησε με μεταμεσονύκτια ανάρτηση του στα social media τον ιστορικό ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό ως «υπονομευτή».

Κατηγόρησε το κόμμα (και τον Αλέξη Τσίπρα) για διαφθορά […]

Είμαι βέβαιος ότι κατά την ερευνά σας στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ θα βρείτε τεκμήρια ισχυρότερα των όσων σας παραθέτω. Για όλους τους παραπάνω λόγους που στοιχειοθετούν αντικαταστατική, αντικομματική αντισυντροφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, αλλά και λόγους ηθικής τάξης, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να παραμένει μέλος του κόμματος και μάλιστα να υπαινίσσεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει. Η Αριστερά πρέπει να προχωρήσει. Σας καλώ με την αρμοδιότητα που σας δίνει το καταστατικό μας να υπερασπιστείτε την ιστορική διαδρομή κόμματος και μελών. Κορυφαία προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση των καταστατικών κανόνων από όλους. Κανείς δεν δικαιούται να αυθαιρετεί. Και δυστυχώς σήμερα κάποιοι συνειδητά συνεχίζουν με θράσος να αυθαιρετούν.

Η δημόσια επιστολή που απευθύνατε προς τα μέλη της ΚΕ [και η οποία έπρεπε να είχε σταλεί μήνες πριν στις οργανώσεις] στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, βρήκε το σύνολο των μελών της ΚΕ ταυτισμένα με το περιεχόμενό της. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει στην επόμενη μέρα δυναμικά και αποφασιστικά.

Όμως είναι προφανές ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί εάν η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ένα όργανο εκλεγμένο από το Συνέδριο, δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το καταστατικό προς κάθε κατεύθυνση. Όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος σας είναι ιστορικός. Οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος. Στη δημοκρατική λειτουργία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς άλλους, που μπορείτε να διαπιστώσετε στην έρευνα που οφείλετε να κάνετε, προσφεύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός μας και ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ του Στέφανου Κασσελάκη ενώπιόν σας με το ερώτημα της διαγραφής.

Γνωρίζοντας προσωπικά την ιστορική διαδρομή των περισσοτέρων εκ των μελών της Επιτροπής , δηλώνω εκ προοιμίου ότι η απόφασή σας θα είναι σεβαστή , καθώς επίσης και ιστορική. Μια Αριστερά δίχως ηθική δεν έχει λόγους ύπαρξης. Μια Αριστερά χωρίς κανόνες είναι καταδικασμένη να σβήσει. Μια Αριστερά χωρίς συντροφικότητα και συλλογικότητα είναι ασύμβατη με τα κοινωνικά συμφέροντα”.

Στις 8-11 Νοεμβρίου τελικά το Συνέδριο

Aλλαξε τελικά η ημερομηνία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η με 3 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο μετατίθεται για λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 με 11 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη διαφώνησε με την μετάθεση της ημερομηνίας.

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη τονίζει πως δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανόνες και αφήνουν αιχμές κατά των «87», επισημαίνοντας πως επειδή έχουν την πλειοψηφία, νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν και ό,τι θέλουν.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη αίθουσα, η οποία θα χωρέσει όλους τους συνέδρους, γι΄ αυτό και άλλαξε το πλάνο της διεξαγωγής του.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση προς την ΚΕ είναι να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11). Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι στις 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ntv1pmwxe9)

ΣΥΡΙΖΑ: Δεκτή η τροπολογία για "καταδίκη προσβλητικών αναφορών" που κατέθεσαν Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης

Τροπολογία που αφορά σε «προσβλητικές αναφορές για διαπλοκή» κατέθεσαν σήμερα, Σάββατο (05.10.24) οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ».

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για τοξικότητα. «Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή» είπε, μεταξύ άλλων.

«Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.ά», σημείωσε.

Ο κ. Θεχοαρόπουλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά», προσθέτοντας ότι «η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μακριά από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Και με δύο στόχους την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την απεύθυνση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία».

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ. Ρ. Σβίγκου: Να διαψεύσουμε όσους θέλουν να κλείσει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική της κυβερνώσας Αριστεράς.

«Δεν είναι μόνο αναγκαίο, είναι και επείγον να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Με ομοψυχία και σοβαρότητα, με πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων μας», τόνισε η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου κατά την τοποθέτηση της στην έναρξη της συνεδρίασης.

