Εν έτει 2024, χρονιά κατά την οποία συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιχειρεί να προκαλέσει όσο ποτέ στρίβοντας πιο βαθιά το μαχαίρι στην καρδιά του απανταχού Ελληνισμού και προκαλώντας τη συλλογική μνήμη.

Οικογένειες ολόκληρες ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους στην Αμμόχωστο, γυναίκες βιάστηκαν, άνδρες σφαγιάστηκαν κι ενώ οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, ο Ερ. Τατάρ, λίγες ημέρες πριν από την τριμερή για το Κυπριακό που θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, αποφάσισε να κινηθεί εκτός όλων των ορίων της διεθνούς νομιμότητας. Με περίσσιο θράσος δήλωσε ότι μακροπρόθεσμος στόχος του είναι «η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση κτιρίων και η ανακαίνιση άλλων στο Βαρώσι, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του ψευδοκράτους».

Κοινώς, θέλει αυτόν τον ερημωμένο τόπο που έχει συνδεθεί με τα δεινά των κατοίκων του να τον μετατρέψει σε τουριστική ατραξιόν με ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και μαγαζιά. Τον δρόμο, άλλωστε, καθ’ υπόδειξιν της Άγκυρας τον στρώνει ήδη από το 2020. Με αφορμή την τέταρτη επέτειο από το παράνομο άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι η κίνηση αυτή επέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη στα Κατεχόμενα. Είπε, επίσης, πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που σχετίζεται με τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σημειωτέον, το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 παραχώρησε τη διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των Βαρωσιωτών και μόνο, δηλαδή όλων όσοι είχαν εκδιωχθεί. 

*Διαβάστε ακόμα: "Ναρκοθετεί" την τριµερή για το Κυπριακό ο Τατάρ: Θέτει ως προϋπόθεση για διάλογο την αναγνώριση του ψευδοκράτους


Το τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί», με την ελπίδα να πείσει τη Λευκωσία να αποδεχτεί επίλυση του Κυπριακού με τους δικούς του όρους. Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι τα Βαρώσια ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν (2004) και των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά (2017) και συζητήθηκε η επιστροφή τους. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήθελαν ούτε ομοσπονδία ούτε το Βαρώσι. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία αποτελούν πλέον παρελθόν».

Ήδη, πάντως, σύμφωνα με το Anadolu, οι τοπικές «Aρχές» συνεχίζουν να καλούν Κύπριους και πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν ακίνητα στα Βαρώσια να υποβάλουν αίτηση στην «επιτροπή» ακίνητης περιουσίας,

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή