Μια συμμετοχή που έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη, η άνετη πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη, το θρίλερ μεταξύ Δούκα και Γερουλάνου και η Άννα Διαμαντοπούλου που αποδείχθηκε σκληρή παίκτρια σημάδεψαν τον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας θα «κοντραροχτυπηθούν» τώρα στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στη «μάχη» για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, με τα βλέμματα να στρέφονται πια στις συμμαχίες και τις υπόγειες διεργασίες που θα καταγραφούν από σήμερα μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που δεν τα κατάφεραν. Κι αυτό ιδιαίτερα την ώρα που τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου, που θα αποδειχθούν ρυθμιστές του αποτελέσματος, δύσκολα θα δώσουν γραμμή δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Την άλλη Κυριακή (13.10.2024), λοιπόν, μένει να δούμε αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δρέψει τους καρπούς της οργάνωσης και της κομματικότητας εντός της Χαριλάου Τρικούπη, με τη στρατηγική του να στρέφεται και στην Αθήνα, όπου οι επιδόσεις του δεν ήταν οι επιθυμητές, ή αν θα επικρατήσει ο τεχνοκρατικός ρεαλισμός και η εικόνα ενός σύγχρονου ΠΑΣΟΚ μακριά από τα «στενά κομματικά όρια» του Χάρη Δούκα, που θα πρέπει να εστιάσει στην Αττική όπου δέχθηκε βαρύ πλήγμα.

Η διαφορά Ανδρουλάκη - Δούκα θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί, αλλά μπορεί και να μεγαλώσει. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. 

*Διαβάστε ακόμα:Ανάλυση - Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι κεντρογενείς ψηφοφόροι επιστρέφουν στη βάση τους
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pc2m12bh61)


Τι θα γίνει με το ντιμπέιτ

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε εάν θα διεξαχθεί τελικά εκ νέου ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πλέον διεκδικητών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και, αν ναι, ποιος θα είναι αυτός που θα κερδίσει τις εντυπώσεις, που ίσως του δώσουν και τη νίκη.

Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Δούκας είχαν δηλώσει από τον πρώτο γύρο υπέρ της οργάνωσης τηλεμαχίας για το δίδυμο που θα προέκυπτε.   

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, από τη μεριά του, ζήτησε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον νυν επικεφαλής του κόμματος και εκ νέου υποψηφίου, Νίκο Ανδρουλάκη. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι επικοινώνησε ήδη με τη διοίκηση της ΕΡΤ ζητώντας να οργανωθεί ένας «ζωντανός και παραγωγικός διάλογος» ανάμεσα σε αυτόν και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Μόλις επικοινώνησα με την ΕΡΤ και ζήτησα τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και της χώρας», ανέφερε ο κ. Δούκας.



Τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε «θρίλερ», με το τελικό αποτέλεσμα στο 100% της ενσωμάτωσης (928 εκλογικά τμήματα) να έχει ως εξής:

Ψηφίσαντες 303.223
Έγκυρα 301.272
Άκυρα / λευκά 1.951

Ανδρουλάκης Νίκος: 89.288 - 29,64%
Δούκας Χάρης: 64.490 - 21,41%
Γερουλάνος Παύλος: 63.632 - 21,12%

Διαμαντοπουλου Άννα: 58.809 - 19,52%
Κατρίνης Μιχάλης: 18.163 - 6,03%
Γιαννακόπουλου Νάντια: 6.890 - 2,29%

Τι συνέβη ανά περιφέρεια 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να πάρει την πρωτιά σε αρκετές από αυτές, όπως Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας.

Ο Χάρης Δούκας ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει στο νήμα τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο με τη διαφορά από τον τρίτο Παύλο Γερουλάνο να φτάνει μόλις στις 858 ψήφους, επικράτησε στην περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του ήταν πρώτος στην Περιφέρεια Αττικής (κάτι που βεβαίως προκάλεσε αίσθηση καθώς άφησε 4ο τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα) και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Από την άλλη, ο Μιχάλης Κατρίνης «πήρε» την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Το χειρότερο ποσοστό του Χάρη Δούκα καταγράφηκε στην περιφέρεια της Κρήτης (11,81%). Πρώτος, στην εκλογική του περιφέρεια, την Ηλεία, ήλθε ο Μιχάλης Κατρίνης με ποσοστό (26,09%)

Η Αννα Διαμαντοπούλου κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (29,95) και Κεντρικής Μακεδονίας (24,16).