Είπε ότι «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, που ο μισθός τελειώνει από τις 20 του μήνα, στη χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ένα νοικοκυριό χρειάζεται σχεδόν 350 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, και η κυβέρνηση σχεδιάζει επιβολή φορολογίας ακόμα και στα φιλοδωρήματα των εργαζόμενων στην εστίαση».

Η Γραμματέας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή προέδρου ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, από τις ΝΕ και τις ΟΜ μέχρι το Οργανωτικό και το Γραφείο Τύπου, θα εργαστεί ισότιμα για να βοηθήσει και να συνδράμει όλους τους υποψηφίους. «Με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες και με απόλυτη αμεροληψία, όπως άλλωστε έγινε και στις προηγούμενες εκλογές». «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κι ας μην δυναμιτίζουμε το κλίμα», είπε.

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι «το συνέδριό μας, και οι εκλογές για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή πρέπει να γίνουν η αφετηρία για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάμε μπροστά όλες κι όλοι μαζί. Γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνουν οι διαδικασίες μας αρένα τοξικότητας». «Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Αυτό επιτάσσει η ιστορία μας, οι ιδέες μας, η κουλτούρα μας», σημείωσε. Τόνισε δε ότι «από τους υποψήφιους για την προεδρία, οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν και πρέπει να ακούσουν προτάσεις, θέσεις, σχέδια για το σήμερα και το αύριο. Όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της κοινωνίας. Θέλουν έναν πολιτικό διάλογο, με αρχές και αξίες. Αποζητούν μια παράθεση πολιτικών προγραμμάτων που θα αφορούν την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος. Θέλουν να ακούσουν απαντήσεις στα προβλήματά τους, μια προοδευτική διέξοδο από το σκοτεινό αδιέξοδο που μας οδηγεί η διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρέπει να διαψεύσουμε τη ΝΔ, κι όλο το σύστημα που την υποστηρίζει. Με τις πράξεις μας, με τους αγώνες μας, μέσα κι έξω από τη βουλή. Να διαψεύσουμε όσους κι όσες θέλουν να κλείσει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική της κυβερνώσας Αριστεράς, να τελειώσουν με το κόμμα που τους χαλάει, εδώ και χρόνια, τα σχέδιά τους, να ηττηθούν οι αριστερές ιδέες». «Έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις και λύσεις», είπε, «έχουμε ισχυρή παρέμβαση στη βουλή, καταθέτουμε προτάσεις νόμου, κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο». Σχολίασε ότι «δεν πρέπει όλα αυτά να χάνονται μέσα στον σαματά των εσωκομματικών αντεγκλήσεων. Γιατί, όσο δυναμιτίζουμε το κλίμα, τόσο περισσότερο απογοητεύουμε τον κόσμο μας».

«Να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε το στοίχημα της μαζικής και ενεργούς συμμετοχής των μελών μας, σε όλες τις διαδικασίες», τόνισε. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δίπλα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνίστηκαν για αυτόν, που τον οδήγησαν στην κυβέρνηση», για να τονίσει ότι «σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ, των απογοητευμένων, των αποστασιοποιημένων, των επιφυλακτικών αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών πρέπει να απευθυνόμαστε, πρέπει να τον πείσουμε και να τον προσεγγίσουμε ξανά». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εγγυητής της ενότητας, της αγωνιστικότητας, της προοπτικής του κόμματος, αλλά της κοινωνίας. Γιατί είναι η δύναμη και ο εμβρυουλκός της προοδευτικής αντεπίθεσης, της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής».

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ. Την υποψηφιότητα του κατέθεσε ο Ν. Φαραντούρης

«Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας», όπως δήλωσε, ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ΚΕ, συνοδεύοντας την από 34 υπογραφές μελών της ΚΕ και το πόθεν έσχες του.

Ο κ. Φαραντούρης παρουσίασε σε αδρές γραμμές ένα πρόγραμμα 10 σημείων που αποτελεί και την πολιτική πρόταση του, από το δημογραφικό μέχρι την λειτουργία της αγοράς και από τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέχρι τις σύγχρονες προκλήσεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα.

«Πρέπει να επικρατήσει η ενότητα, η συγκράτηση και κυρίως η αίσθηση ευθύνης απέναντι σε μία ιστορική παράταξη της θυσίας και της προσφοράς». «Δεν περισσεύει κανείς, τα φαινόμενα διχασμού αλλά και ένα υπέρμετρο εγώ που πρυτάνευσε το προηγούμενο διάστημα δεν χαρακτηρίζει την παράταξη μας και ο δικός μου λόγος και η δική μου παρουσία ήρθε για να ενώσει και όχι για να διχάσει, να συσπειρώσει και όχι να διαιρέσει».

Ερωτηθείς αν η αποδοχή της απόφασης για μομφή είναι προϋπόθεση για κάθε υποψηφιότητα, είπε ότι κατέθεσα την υποψηφιότητά του «με αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων». Πρόσθεσε ότι «ένα συγκροτημένο κόμμα και μάλιστα ένα κόμμα της αριστεράς, έχει ένα τρίπτυχο μελών, οργάνων, ηγεσίας» και πως «και τα τρία πρέπει να συναρμόζουν και να συνεργάζονται».

«Τα κόμματα έχουν όργανα, αποφασίζουν συλλογικά, έχουν και μέλη που συμμετέχουν, έχουν και ηγεσίες που αποφασίζουν και βάζουν το στίγμα τους. Τα κόμματα δεν είναι υπηρέτες των προέδρων τους, τα κόμματα πρέπει στο τρίπτυχο αυτό αρμονικά και με διάθεση συντροφική -πολλώ δε μάλλον σε ένα κόμμα της αριστεράς- να προχωρούν μπροστά. Αυτό είναι και το δικό μου όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από την περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αν πρυτανεύσει η ενότητα και η συσπείρωση και υποχωρήσει λιγάκι το εγώ έναντι του εμείς και αντιληφθούμε ότι έχουμε μια ιστορική υποχρέωση έναντι της κοινωνίας να βγούμε μπροστά και να ηγηθούμε των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου -γιατί αυτό ζητά ο λαός- και να αποτελέσουμε τον έτερο κυβερνητικό πόλο, την εναλλακτική για μία διακυβέρνηση του τόπου, μπορούμε να το πετύχουμε». «Διαφορετικά», σημείωσε, «θα συρικνωθούμε και θα εξαφανιστούμε».

«Όμως εγώ είμαι εδώ, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοι μου, για να υπηρετήσουμε αυτό το όραμα, της διακυβέρνησης, της συσπείρωσης και όχι του διχασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, να ηγηθεί των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Αυτή νομοτελειακά πρέπει να είναι η αποστολή του», είπε καταληκτικά.

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ. Π. Πολάκης: «Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες…»

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος είπε ότι «πρέπει μέσα από μια διαδικασία προγραμματικού διαλόγου και αντιπαράθεσης οράματος, συγκεκριμένου σχεδίου και προτάσεων μέσα από ντιμπέιτ, να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «για να ξεφύγουμε από την μικροπρέπεια και την κακομοιριά των ‘πραξικοπηματιών’, των διαδικαστικών, των ‘κουκουλοφόρων’ και δε συμμαζεύεται», κατέθεσα με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση 3-4 «οραματικού χαρακτήρα» προτάσεις.

«Πιστεύω ότι στους πολύ δύσκολους και γεωπολιτικούς καιρούς που ζούμε σε μια Ευρώπη στην οποία η Γερμανία και η Γαλλία όχι απλά λαχανιάζουν αλλά παρουσιάζουν μείωση της ανάπτυξης, σε μια Ευρώπη που ο Ντράγκι λέει ότι για να διατηρηθεί η ανάπτυξη χρειαζόμαστε 800 δισ. ευρώ καινούργιο χρήμα για φέτος, του χρόνου και τον άλλο χρόνο, δηλαδή έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου -κάτι που αρνείται την Γερμανία-, σε μια τέτοια Ευρώπη χρειαζόμαστε να αμφισβητήσουμε τη μνημονιακή πορεία της λιτότητας που επέβαλε ο Σόιμπλε όλη την προηγούμενη δεκαετία».

«Να μιλήσουμε», συνέχισε, «για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, να μιλήσουμε όχι απλά για την ισότητα των ευκαιριών ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά για την ισότητα για την απόλαυση των αγαθών που παράγει η κοινωνία, η επιστήμη και η τεχνική της εποχής μας». «Για να υπάρχει λοιπόν μια ισότητα στην απόλαυση των αγαθών την κοινωνική πλειοψηφία, γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν κεντρικό σχεδιασμό και μια επανα κοινωνικοποίηση από το κράτος των βασικών μέσων και πόρων που επιτρέπουν αυτή την ισότιμη απόλυση των αγαθών», είπε.

