Δυτικά Βαλκάνια. Το γεωπολιτικό μέτωπο που η Αθήνα δεν πρόσεξε όσο θα έπρεπε τους τελευταίους μήνες, τελώντας σε αναβρασμό, καθώς σειρά ζητημάτων ανακύπτει σε αυτή την καθ’ όλα κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη περιοχή. Αναμένονται όμως εξελίξεις, καθώς στις 14 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Γερμανία για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η προπαρασκευαστική σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, από την οποία δεν βγήκε κάτι για δύο λόγους. Αφενός μεν διεξήχθη την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Αφετέρου δε γιατί σπανίως βγαίνει κάτι από τις υπουργικές συνόδους. Το ερώτημα είναι αν θα προκύψει απτό αποτέλεσμα από τη σύνοδο των ηγετών.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικός πυρετός 8 ημερών για Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Μεταναστευτικό - Ταξίδια σε Κροατία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο


Το βέτο της Ελλάδας ως διπλωματικό όπλο για την πίεση Αλβανίας - Σκοπίων

Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν υπέρ, εξού και ήταν επισπεύδουσα χώρα με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003. Ωστόσο στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Οι σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα στη μετά Μπελέρη εποχή και με τα Σκόπια στην εποχή του εθνικιστικού VMRO έχουν καταστεί εξαιρετικά προβληματικές. Ως απόρροια η Ελλάδα χρησιμοποιεί το βέτο για την ενταξιακή προοπτική τους ως διπλωματικό όπλο για να επαναφέρει την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. Η «οικοδέσποινα» Γερμανία θεωρητικά βλέπει με καλό μάτι την προσχώρηση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αλλά όχι πια με ιδιαίτερο ζήλο, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν της… το κάνουν εύκολο, αφού το συγκεκριμένο γκρουπ χωρών έχει ψηλά στην ατζέντα τα προβλήματα των μειονοτήτων.

Η Διαδικασία του Βερολίνου ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ. Σκοπός ήταν να λειτουργήσει ως άτυπη μεν, στιβαρή δε, πρωτοβουλία που θα συνέβαλλε στη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και στη διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ. Εκ των υστέρων, θα λέγαμε ότι δεν παρατηρείται ιδιαίτερη ευρωπαϊκή επιρροή στην περιοχή, με δεδομένο πως η Αλβανία λειτουργεί μάλλον σαν τσιφλίκι της Τουρκίας, ενώ η Βόρεια Μακεδονία αγνοεί τη Συνθήκη των Πρεσπών και πορεύεται κατά το δοκούν.

Τούτων λεχθέντων, από τη σύνοδο της 14ης Οκτωβρίου δεν περιμένουμε θαύματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως θα υπενθυμίσει ακόμα μία φορά τον όρο για να πει η Ελλάδα «ναι» στην ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ. Αναμένεται δηλαδή να επαναλάβει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία κάθε υποψήφιας χώρας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, απαιτείται και η πλήρης και καλή τη πίστει τήρηση των διεθνών συμφωνιών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή