Βουλή: Αυτοί είναι οι 9 ανεξάρτητοι βουλευτές που απέκτησαν εκπρόσωπο
Ποιοι συμμετέχουν
Συμφωνία ανεξάρτητων για εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών στη Βουλή, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις τάξεις τους, με τελευταία εξέλιξη τη συσπείρωση εννέα ανεξάρτητων βουλευτών. Οι 9 βουλευτές συμφώνησαν για εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι είμαστε πολύ κοντά στη συγκρότηση και μιας ακόμη, δέκατης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η συμφωνία των 9 ανεξάρτητων
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμφωνία των 9 στο πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων, με δικαίωμα λόγου και ψήφου. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χουρδάκη, πρώην βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι πληροφορίες θέλουν το αίτημα να έχει τεθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα, με τη νέα σύνοδο της Βουλής, έγινε πράξη.
Πολυσυλλεκτικό το σχήμα των 9 ανεξάρτητων βουλευτών
Το σχήμα των 9 εμφανίζεται πολυσυλλεκτικό. Περιλαμβάνει βουλευτές προερχόμενους τόσο από την Πλεύση Ελευθερίας όσο και από τους Σπαρτιάτες, αλλά και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός του Μιχάλη Χουρδάκη, συμμετέχει και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας. Στους 9 συγκαταλέγονται οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιάννης Δημητροκάλλης, Κωνσταντίνος Φλώρος, Διονύσης Βαλτογιάννης και Γιώργος Μανούσος. Βέβαια, τα πιο ηχηρά ονόματα είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μάριος Σαλμάς και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού.
Και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ετερόκλητη αυτή ομάδα φαίνεται να παραμερίζει τις ιδεολογικές διαφορές και να προτάσσει τη σύνθεση απόψεων δεν είναι άλλος από τα προνόμια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μελλοντικά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα: εκπροσώπηση στις προ ημερησίας συζητήσεις, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ακόμη και γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.
Με 159 "ναι" εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της ΝΔ για τους ΟΤΑ
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η ευρύτερη στήριξη που εξασφαλίζουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Όπως, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, όπου στα 156 «ναι» των κυβερνητικών βουλευτών προστέθηκαν και οι ψήφοι της Αθηνάς Λινού, του ανεξάρτητου, πρώην Σπαρτιάτη Χάρη Κατσιβαρδά -που έχει ξαναστηρίξει νομοσχέδιο της κυβέρνησης-, αλλά και του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, 159 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ 8 δήλωσαν «παρών». Στα «παρών» περιλαμβάνονται οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και οι δύο ανεξάρτητοι, πρώην Σπαρτιάτες, Γεώργιος Ασπιώτης και Μιχαήλ Γαυγιωτάκης.
Η ανθρωπογεωγραφία των 14 ανεξάρτητων βουλευτών
Το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ο «μέγας χορηγός» της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς έχασε τους 7 από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης).
Η προέλευση των άλλων επτά είναι: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης). Πάντως, από το περιβάλλον του κ. Αυγενάκη διευκρινίζεται ότι ο ίδιος ουδέποτε ήρθε σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους, δεν τον ενδιαφέρουν άλλες συμμαχίες καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ.
Μία ακόμη πρωτοτυπία σε αυτή την ομάδα αποτελεί το ότι οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.
Όσον αφορά τους προερχόμενους από τη ΝΔ, κανείς τους μέχρι αυτή την ώρα δεν δείχνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο έσχατος ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον, ενώ ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στηρίζει μέχρι τώρα τα κυβερνητικά νομοθετήματα, κάτι που, όπως έχει δηλώσει, θα συνεχίζει να πράττει, με την ελπίδα η μνήμη να αποδειχθεί βραχεία και να είναι και πάλι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.