Με επιφυλακτικότητα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι έτεροι ανθυποψήφιοι του Παύλου Πολάκη την πρότασή για συνάντηση των πέντε υποψήφιων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, παρουσία του Νίκου Παππά και της Ράνιας Σβίγκου, στον απόηχο της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης της ΠΓ, της επιστροφής του εξώδικου Κασσελάκη ως απαράδεκτου και της πρότασης για διαγραφή του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως θετικός ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης με πληροφορίες που έγιναν νωρίτερα γνωστές να αναφέρουν πως ζήτησε η συνάντηση να γίνει στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης και όχι στη 1, όπως είχε προταθεί, ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως, ενώ με μία αναρτησή του στο Χ πριν απο λίγο επιβεβαίωσε  πως "θα είναι παρών".

«Θα είμαι παρών» λέει ο Κασσελάκης για τη συνάντηση των υποψηφίων στην Κουμουνδούρου που οδεύει προς «ναυάγιο»

Με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει πως θα δώσει το «παρών» στη συνάντηση των υποψηφίων προέδρων που συγκάλεσε ο Παύλος Πολάκης στην Κουμουνδούρου. Αν τελικώς πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο κτίριο των γραφείων του κόμματος, μετά την καθαίρεσή του.

Στην ανάρτησή του, αναφέρει: «Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια».

Από εκεί και πέρα, αρνητικά φαίνεται πως απαντούν Νικόλας Φαραντούρης και Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρώτος, αν και φαινόταν αρχικά θετικός (όπως και ο Απόστολος Γκλέτσος), δείχνει πως αλλάζει στάση, σημειώνοντας πως είναι ανοικτός σε συζήτηση, αλλά όχι υπό το κράτος εξωδίκων. Όπως δήλωσε: "Στην πολιτική η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πολιτικά. Εξώδικα, απειλές εισαγγελών, ποινικοποίηση και εκνομικισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο προς τον εκφυλισμό της πολιτικής".



Η θέση του Σωκράτη Φάμελλου

Από εκεί και πέρα, «απαράδεκτη και αδιανόητη είναι η αποστολή εξωδίκου» από τον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πάντως πως είναι διατεθειμένος σε συνεννόηση με τα όργανα του κόμματος να συμμετάσχει «σε οποιαδήποτε συνάντηση μπορεί να δώσει λύσεις». Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Φάμελλου σε ερώτηση για την πρόταση Πολάκη και το εξώδικο ήταν η εξής:

«Είναι απαράδεκτη και αδιανόητη η αποστολή εξώδικου στην Κεντρική Επιτροπή. Θεωρώ αδιανόητο ότι ένας εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος στρέφεται δικαστικά κατά του κόμματος του οποίου θέλει να διεκδικήσει την προεδρία. Με καλύπτει απολύτως η απόφαση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας και η επιστροφή του εξώδικου ως απαράδεκτο.

Στην προοπτική και στην αναγκαιότητα της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της σοβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω με οποιονδήποτε τρόπο για να υπάρχει η αποκατάσταση αυτού του στίγματος. Γιατί όπως και για τη ρετσινιά της "διαπλοκής", απάντησα πως επιστρέφεται στον πρώην πρόεδρο.

Ενημέρωσα τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ότι, προφανώς σε συνεννόηση με τα Όργανα του κόμματος, μπορώ να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συνάντηση που θα δώσει λύσεις.

Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στην οικογένεια και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά τα Όργανα του κόμματος και να τα σεβόμαστε.

Από εκεί ξεκινάμε, από τους κανόνες της κοινής μας ύπαρξης.

Είναι προφανέστατο ότι θα συμβάλω για να υπάρχει και αποκατάσταση αυτού του αρνητικού κλίματος. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε για μια προοπτική. Η δική μου υποψηφιότητα στοχεύει σε αυτό, στο να υπάρχει προοπτική, στο να υπάρχει ένας καλύτερος ΣΥΡΙΖΑ».

Με βάση και τα παραπάνω, ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται πως έθεσε συγκεκριμένους όρους:

- Συνάντηση μόνο με τη συνεννόηση των κομματικών οργάνων

- Επιμενει ότι το εξώδικο είναι αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια

- Τον καλύπτει η χθεσινή απόφαση της ΠΓ


Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη ήρθε μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας η Όλγα Γεροβασίλη, εκ μέρους της ομάδας των «100», ζήτησε τη διαγραφή Κασσελάκη μετά το εξώδικο που ο ίδιος απέστειλε προς τα κομματικά όργανα –Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία– για τη διαρροή τού «πόθεν έσχες» του.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση ζητούμενο είναι να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα για να «επιτευχθεί ομαλότητα και ηρεμία», να οριστούν ημερομηνίες των τηλεμαχιών και να ξεκαθαριστεί μια σειρά θεμάτων.

«Περιμενώ να ανταποκριθούν σε αυτή τη συνάντηση για να χαράξουμε διαφορετική πορεία από τις τελευταίες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Προσέθεσε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία ο ίδιος, διότι όλα τα υπόλοιπα που γίνονται είναι χειρότερα από το ΚΚΣΕ του '50. Σε ερώτηση εάν θα παραστεί ο Κασσελάκης, είχε σημειώσει: «Θα δείξει. Δική του ευθύνη».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας – Πιθανόν και για Κασσελάκη

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει στις 18:00 η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είναι πιθανό να συζητηθεί η καταγγελία κατά του Στέφανου Κασσελάκη για σωρεία αντικομματικών συμπεριφορών, την οποία κατέθεσε ο Θέμης Μουμουλίδης, μέλος της ΚΕ του κόμματος.

Ο κ. Μουμουλίδης στην από την 1η Οκτωβρίου μακροσκελή επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όποιος βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρει επίσης ότι «οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν αποκλείεται εκτός ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί και καταγγελία σε βάρος του Διονύση Τεμπονέρα για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στο Αιγάλεω.