Για ευνοϊκά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Κυρανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τον νόμο 5142, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «απεγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήταν όμηροι της ελληνικής γραφειοκρατίας και του παραλογισμού».


Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία είναι:


1. Μονομερής τροποποίηση στοιχείων ακινήτων

Τι ίσχυε πριν: Σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, πολυκατοικιών όπου από νεότερη μέτρηση προκύπτει νέο εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του συμβολαίου για το διαμέρισμά του παρά μόνο με συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Τι ισχύει με τον νέο νόμο: Πλέον θα μπορεί να προβαίνει στην μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τα γεωτεμάχια με κτίσμα.


2. Διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών λόγω αποφάσεων δασικών χαρτών

- Αυτόματες διορθώσεις: Σε περίπτωση που οι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται άμεσα στο Κτηματολογικό Γραφείο, υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή.

Με τον νέο νόμο, αν έχεις τίτλο για το ακίνητο, δεν χρειάζεται να πας στο δικαστήριο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, εφόσον:

  1. Έχεις θετική απόφαση της επιτροπής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες
  2. Για οποιονδήποτε λόγο δεν περιλαμβάνεται το ακίνητο σου στον δασικό χάρτη.

Δύο μήνες μετά την έκδοση της απόφασης, πας στο κτηματολόγιο (ή υποβάλεις ψηφιακά αίτημα) και σου επιστρέφεται η περιουσία σου.

- Προστασία Ιδιοκτητών: Εξασφαλίζεται ότι τα ακίνητα θα εμφανίζονται σωστά, σύμφωνα με το πραγματικό τους καθεστώς.


3. Διασώζονται τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, με έμφαση στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, αντί του δικαστηρίου.

Ο νέος νόμος δεν τιμωρεί τον ιδιοκτήτη ούτε τη νέα γενιά. Αλλά δίνεται η δυνατότητα το «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητο να μετατραπεί σε «γνωστού», εφόσον υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Μεταγραμμένο τίτλο στο υποθηκοφυλακείο, αποδοχή κληρονομιάς ή δικαστική απόφαση για χρησικτησία. Αν υπάρχει ένα από τα τρία, ακόμη και το «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να σου επιστραφεί και να είσαι ξανά ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