Γιατί, υποστήριξε, «χωρίς μια τράπεζα δημόσια, χωρίς την ενέργεια στα χέρια του Δημοσίου, χωρίς τον έλεγχο της αγοράς των καυσίμων και των μεταφορών, τότε ούτε η κατοικία, ούτε η θέρμανση, ούτε το νερό, ούτε η αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία μπορεί να είναι κτήμα των ανθρώπων». Ανέφερε ότι «αυτό είναι το βαθύτερο περιεχόμενο μιας οραματικής πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νέα γενιά που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια επόμενη διεκδίκηση κυβερνητικής θητείας που θα αλλάξει τα πράγματα σε αυτή τη χώρα, την οποία κάποιοι φαντάζονται και σχεδιάζουν να την κάνουν Κολομβία των Βαλκανίων».

Κληθείς να σχολιάσει «τις φωνές που μίλησαν για μεθοδεύσεις» με αφορμή τη μετάθεση του συνεδρίου, ο κ. Πολάκης σχολίασε ότι «αυτά είναι μικροκακομοιριές και ότι όποιος δεν μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένο όραμα, συγκεκριμένη πρόταση ή συγκεκριμένη γραμμή για το τί πρέπει να γίνει σήμερα, πάει και καθίζει σαν τη σουχλίστρα γυναίκα, αυτή δηλαδή που βάζει όλο σπιουνιές και συνέχεια κουτσομπολεύει και λέει: ‘μου έκαναν αυτό, μου έκαναν το άλλο’…».


Πρόταση από Χατζησωκράτη για αποδέσμευση της ΚΕ από την εκλογή προέδρου

Παράλληλα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης κατέθεσε πρόταση για αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει να προγραμματιστεί η εκλογή για τη νέα Κεντρική Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου του 2025. «Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε, με νηφαλιότητα, πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της ΚΕ. Θα προχωρήσουμε, όπως το 2022 ή με άλλους τρόπους, που έχουν ήδη προταθεί στο διάλογο την τελευταία περίοδο;», ανέφερε μεταξύ άλλων στο κείμενο που κατατέθηκε.

1 Στην παράγραφο 2 της εισήγησης της Π.Γραμματείας αφαιρούνται οι λέξεις: και νέας Κεντρικής Επιτροπής

2 . Δύο παραγράφους πριν από το τέλος προστίθεται η παράγραφος:
Η εκλογή για τη νέα Κ.Ε. θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2025 Η αιτιολόγηση της ΠΡΟΤΑΣΗΣ: 1.Το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται μετά την μομφή της Κ.Ε. προς τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Στεφ. Κασσελάκη. Αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του καταστατικού.
Δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κ.Ε. Άρα η Κ.Ε., που έχει εκλεγεί με 3ετή θητεία τον Μάϊο του 2022, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή προέδρου συνεπάγεται και την εκλογή Κ.Ε.

Άλλωστε εμείς, ως ΚΕ πριν από 15 μήνες αποφασίσαμε την εκλογή προέδρου ΧΩΡΙΣ την ταυτόχρονη εκλογή ΚΕ.

Γιατί; Γιατί θεωρήσαμε ότι το μείζον ήταν η εκλογή προέδρου !

Ναι αλλά ήταν αλλιώς τα πράγματα! Ήταν μετά από παραίτηση προέδρου! Ε! και; Τώρα είναι μετά από μομφή στον Πρόεδρο! Ναι αλλά ήταν Διαρκές το συνέδριο. Όχι έκτακτο! Ποιος το αποφάσισε αυτό; Η ΚΕ! Γιατί; Γιατί έτσι θεώρησε ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κόμματος στη δοσμένη στιγμή

2. Δεν θα ήταν πρόσφορο και σκόπιμο για την πορεία του κόμματος να εκλεγούν τα μέλη της Κ.Ε. μόνο με βάση ή υπερκαθοριζόμενα από τη στάση τους απέναντι στο κύριο θέμα που θα απασχολήσει το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, την επιλογή Προέδρου.

Μας χρειάζονται, πέραν αυτού και στελέχη που θα έχουν επάρκεια, πολιτικό λόγο, εργατικότητα, σύνδεση με την κοινωνία και τα κινήματα κλπ. Κλπ. Γιατί, σε ένα κόμμα που επιδιώκει να είναι συμπεριληπτικό , να τους/τις στερηθούμε;

3. Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκλογή για τη νέα Κ.Ε. στις 19 Ιανουαρίου του 2025!

Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε, με νηφαλιότητα, πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της Κ.Ε. Θα προχωρήσουμε, όπως το 2022 ή με άλλους τρόπους , που έχουν ήδη προταθεί στο διάλογο την τελευταία περίοδο;