Η μάχη του δεύτερου γύρου έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα, ο νικητής βγήκε ουσιαστικά από χθες. Το ενδιαφέρον έγκειται περισσότερο στο εύρος της συμμετοχής παρά στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι δυο μονομάχοι. Πόσοι, δηλαδή, από τις 300χιλιάδες που πήγαν χθες, θα πάνε και την προσεχή Κυριακή.

*Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σε ποιες περιφέρειες βγήκε πρώτος ο Ανδρουλάκης - ''Ήττα'' για τον Δούκα στην Αττική

Η λογική λέει πως περίπου το 1/3 δεν θα προσέλθει. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι η επόμενη μέρα. Οι προσδοκίες είναι αυξημένες, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πλέον το ΠΑΣΟΚ θα παίζει για ένα μεγάλο διάστημα μόνο του στο γήπεδο της κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στον πιο δύσκολο μήνα της ιστορίας του. Καλό σενάριο αυτή την ώρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρέπει να χάσει ούτε μια μέρα. Έχει το momentum, έχει το πολιτικό κλίμα, έχει ξαναζεσταθεί ο κομματικός μηχανισμός, έχει και τις δημοσκοπήσεις. Είναι θέμα χρόνου το ΠΑΣΟΚ να φτάσει το 20%. Kαι αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει μεγάλη δυναμική…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές γιατί πήρε το μήνυμα! Στην προεκλογική περίοδο ήταν ένας άλλος Ανδρουλάκης. Αν και για να ακριβολογώ, για όσους τον γνωρίζουν, αυτός είναι ο Ανδρουλάκης. Για αυτό και έχει τόσους πολλούς φανατικούς φίλους, για αυτό και θεωρώ πως για μια μεγάλη περίοδο αδίκησε τον εαυτό του. Η εικόνα που εμφάνισε αυτό το τρίμηνο πρέπει διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Ο Οκτώβριος είναι πάρα πολύ σημαντικός μήνας. Από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει, θα διαμορφωθεί και η αντίστοιχη ατμόσφαιρα. Αν κάτι αλλάζει στο ΠΑΣΟΚ ή αν τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα.

Η χθεσινή κάλπη, εκτός των άλλων, ανέδειξε δυο σημαντικά πρόσωπα, τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Αμφότεροι με τις δηλώσεις τους έδειξαν το ήθος τους και τη σοβαρότητά τους. Αμφότεροι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής διεισδύοντας σε απαιτητικά ακροατήρια. Αμφότεροι συνέβαλαν στην εξαιρετική εσωκομματική διαδικασία. Συνεπώς πρέπει να είναι στο ηγετικό κάδρο της επόμενης μέρας.

Με κεντρικούς ρόλους και θέσεις ευθύνης. Ποιοι θα είναι αυτοί θα εξαρτηθεί και από τις δικές τους διαθέσεις, αλλά αυτή πρέπει να είναι η βούληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και προφανώς αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά από Δευτέρα. Επιπλέον, τεράστιο βάρος πρέπει να δοθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σημαντικές νίκες στην βουλή, αλλά ο Ανδρουλάκης έχασε (κάποιους από) τους βουλευτές του. Τώρα, όμως, ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων που γραφικοποιήθηκαν στην εσωκομματική διαδικασία, όλοι είναι χρήσιμοι και πρέπει να χρεωθούν μεγάλες ευθύνες.

Αξιοκρατικά, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς εργασίας. Στο πρόγραμμα, στην επικοινωνία, στην στελέχωση των τομέων κλπ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει, επίσης, να ετοιμάσει ένα χώρο υποδοχής ψηφοφόρων, αλλά και να αποφασίσει τι θα κάνει με μια σειρά από στελέχη που θα του χτυπήσουν την πόρτα. Πολιτικά στελέχη, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, συνδικαλιστές, από τα επιμελητήρια κλπ. Προφανώς και δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι και σκαντζόχοιρος.

Στοχευμένες κινήσεις πρέπει να γίνουν στο πεδίο των συμμαχιών. Ήδη ο κ. Ανδρουλάκης έχει εξαγγείλει ένα συνέδριο που θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Αυτό πρέπει να προετοιμαστεί για τις αρχές τους έτους. Το ίδιο πρέπει να γίνει με δύο κρίσιμους τομείς. Τη νεολαία και τα συνδικάτα. Πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί η νεολαία του κόμματος και πρέπει… χθες να μπουν οι βάσεις για μια ισχυρή συνδικαλιστική παράταξη. Σοσιαλδημοκρατία χωρίς συνδικάτα δεν υπάρχει.

Συμπερασματικά, για το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια καινούργια ημέρα. Συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσει για να διεκδικήσει, μαζί με τις συμμαχίες που θα οικοδομήσει, τη διακυβέρνηση του τόπου.