Μια κούρσα εκατό ηµερών φτάνει σήµερα στο τέλος. Από τις 7 το πρωί άνοιξαν οι 950 κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα για να υποδεχθούν τα µέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που καλούνται να ψηφίσουν µεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη, του Παύλου Γερουλάνου, της Νάντιας Γιαννακοπούλου, της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, του Χάρη ∆ούκα και του Μιχάλη Κατρίνη. Η µακρά προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε κυρίως από τους χαµηλούς τόνους, µε εξαίρεση ίσως τις τελευταίες ηµέρες, ιδίως µετά το debate, όπου καταγράφηκαν αιχµές µεταξύ όλων των υποψηφίων. Κοινώς, όλοι εναντίον όλων. Και η αλήθεια είναι πως πλην της εµφανούς ταύτισ58ης του κ. ∆ούκα µε την κ. Γιαννακοπούλου, δεν έχει προκύψει κάποια άλλη συµφωνία, ούτε µπορεί κάποιος να µιλήσει µε βεβαιότητα για τις συµµαχίες που θα οικοδοµηθούν στον δεύτερο γύρο.

Τα φώτα όλων είναι σήµερα στραµµένα στη συµµετοχή, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών προεξοφλεί πως από το εύρος της θα εξαρτηθεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσµα. Κυρίως, όµως, από τις εισροές που θα προκύψουν από ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει σε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.∆. Με βάση τα στοιχεία και από τα δύο αυτά κόµµατα, υπάρχουν ψηφοφόροι που δείχνουν ενδιαφέρον για τις εκλογές - άλλωστε, πολλοί από αυτούς είχαν επιλέξει παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ. Οπότε τους είναι σχετικά εύκολη και ανώδυνη η επιλογή να προσέλθουν στις «πράσινες» κάλπες, ιδίως από τη στιγµή που υπάρχουν ψηφοφόροι για όλα τα γούστα.

Από τα επιµέρους στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι τα ποσοστά του κ. Ανδρουλάκη είναι πάρα πολύ υψηλά, ακόµα και της τάξης του 40%, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά τα ακροατήρια εµφανίζεται κυρίαρχος και σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις είναι και τα κοινά που λογικά θα του δώσουν την πρώτη θέση. Εξίσου ισχυρό χαρτί για τον νυν πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο είναι ότι διαθέτει τον πιο οργανωµένο µηχανισµό, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, πόσω µάλλον σε εσωκοµµατικές κάλπες. Εχει στο πλευρό του το µεγαλύτερο µέρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, όπως επίσης και την πλειονότητα των στελεχών από τους µαζικούς και κοινωνικούς χώρους. Το αδύνατο σηµείο, ωστόσο, του κ. Αν δρουλάκη είναι πως έχει ισχνές εισροές από τους ψηφοφόρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.∆., που θα βρεθούν σήµερα στις κάλπες.

Εισροές

Στον αντίποδα, αυτό είναι το µεγάλο πλεονέκτηµα του Παύλου Γερουλάνου. Ο βουλευτής Α' Αθηνών είναι ο µόνος από τους υποψήφιους που έχει εισροές τόσο από το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το αντίστοιχο της Ν.∆. Εχει καταφέρει, δηλαδή, να έχει περισσότερες δεξαµενές ψηφοφόρων και να παντρεύει διαφορετικά ακροατήρια. Το ερώτηµα για τον κ. Γερουλάνο είναι αν οι προσθήκες αυτές του αρκούν για να καλύψει τη διαφορά σε σχέση µε τα σχετικά χαµηλά ποσοστά που λαµβάνει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πάντως είναι εµφανές ότι ο Π. Γερουλάνος έχει κάνει ένα αρκετά δυναµικό finish.

Ο Χάρης ∆ούκας έχει δύο σηµαντικά πλεονεκτήµατα. Το ένα και κυριότερο είναι ότι έχει συγκροτήσει έναν αρκετά δυνατό µηχανισµό σε πανελλαδικό επίπεδο χάρη στη στήριξη που του έχουν απλόχερα δώσει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Τόνια Αντωνίου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Συν τοις άλλοις, αξιοποιεί και τις ποικίλες δυνατότητες που του δίνει σε οργανωτικό επίπεδο και σε ανθρώπινο δυναµικό ο ∆ήµος Αθηναίων. Το δεύτερο πλεονέκτηµα είναι ότι απευθύνεται προνοµιακά από τους άλλους υποψήφιους στα ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ - άλλωστε, οι περισσότερες από τις θέσεις που εκφράζει είναι πιο κοντά στις παραδοσιακές θέσεις της Κουµουνδούρου παράτης Χαριλάου Τρικούπη. Το ζητούµενο, εποµένως, για τον κ. ∆ούκα είναι να προσέλθουν µαζικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις «πράσινες» κάλπες, αλλά και να αξιοποιηθούν κάποιες από τις συµµαχίες που φαίνεται να έχει κάνει µε πρόσωπα από την αξιωµατική αντιπολίτευση. Στον αντίποδα, δεν έχει την παραµικρή εισροή από κεντρώους και µετριοπαθείς ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τη Ν.∆. Γι’ αυτά τα κοινά µοιάζει να είναι «κόκκινο πανί» ο κ. ∆ούκας. Αρνητικά λειτουργεί για µεγάλη µερίδα ψηφοφόρων και η κακή κατάσταση που επικρατεί στον ∆ήµο Αθηναίων, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι διεκδικεί δύο παράλληλα αξιώµατα.


Η µεγάλη έκπληξη

Η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, που είναι και η µεγάλη έκπληξη αυτής της εκλογικής διαδικασίας, έχει κάνει το πιο δυναµικό τελείωµα, καλύπτοντας τη µεγάλη διαφορά που είχε από τους συνυποψήφιούς της, όταν στα τέλη Ιουλίου αιφνιδίαζε τους πάντες ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της. Μίλησε πολιτικά και προγραµµατικά, ενώ απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε για την απουσία της από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούµενα χρόνια. Εχει το µεγαλύτερο ρεύµα στους κεντρογενείς ψηφοφόρους και συµβάλλει καταλυτικά στην επιστροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει στη Ν.∆. λόγω του κ. Μητσοτάκη. Επιπλέον, έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει πολλά στελέχη από το λεγόµενο εκσυγχρονιστικό µπλοκ. Στα αδύναµα σηµεία της πρώην υπουργού είναι ο περιορισµένος κοµµατικός µηχανισµός, η χαµηλή αναγνωρισιµότητα στις νεότερες ηλικίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει καµία απήχηση σε ψηφοφόρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγµή, έχουν σηµασία και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο τελευταίος έχει κάνει πολύ µεγάλη οργανωτική δουλειά και µάλι στα µόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το στοιχείο της µεγάλης συµµετοχής στις εκδηλώσεις που έκανε, µε αποτέλεσµα πολλοί να θεωρούν ότι θα πετύχει ένα αξιοσηµείωτο ποσοστό, µε το ερώτηµα να είναι πώς θα κινηθεί ο κ. Κατρίνης στον δεύτερο γύρο. Η κ. Γιαννακοπούλου επικεντρώθηκε κυρίως στα social media και στις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, µε εµφανή στόχευση να κάνει ζηµιά στον κ. Ανδρουλάκη και να καταδείξει πως είναι εκείνη που άνοιξε τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου. Εως την τελευταία στιγµή, πάντως, και µε βάση τις δηµοσκοπήσεις δεν φάνηκε να αποδίδει καθόλου η τακτική αυτή