Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι από χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, το οποίο πρόκειται να φέρει τον αποκλεισμό του από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την τελική διαγραφή του έκπτωτου προέδρου από το κόμμα.

Το λάθος του Στέφανου Κασσελάκη είναι ότι το εξώδικο που απέστειλε χθες το απηύθυνε συνολικά σε όλα τα όργανα του κόμματος, βάζοντας απέναντί του τη συντριπτική πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε απειλή της πλευράς Κασσελάκη ότι αν σε δύο μέρες δεν έχει βρεθεί αυτός που έκανε τη διαρροή του πόθεν έσχες του πρώην προέδρου, θα προσφύγει στην Εισαγγελία, πυροδότησε ακόμα περισσότερο το κακό κλίμα στο κόμμα τς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και των άλλων 4 υποψηφίων για την προεδρία



Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση διαγραφής ή αποκλεισμός από την εκλογική διαδικασία;

Από σήμερα αναμένεται να υπάρξουν εσωκομματικές διεργασίες για το εάν τη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει στην ΚΕ να υπάρξει πρόταση διαγραφής ή να αρκεστεί μόνο στον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία. Οι πληροφορίες λένε ότι οι «87» εμφανίζονται διχασμένοι για την επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνουν.

Το Σάββατο στην ΚΕ, πάντως, θα συζητηθεί η απάντηση των μελών στο εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να παραπεμφθεί με το αίτημα της διαγραφής προς την Κεντρική Επιτροπή.

Αυτές οι δραματικές εξελίξεις υπήρξαν μετά τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη από την «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με εξώδικο προς το κόμμα απειλώντας με εισαγγελική παρέμβαση -υπογράφοντας μάλιστα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ παράλληλα ζήτησε την αποπομπή της Ράνιας Σβίγκου από γραμματέα του κόμματος.

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να στείλει εξώδικο στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε ακόμα περισσότερο το κλίμα, καθώς, όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, η κίνηση αυτή ποινικοποιεί το συνέδριο, ενώ δείχνει ασέβεια στις αποφάσεις του κόμματος, και δη της ΚΕ, που τον καθαίρεσε από πρόεδρο.



Τα στρατόπεδα

Από την πλευρά της, η Πολιτική Γραμματεία απάντησε επιστρέφοντάς του το εξώδικο και ορίζοντας τη συνεδρίαση της ΚΕ για το Σάββατο, όπου εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Συνολικά, με την απόφαση διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ με την σύγκληση της ΚΕ δεν συμφώνησαν ο Παύλος Πολάκης, η Ρένα Δούρου, ο Παναγιώτης Ρήγας και η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η περίπτωση της κ. Τελιγιορίδου έχει ενδιαφέρον, καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν στο στενό περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, υπερψήφισε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Όσο για τον Παύλο Πολάκη, αυτός αποχώρησε από τη συνεδρίαση θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του, καθώς -όπως είναι γνωστό- απευθύνεται στην ίδια εκλογική βάση με τον Στέφανο Κασσελάκη και άρα δεν θα ήθελε να συνδεθεί με τη διαδικασία διαγραφής του.

Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «διαρροές ''πόθεν έσχες'' οποιουδήποτε υποψηφίου δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γραμματέα της ΚΕ ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρο, επιστρέφεται ως απαράδεκτη».

Αποφασίστηκε ακόμα όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι να αναρτήσουν τα «πόθεν έσχες» τους στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε χθες.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ανέφερε ότι «η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει γραμματέας, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε ο φάκελος, και μάλιστα σε τυπωμένα αντίγραφα, του ''πόθεν έσχες''. Είχε υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κ. Κασσελάκη και να τα αναρτήσει ταυτόχρονα με όλους στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λειτούργησε ως θεσμός, αλλά ως κομματάρχης. Είναι άλλο πράγμα η διαρροή των προσωπικών δεδομένων και άλλο πράγμα η ταυτόχρονη ανάρτηση των ''πόθεν έσχες'' των υποψηφίων. Η Όλγα Γεροβασίλη εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος».

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη της απάντησε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «φοβάται την προσφυγή στη βάση. Τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή αυτή κίνηση. Πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα; Με όλα αυτά και με την εκτίμησή μου ότι λόγω του φόβου να προσφύγει στη βάση ο ίδιος θέλει να τορπιλίσει το κλίμα, απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα παρά μόνο στο κόμμα».

«Ο Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου, προτείνοντας τη σύγκληση της ΚΕ για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να τον διαλύσει, ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής».