Στενά παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της αναμέτρησης, που ανέδειξε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα ως αντιμέτωπους στην κάλπη της Κυριακής. Η ανάγνωση περί χαμόγελων στο Μαξίμου για το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης δεν συνάδει πάντως με την εικόνα που έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχει αποδείξει ότι δεν υποτιμά τους αντιπάλους. Εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, που δημοσκοπικά εμφανίζεται δεύτερο κόμμα, κυρίως λόγω της ακραίας περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό.

Ο στενός πυρήνας του πρωθυπουργού ωστόσο συμπεραίνει ότι δεν διαφαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό μετά τις πασοκικές εκλογές. Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι γνώριμος αντίπαλος, με καταγεγραμμένη τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει στην κάλπη. Σε επίπεδο μάλιστα πολιτικών το ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας του έχει αντιταχθεί σε προωθούμενες μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ταυτίζεται στη συνείδηση των ψηφοφόρων του Κέντρου με τις τολμηρές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και ο νόμος για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Παρομοίως ο Χάρης Δούκας δεν εκτιμάται ότι μπορεί να καταστεί, με τη συνολική παρουσία του αλλά και τα «πεπραγμένα» του στον Δήμο Αθηναίων, το αντίπαλο δέος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της ΝΔ στον χώρο του πολιτικού κέντρου και συνολικότερα.

*Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση - Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι κεντρογενείς ψηφοφόροι επιστρέφουν στη βάση τους


"Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου θα μας πίεζαν"

Αντιθέτως, εντελώς διαφορετική εικόνα θα υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση που ο Παύλος Γερουλάνος περνούσε στον δεύτερο γύρο, καθώς εκτιμάται ως ένα σοβαρό πολιτικό πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω του μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο που έχει δυσαρεστηθεί από ορισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, είπε: «Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κυρίου Γερουλάνου και της κυρίας Διαμαντοπούλου θα έδιναν μεγαλύτερη πίεση στη Νέα Δημοκρατία». Σχολιάζοντας τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε στον Σκάι πως ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι αναντίστοιχος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη καθώς και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων.

«Όταν έχεις έξι υποψηφίους και έρχεσαι περίπου στα ίδια, είναι αναντίστοιχα τα πράγματα. Πιστεύω όλο αυτό το αφήγημα του “comeback”, ότι το ΠΑΣΟΚ ξανάρχεται, ότι “εμείς θα νικήσουμε τον Μητσοτάκη”, είναι άτοπο και δεν δίνει προοπτική διακυβέρνησης στη χώρα. Δηλαδή λένε άλλος πόλος και δεν υπάρχει άλλος πόλος, ούτε φυσικά εκμεταλλεύτηκαν τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Τυπικά ως αναμενόταν τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. «Κάθε εσωκομματική, κάθε ανοιχτή διαδικασία είναι μία πολύ καλή είδηση και εξέλιξη για το πολιτικό μας σύστημα. Τη χαιρετίζουμε, ακόμη και αν η συμμετοχή δεν δικαίωσε τους πλέον αισιόδοξους», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που περιμένουμε όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, είναι να αποκτήσει η χώρα μία αξιόπιστη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση. Το ίδιο είχα πει και μετά τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες μας, μένει να δούμε τι θα γίνει από την επόμενη Δευτέρα και αν το ΠΑΣΟΚ θα φύγει από τη λογική τού “όχι σε όλα”».