Η σφραγίδα της Νέας ∆ηµοκρατίας στα 50 χρόνια της αδιάκοπης πορείας της είναι έντονη και ορατή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο µόνο ευρωπαϊκό όργανο το οποίο εκλέγεται άµεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες από το 1979.

Οι ευρωοµάδες την Νέας ∆ηµοκρατίας τιµούν σταθερά το όραµα και το έργο του ιδρυτή τους, Κωνσταντίνου Καραµανλή, για την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρώπη, ενωµένη, δυνατή, ικανή να υπερασπισθεί τον πολιτισµό και τα συµφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.

Η εσωτερική γέφυρα που ενώνει τα δύο κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και φέρει το όνο µα του Κ. Καραµανλή µάς θυµίζει σταθερά τη µεγάλη µας κληρονοµιά, την έµπνευση και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Η ένταξη της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα µε τη µεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Οµάδα σε αριθµό µελών αποτελεί µια δύναµη για την ευρωοµάδα της στη χάραξη πολιτικών και στα αποτελέσµατα των ψηφοφοριών, υπέρ των αρχών, των αξιών της, αλλά και των δίκαιων αιτηµάτων και επιδιώξεων της χώρας µας.

Οι ευρωβουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας έχουµε παίξει διαχρονικά κοµβικούς ρόλους από εκλεγµένες θέσεις, αλλά και ως εισηγητές και ως διαπραγµατευτές σηµαντικών ζητηµάτων, που αφορούν στην ειρήνη, στη διεθνή συνεργασία, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, στην αντιµετώπιση έκτακτων γεγονότων και κρίσεων, όπως και στην καθηµερινή ζωή των πολιτών, για την ασφάλεια, τις υποδο µές στην Παιδεία, την πολιτιστική δηµιουργία, τη στήριξη των επιχειρηµατιών, των επαγγελµατιών κ.λπ. Και ποτέ δεν περιχαρακώθη καν στην οµάδα τους.

Είναι πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, στην κατανόηση, στον σεβασµό των δίκαιων αιτηµάτων και ανησυχιών άλλων χωρών και άλλων πολιτικών οµάδων.

Έτσι κερδίζεται η εµπιστοσύνη, η αναγνώριση και η συνεργασία για την κατανόηση των ιδιαίτερων προβληµάτων της χώρας µας και η υποστήριξη στην αντιµετώπισή τους, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η φύλαξη των συνόρων ή οι υποχρεώσεις των γειτόνων µας της Τουρκίας και της Αλβανίας, υποψήφιων χωρών προς ένταξη, και ο σεβασµός του ∆ιεθνούς ∆ικαίου για τα θέµατα του Αιγαίου και της Κύπρου.

∆ύναµη και κύρος για τους ευρωβουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας στο πολυδαίδαλο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί διαχρονικά το ότι οι κυβερνήσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι σεβαστές, δραστήριες και σταθερές στον ευρωπαϊκό προσανατολισµό της χώρας και στο κτίσιµο µιας Ευρώπης ισχυρής στο διεθνές στερέωµα και αποτελεσµατικής για τους πολίτες της.

Η Ευρώπη σήµερα είναι αντιµέτωπη µε πολλές προκλήσεις και οι λαοί της µε πολλές αγωνίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να παίξει ρόλο ηγετικό µέσα από τη δικαιοδοσία του, αλλά και µε πρωτοβουλίες για πολιτικές και µεταρρυθµίσεις που θα ανταποκριθούν στις ραγδαίες εξελίξεις στην ανθρωπότητα και στις συνθήκες που διαµορφώνονται στην ήπειρό µας.

Η Νέα ∆ηµοκρατία πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτές τις διαδικασίες µε την παράδοση, την εµπειρία και τα οράµατά της για το καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο για όλους.

* Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου: Πρώην ευρωβουλευτής, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/10/2024