Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται με μεγάλη σφοδρότητα.

Χθες, η αντιπαράθεση υπήρξε με αφορμή την πρόσκληση του Παύλου Πολάκη να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος με την συμμετοχή του Νίκου Παππά και της Ράνιας Σβίγκου. Τρείς από τους πέντε υποψηφίους, ωστόσο απάντησαν αρνητικά, καθώς όπως ανέφεραν εκρεμεί η συνεδρίαση της ΚΕ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα Κασσελάκη. Έτσι δεν θα μπορούσε να κλειστεί τέτοιο ραντεβού. Στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν, μάλιστα, πως η σύσκεψη αυτή θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο με πρωτοβουλία της Πολιτικής Γραματείας και όχι με πρωτοβουλία ενός υποψηφίου.

Ο Νίκος Παππάς, όπως και η Ράνια Σβίγκου έχουν καταδικάσει το εξώδικο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και άρα πολύ δύσκολα θα πήγαιναν σε μία τέτοια συνάντηση. Ο Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε από την πλευρά του πως «προφανώς σε συνεννόηση με τα όργανα του κόμματος, μπορώ να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συνάντηση που θα δώσει λύσεις», κάνοντας σαφές πως ένα τέτοιο ραντεβού θα πρέπει να γίνει υπό την «ομπρέλα» της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Νικόλας Φαραντούρης από το Στρασβούργο δεν εμφανίστηκε θετικός σε μια πρωτοβουλία που γίνεται υπό το βάρος εξωδίκων.

Θετικός αν και έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις φαίνεται να είναι ο Απόστολος Γκλέτσος διευκρινίζοντας πως σε κάθε περίπτωση είναι άλλο μια συνάντηση που θεσμικά προκαλεί το κόμμα και διαφορετική μια συντροφική συζήτηση, την οποία δεν θα αρνηθεί, από τον Παύλο Πολάκη.

*Διαβάστε ακόμα: Ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ: Η επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε το αίτημα διαγραφής Κασσελάκη - Τον καλει να πάρει πίσω το εξώδικο


Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης είπε «ναι» και με ανάρτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στη συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια».

Ωστόσο, παρά τα αρνητικά μηνύματα, ο Παύλος Πολάκης επέμεινε και το βράδυ με νέα του ανάρτηση υποστήριξε ότι «στη συνάντηση με βάση τη συνεννόηση που έχει γίνει, θα είναι παρόντες η Ράνια Σβίγκου, γραμματέας του κόμματος, ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της ΚΟ...».

Χθες, ωστόσο, υπήρξε και άλλο ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με την συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε γνωστή την συνεδρίαση και αυτό είναι περίεργο, καθώς στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία αρμοδιότητα η πλευρά του πρώην προέδρου να ενημερώνει για συνεδριάσεις οργάνων του κόμματος.

Ακόμα, χθες, το βράδυ κυκλοφόρησε ψευδή είδηση ότι η επιτροπή δεοντολογίας αποφάσισε να θέσει στο αρχείο το αίτημα του θέμα Μουμουλίδη για την διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι αντίθετα, με πλειοψηφία 8 έναντι 6 η επιτροπή δεοντολογίας αποφάσισε να μη συζητηθεί το αίτημα της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη που είχε καταθέσει ο Θέμης Μουμουλίδης. Επίσης, κατέληξαν να ζητηθεί από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω το εξώδικο προς το κόμμα.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη των «87» δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το πώς ακριβώς σκοπεύουν να κινηθούν το Σάββατο. Μιλούν μόνο για μια «σκληρή απόφαση» που θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή για τον πρώην πρόεδρο αν δεν κάνει κάποια κίνηση καλής θέλησης να πάρει πίσω το εξώδικό.

Τα στελέχη που αντιδρούν στον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκονται, ωστόσο, σε διαρκή συνεδρίαση αφού το ζητούμενο είναι με πόσες ψήφους μπορεί να περάσει η μη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία, αλλά και με πόσες μπορεί να κυρωθεί μια ενδεχόμενη διαγραφή του από το κόμμα.

Οι «85» ξεκινούν με βάση 100-120 ψήφους, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναμένεται να ανεβάσει τον αριθμό των 63 στελεχών που ψήφισαν σε προηγούμενη ΚΕ κατα την πρότασης μομφής στο πρόσωπο του. Δυνητικά παραμένει ανοικτός ένας αριθμός 110 στελεχών της ΚΕ που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους έχουν βαλθεί να προσεγγίσουν τα στελέχη των δύο πλευρών.

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να στείλει εξώδικο τόσο στην Πολιτική Γραμματεία, όσο και στην ΚΕ έχει εκνευρίσει ακόμα και στελέχη που κινούνται στην ουδέτερη ζώνη. Να σημειώσουμε πάντως ότι η κίνηση του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί νομικά εναντίον του κόμματος του έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση και προφανώς έχει φουντώσει τα σενάρια για τους λόγους για τους οποίους το έκανε.

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε επίτηδες προκειμένου ο έκπτωτος πρόεδρος να κάνει ηρωική έξοδο από το κόμμα, καθώς παρά τα όσα λέγονται δεν θα κατάφερνε να επανεκλεγεί πρόεδρος. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε γιατί «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει περισσότερους δικηγόρους δίπλα του απ’ ότι πολιτικούς».

Όπως και να έχει, πάντως, το πράγμα ο έκπτωτος πρόεδρος έκανε ένα μοιραίο λάθος το οποίο όπως φαίνεται θα το «πληρώσει», δεδομένου ότι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι είναι αποφασισμένοι να τον θέσουν εκτός κόμματος.