«Όταν μια κάμερα πιάσει μια παράβαση αυτή πρέπει γρήγορα να έρχεται σε αυτόν ο οποίος την έχει κάνει προκειμένου να συνετιστεί» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ερωτηθείς για την οδική ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους και τα τεχνικά μέτρα στα οποία εμπλέκεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

«Πάμε να στήσουμε ένα γρήγορο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα σε ενημερώνει, ακόμα και εκείνη την ώρα, ότι ελέγχεσαι για κλήση και βέβαια όταν πλέον η κλήση βεβαιωθεί από ένα αστυνομικό όργανο να σου έρχεται στη θυρίδα σου στο κινητό σου. Υπάρχει θυρίδα στο gov.wallet» τόνισε.


Δημήτρης Παπαστεργίου στα Παραπολιτικά 90.1: 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με την απουσία αντιπολίτευσης

Δεν είναι καλό, για οποιαδήποτε κυβέρνηση, να μην έχει αντιπολίτευση. Θέλεις μια σοβαρή αντιπολίτευση για να γίνεσαι και εσύ καλύτερος άρα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα γίνονται αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και μια ευτυχής συγκυρία.

Ερωτηθείς αν τον ενδιαφέρει να θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές

Φανταστείτε έναν υπουργό τον οποίο τον επέλεξε ο Πρωθυπουργός να κάνει μια δουλειά όταν έρθει η ώρα να βάλει πλάτη και να βγει μπροστά να πει «ευχαριστώ πολύ που με κάνατε υπουργό εγώ δεν συμμετέχω». Αλλά η επιλογή έχει να κάνει με τον Πρωθυπουργό ο οποίος καταρτίζει τα ψηφοδέλτια. Με ενδιαφέρει να βοηθήσω απ’ όπου μπορώ κι αν πρέπει να βοηθήσω, τίποτα παραπάνω.

Αναφορικά με την οδική ασφάλεια

Η οδική ασφάλεια είναι τεράστιο ζήτημα, χάνουμε κάθε μέρα κόσμο στους δρόμους και πρέπει να πάρουμε μέτρα και πρέπει να πάρουμε και τεχνικά μέτρα για αυτό εμπλέκεται το υπουργείο μας. Τα τεχνικά μέσα είναι οι κάμερες. Όταν μια κάμερα πιάσει μια παράβαση αυτή πρέπει γρήγορα να έρχεται σε αυτόν ο οποίος την έχει κάνει προκειμένου να συνετιστεί. Δεν μπορεί να έρχεται μια κλήση μετά από 10 χρόνια.

Πάμε να στήσουμε ένα σύστημα, μαζί με το Μεταφορών και το Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο οι κάμερες θα δουλεύουνε. Η συντήρηση των καμερών θα είναι σε ένα φορέα που θα είναι υπεύθυνος για αυτά και η φάση λειτουργίας ένα γρήγορο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα σε ενημερώνει ακόμα και εκείνη την ώρα ότι ελέγχεσαι για κλήση και βέβαια όταν πλέον η κλήση βεβαιωθεί από ένα αστυνομικό όργανο να σου έρχεται στη θυρίδα σου στο κινητό σου. Υπάρχει θυρίδα στο gov.wallet για αυτό και θεσμοθετήσαμε ότι πλέον στο «πορτοφόλι» μας θα μπει κανονικότατα και η θυρίδα οπότε να βλέπεις πλέον γρήγορα ότι σου έχει έρθει μια κλήση. Η κλήση θα έρχεται και εκεί για αμεσότητα και όποιος δεν έχει κινητό με την κλασική διαδικασία αφού έχει δηλώσει την κατοικία του.

Πάμε να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο δεν θα έχει σκοπό να γράφει δηλαδή στους ερυθρούς σηματοδότες ο σκοπός δεν είναι να βάλεις κάμερα για να γράφεις όσους περνάνε. Θα βάλεις μια πινακίδα πριν που θα λεει «το νου σας υπάρχει σύστημα το οποίο θα σε γράψει», το θέμα είναι να μην περνάνε, να μην σκοτώνουν κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την αναγραφή του προσωπικού αριθμού στην ταυτότητα

Διορθώνουμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία και εφαρμογή του προσωπικού αριθμού.

Τα Χριστούγεννα θα έχουμε τον προσωπικό αριθμό στην νέα ταυτότητα;

Θεωρώ πως ναι με την επιφύλαξη ότι τα βήματα που μένουν είναι ελάχιστα.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να βγάλουν νέα ταυτότητα όσοι έχουν βγάλει ήδη χωρίς την αναγραφή του προσωπικού αριθμού

Η ταυτότητα λειτουργεί κανονικά, δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να βγάλει νέα ταυτότητα, όταν λήξει η ταυτότητα θα βγάλει την επόμενη. Η αναγραφή του προσωπικού αριθμού στην ταυτότητα σε αυτή τη φάση είναι για να τον θυμόμαστε.

Αναφορικά με τους μικροδορυφόρους

Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη για το πώς θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δικιά μας πληροφορία από το διάστημα για την πολιτική προστασία, για τη διάβρωση των ακτών, για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές, για τις αγροτικές καλλιέργειες κ.α. Με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέξαμε πολύ γρήγορα, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ένα πρόγραμμα και πλέον το 2025 και το 2026 αποκτάμε 15 δικούς μας μικροδορυφόρους οι οποίο θα μας κατεβάζουν πληροφορίες και εικόνες πολλές φορές τη μέρα με μεγάλη ακρίβεια.