Τα αξιοσημείωτα της α' κάλπης: Οι λιγότερες ψήφοι του Ανδρουλάκη και η «ήττα» Δούκα στην Αττική

Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε πρώτος με 29,64%, με τον Χάρη Δούκα να τον ακολουθεί στον β' γύρο της ερχόμενης Κυριακής, μετά από θρίλερ με τον Παύλο Γερουλάνο, που τερμάτισε τρίτος με 21,12% και 63.632 ψήφους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναδείχθηκε τέταρτη με 19,52% και 58.899 ψήφους και πέμπτος ο Μιχάλης Κατρίνης 6,03% και 18.163 ψήφους, ο οποίος κατόρθωσε να βγει πρώτος στην «έδρα» του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (καθώς κατάγεται από την Ηλεία).

Χαμηλά ήταν τα ποσοστά της Νάντιας Γιαννακοπούλου που ήρθε έκτη σε όλες τις περιφέρειες με 2,29% και 6.890 ψήφους. 

Στα αξιοσημείωτα του χθεσινού αποτελέσματος το γεγονός ότι ο νικητής της πρώτης κάλπης, Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε περίπου 10.000 λιγότερες ψήφους από όσες είχε συγκεντρώσει στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021 (99.210). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε πρωτιά σε εννιά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κρήτη με το εντυπωσιακό 61,87%, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα). Στην Αττική ωστόσο, κατετάγη τρίτος με 20,81%, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου.

Μεγάλη ήττα στην Αττική υπέστη και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος ήταν τέταρτος με 17,93%. Αναδείχθηκε πρώτος μόνο σε μια περιφέρεια αυτήν της Ηπείρου με 30,94% έναντι 26,87% του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ βγήκε δεύτερος σε έξι από τις συνολικά 13 περιφέρειες της χώρας.

Όπως φαίνεται, όποιος κι από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας επιλεγεί έχει «αποδοκιμαστεί» στις δύο μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.


Το θρίλερ Γερουλάνου - Δούκα

Σημαντική ήταν η επίδοση που κατέγραψε ο Παύλος Γερουλάνος, που ήρθε με τον «αέρα» της εκλογής του στην Α΄Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Έχασε τη δεύτερη θέση από τον Χάρη Δούκα κυριολεκτικά στο νήμα, ενώ πρωτιά κατέγραψε στην Αττική συγκεντρώνοντας το 27,18% των ψήφων. Σημειωτέον ότι ο Παύλος Γερουλάνος στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 ήταν πέμπτος σε σύνολο έξι υποψηφίων.

Όπως εκτιμούν πολλοί, εάν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος θα περνούσε άνετα στον β΄γύρο, καθώς οι δύο πρώην υπουργοί στηρίχτηκαν ως επί το πλείστον από τους «κεντρώους» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

ekloges_pasok6333193-009
ekloges_pasok6333198__1_-003
ekloges_pasok6333201-001
ekloges_pasok6333208-002
ekloges_pasok4407718-010
ekloges_pasok4407721-011
ekloges_pasok6333131-012
ekloges_pasok6333135-007
ekloges_pasok6333173-008
ekloges_pasok6333180-004
ekloges_pasok6333184-006
ekloges_pasok6333186-005

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι συμμαχίες που θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο 

Στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών  το ενδιαφέρον στρέφεται στις συμμαχίες που θα πρέπει να επιτύχουν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι. Από σήμερα κιόλας τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν μπει στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής. Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα έχουν, ήδη, βάλει στο τραπέζι το χάρτη του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπουν τα αδύναμα σημεία τους ώστε να κινητοποιηθούν στις περιοχές που υστέρησαν και το κυριότερο: έχουν αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις για την οικοδόμηση των συμμαχιών που θα τους επιτρέψουν να κόψουν πρώτοι το νήμα της μάχης του δεύτερου γύρου.

Μια σημαντική παράμετρος που, κατά κοινή ομολογία, θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου και, κατά δεύτερο λόγο, οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη.

«Όποιος πιστεύει στη δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα», δήλωσε χθες αργά το βράδυ ο Παύλος Γερουλάνος με την αστική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει. Όπως είπε χαρακτηριστικά έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη δείχνοντας την απόφασή του μετά τα αποτελέσματα να μην δώσει γραμμή: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν την άλλη Κυριακή χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θεωρώ ότι ο καθένας που ήρθε να ψηφίσει την υποψηφιότητά μου, ήρθε με τη δική του άποψη. Δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή από τον άλλο. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα κερδίσει τον επόμενο γύρο».

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού ευχαρίστησε «τους φίλους και τους εθελοντές που πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου και ονειρευτήκαμε μαζί», πρόσθεσε πως «είμαι εδώ και πιστεύω βαθιά ότι στην επόμενη μέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ». Ερωτηθείσα όμως αν θα εκφράσει προτίμηση για τον Β΄ γύρο, απάντησε με ένα «θα τα πούμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα να πάρει θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη ή υπέρ του Χάρη Δούκα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δεν φαίνεται να στηρίζει κάποιον ανοικτά στον Β’ γύρο. Στο χτεσινό του μήνυμα μίλησε για την ενότητα, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δώσει γραμμή. «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που με τη συμμετοχή τους δυναμώνουν το ΠΑΣΟΚ. Να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Η στάση τους αποτελεί δέσμευση και ευθύνη. Συγχαρητήρια στους δύο συνυποψήφιούς μου που τερμάτισαν πρώτοι. Το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα», είπε χαρακτηριστικά.

Η δε Νάντια Γιαννακοπούλου, που από τη βραδιά των ευρωεκλογών έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ βάζοντας στο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, φαίνεται σίγουρο ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα. «Τη μεγαλύτερη σημασία έχει η ενότητά μας. Άνοιξα έναν δρόμο που σήμερα αποδίδει καρπούς» αρκέστηκε να πει χθες το βράδυ στη δήλωσή της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pb63wzotmh)

Ανδρουλάκης - Χάρης Δούκας: Δεύτερη ευκαιρία ή αλλαγή ηγεσίας;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στη μάχη με τον αέρα του φαβορί. Κέρδισε τον πρώτο γύρο με διαφορά περίπου 8 μονάδων γεγονός που του δίνει προβάδισμα, ενώ ήταν πρώτος σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν δύο κυρίως στόχους. Πρώτον να διατηρήσουν το θηριώδες προβάδισμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη και δεύτερον να καλύψουν την εκλογική τρύπα των μεγάλων αστικών κέντρων. Το κλίμα αισιοδοξίας στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ενισχύεται και από την εκτίμηση ότι η μάχη με τον κ. Δούκα έχει λιγότερες δυσκολίες από αυτές που θα είχε μια μάχη με τον κ. Γερουλάνο. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χτες αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους πολίτες που «μας γέμισαν ελπίδες και δύναμη», ευχαριστώντας και τους συνυποψηφίους του «για την προεκλογική διαδικασία που διεξήχθη με πολιτικό πολιτισμό, ήθος και σοβαρότητα». «Επτά μέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή όπου είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμα πιο ενωμένο», πρόσθεσε.

Ο Χάρης Δούκας, από τη μεριά του, εκτίμησε ότι το 70% των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή ηγεσίας, αθροίζοντας τα ποσοστά όλων των υποψηφίων που βρέθηκαν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Και σε αυτή τη δήλωση συμπυκνώνεται και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο δήμαρχος Αθηναίων τις επόμενες ημέρες. «Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό: Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Την επόμενη Κυριακή να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα», είπε.

Παράλληλα θα επιδιώξει την προσέγγιση της πλευράς Γερουλάνου. Ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιτελών του Χάρη Δούκα είναι οι επιδόσεις του στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Βάρος αναμένεται να δοθεί και στην περιφέρεια, οπου σημειώθηκαν καλές επιδόσεις.

Τα μηνύματα από τη μεγάλη συμμετοχή

Το πρώτο στοίχημα, αυτό της συμμετοχής, σε μεγάλο βαθμό κερδήθηκε, αφού ξεπεράστηκε ο στόχος των 300.000 ψηφοφόρων. Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν άφησαν ασυγκίνητους τους πολίτες, με αρκετούς μάλιστα να στήνονται σε μεγάλες ουρές προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Περίπου 300.000 πολίτες προσήλθαν χθες στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εκφράζει την ικανοποίησή της για τα μηνύματα που στέλνει η μεγάλη συμμετοχή. Τα μηνύματα μιας ισχυρής βάσης νομιμοποίησης για τον επόμενο αρχηγό, που δεν θα μπορεί να αγνοήσει τους χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν γα να ψηφίσουν για το ΠΑΣΟΚ. Τη δέσμευση που επιβάλλει η αυξημένη προσέλευση πολιτών στον νέο αρχηγό προκειμένου να παγιώσει τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσει την εξουσία.

Την ίδια ώρα, είναι λογικό να γίνουν συγκρίσεις με τον κόσμο που θα προσέλθει στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμά ότι οι ισορροπίες μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν αλλάξει.

Από τη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, όμως, εκτός όλων των άλλων, προέκυψε και ένα ξεκάθαρο (πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται) μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν το δυναμικό «παρών» που έδωσαν παλιοί και νέοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην «Απογευματινή» ο Γιάννης Κουρτάκης, «οι 300.000 κόσμου που προσήλθαν στις κάλπες, εκτός από αρχηγό, αναζήτησαν και αξιόμαχο αντίπαλο του σημερινού πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό και πρέπει και έχει ήδη ανησυχήσει τους κυβερνώντες, που μέχρι πρότινος εξέπεμπαν το μήνυμα της απόλυτης σιγουριάς, μα κυρίως της δεσπόζουσας θέσης που είχαν καταλάβει στο πολιτικό Κέντρο. Από χθες τα δεδομένα κατά κοινή παραδοχή έχουν αλλάξει, αφού ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, που ψήφισε Νέα Δημοκρατία τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και στις πιο πρόσφατες του 2023, αναζητεί (πλέον) νέα πολιτική στέγη. Ψάχνει κόμμα και ηγέτη. Κυρίως όμως εκείνο που φαίνεται να αναζήτησαν οι 300.000 πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ είναι η επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα. Και είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επί της ουσίας διαλυθεί. Με δεδομένο ότι στο γήπεδο δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να υπάρχει ένας παίκτης, από χθες έχω την αίσθηση ότι μπήκαν οι βάσεις για μια σειρά από αλλαγές που, στην εξέλιξή τους, θα μεταβάλουν την καταγραφή των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών».

Κωνσταντινόπουλος: Αν εκλεγεί ο Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα μείνει μικρομεσαίο κόμμα - Ο Δούκας κάνει "γκελ" στον κόσμο

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών. O κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι η παράταξη πρέπει να προχωρήσει και να γυρίσει σελίδα. Όπως σημείωσε, αν δεν συμβεί αυτό και επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, «θα μείνουμε ένα μικρομεσαίο κόμμα».

«Επιβεβαιώθηκε ότι ήταν επιβεβλημένη αυτή η διαδικασία. Το βέβαιο είναι ό,τι έλεγαν και οι πέντε υποψήφιοι, ότι χρειάζεται αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ», επισήμανε ακόμα ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ο κάθε υποψήφιος με τον δικό του τρόπο έλεγε πως το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη έχει "ταβανιάσει" και χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

«Το 50% πλην του κ. Δούκα είναι εκτός. Το ζητούμενο την επόμενη ημέρα είναι και το ερώτημα με τους 150.000 αν "θα πάμε σε μία από τα ίδια;" ή θα "δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι άλλο;"», διερωτήθηκε σχετικά με το διακύβευμα της κάλπης του β’ γύρου.

Όσον αφορά το ποσοστό του Χάρη Δούκα στην Αθήνα –όπου αναδείχθηκε τρίτος σε ψήφους– ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «από τη μέρα που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ο Δούκας, υπήρξε μια μεγάλη πίεση, ακόμα και από την κυβέρνηση. Να σας πω ακόμα πως ο κ. Γερουλάνος είναι βουλευτής Α’ Αθηνών, η κ. Διαμαντοπούλου ήταν. Σε αυτό το κέντρο που υπήρξε μία μεγάλη πίεση, η επικαιρότητα ήταν "γιατί δήμαρχος και πρόεδρος", όμως σίγουρα δεν λέμε ποιος θα είναι δήμαρχος, αλλά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».