Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στα επιτελεία Ανδρουλάκη και Δούκα σχετικά με τους όρους και την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους τηλεμαχία, ενόψει του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για να γίνει ντιμπέιτ, έχουν αποφασίσει τις θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι ενώ μένει να καταλήξουν στην ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης με προτεινόμενες την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Πιθανότατα η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, καθώς την Πέμπτη αγωνίζεται η Εθνική Ελλάδος με την Εθνική Αγγλίας, για τους ομίλους του Nations League οπότε τη συγκεκριμένη μέρα θα ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Σημειώνεται ότι από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια προκειμένου να μεταφερθεί η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη για το Σάββατο, έτσι ώστε η Παρασκευή να είναι κενή. 

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σε αναζήτηση συμμαχιών Ανδρουλάκης και Δούκας

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας κάνουν την αποτίμηση του πρώτου γύρου και επικοινωνούν με τους συνυποψηφίους τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την στήριξη τους που είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση.

Αμφότεροι έχουν επικοινωνήσει με τους Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη.

Οι δύο μονομάχοι πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Παύλο Γερουλάνο στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι συνυποψήφιοί του και τον δήμαρχο Αθηναίων να μιλά για την άμεση ανάγκη μεγάλων αλλαγών.

«Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σε έναν σημαντικό τομέα στη Βουλή, στα οικονομικά. Κάναμε δουλειά και είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε ακόμα πιο δυνατά. Αν αρχίσω να λέω για πράγματα θέσεων και ρόλων θα φανεί ότι είναι ένα παιχνίδι, ένα παζάρι. Δεν είναι. Έχουμε κοινές αγωνίες θα έχουμε κοινό βηματισμό. Θα είμαστε όλοι μαζί», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο σε εξαιρετικό κλίμα. Αναφέρθηκα στο πρόγραμμά μας και στο πρόγραμμά μου και στις πολύ μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν. Το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο. Να αλλάξουμε τώρα», είπε ο Χάρης Δούκας.

Μήνυμα συμμετοχής στην 2η κάλπη της Κυριακής έστειλε ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έκανε με Ανδρουλάκη και Δούκα για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας.

Οι προτάσεις του Γερουλάνου για όργανα και αμφίπλευρη διεύρυνση

Ο Παύλος Γερουλάνος παρέδωσε στους συνυποψηφίους του 7 προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τακτική σύγκλιση των οργάνων, απόλυτο σεβασμό στο καταστατικό, ηγεσία που ενώνει και μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία προς προοδευτικούς ψηφοφόρους για αμφίπλευρη διεύρυνση.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και ο διάλογος των εκπροσώπων των διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του debate.

«Εγώ έχω πάει σε έξι debate. Δεν έγινε ποτέ debate που το αρνήθηκα. Και δεν νομίζω ότι το αποτέλεσμα του τελευταίου debate δείχνει ότι εγώ έχω κάποιο… Εγώ θέλω να γίνει το debate. Προφανέστατα θέλω να γίνει διάλογος», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θέλουμε να γίνει το debate. Το θέλω πάρα πολύ, πρέπει να συζητάμε δημόσια. Να εξηγούμε ποιο είναι το διακύβευμα για να βγούμε μπροστά. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να γίνει», είπε ο Χάρης Δούκας.

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων έχουν πάρει φωτιά ενόψει του δεύτερου γύρου της 13ης Οκτωβρίου.

Οι κρυφές συμμαχίες και η εκλογική δεξαμενή των 150.000 ψηφοφόρων των ηττημένων 

Εξαιρετικά περίπλοκη και δυσανάγνωστη διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της εκλογής στο ΠΑΣΟΚ, με τα επιτελεία των δύο μονομάχων να τρέχουν και να μη φτάνουν, έχοντας να αναλύσουν σειρά από παραμέτρους που θα κρίνουν εντέλει τον τελικό νικητή.

Η πρώτη και βασικότερη είναι οι συμμαχίες που θα γίνουν, το πιθανότερο... κάτω από το τραπέζι. Η δεύτερη αφορά τη συμμετοχή. Πόσοι δηλαδή από εκείνους που πήγαν και ψήφισαν τους τέσσερις ηττημένους και κυρίως οι ψηφοφόροι των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου θα πάνε και στη δεύτερη κάλπη. Να σημειωθεί πως η εκλογική δεξαμενή των τεσσάρων που έμειναν εκτός δεν είναι αμελητέα, καθώς υπολογίζεται περίπου στους 150.000 ψηφοφόρους και οι υποστηρικτές του κ. Γερουλάνου και της κυρίας Διαμαντοπούλου θα μπορούσαν να αποτελούν την καθοριστική δύναμη που θα κρίνει την έκβαση του αγώνα.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένας από τους ηττημένους της πρώτης Κυριακής δεν δίνει (δημόσια τουλάχιστον) κατεύθυνση στους ψηφοφόρους προς κάποιον υποψήφιο.

Στην περίπτωση όμως που καταγραφεί αξιοσημείωτη αποχή αυτών των εκλογέων, ο νυν πρόεδρος έχει κάθε λόγο να χαμογελά, καθώς στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν οι δικοί του, δηλαδή οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ οι οποίοι τον στήριξαν και στον α΄ γύρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ερχόμενη Κυριακή μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Μπορεί ο Ανδρουλάκης, που έχασε από τον Κασσελάκη, να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος;». Μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις το 60%-65% των πολιτών απαντά «όχι».

Την ίδια ώρα, ο Χάρης Δούκας μοιάζει απίθανο σε μία εβδομάδα να πείσει ότι μπορεί να είναι και δήμαρχος και αρχηγός κόμματος. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, το debate μεταξύ των δύο (κάτι που έσπευσε να ζητήσει χθες ο κ. Δούκας) θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η επικρατούσα αίσθηση και από τα δύο «στρατόπεδα» είναι ότι θα υπάρξει τελικά νέα τηλεμαχία, με τον κ. Δούκα να έχει ήδη επικοινωνήσει με την ΕΡΤ, ενώ θετικός είναι και ο κ. Ανδρουλάκης. Λέγεται δε πως η μέρα που έχει πέσει στο τραπέζι για τη διεξαγωγή είναι η Τετάρτη.