Κοντονής: Η πολιτική γελοιοποίηση που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι χειρότερο ακόμα και από τη διάλυση
Ο Μητσοτάκης μπορεί να απειληθεί μόνο από τον ίδιο
"Αυτό που ζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τέλος χωρίς κατάληξη", τόνισε
Τις τρέχουσες και ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων αλλά και το τι αναμένεται να γίνει από εδώ και πέρα κλήθηκε να σχολιάσει, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Σταύρος Κοντονής, δικηγόρος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
«Νομίζω ότι αυτό που ζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τέλος χωρίς κατάληξη. Δηλαδή είναι κάτι τραγικό και θεωρώ ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μιλάμε περισσσότερο για γελοιοποίηση παρά για κάτι άλλο. Δεν ξέρω. Στην πολιτική ιστορία της χώρας μάλλον είναι η πρώτη φορά που ζούμε αυτό το πράγμα. Είναι κρίμα για έναν πολιτικό χώρο ο οποίος είχε μία διαδρομή, θα έλεγα μέχρι και ηρωική, σε κάποιες φάσεις, με έναν χώρο που προέρχεται από την ιστορική μήτρα της κομμουνιστικής ανανέωσης και το ΚΚΕ εσωτερικού να φτάνει σε αυτό το σημείο», ανέφερε αρχικά.
«Είναι κάτι το οποίο εμένα τουλάχιστον με θλίβει, παρά το γεγονός ότι γι' αυτά τα πράγματα είχα μιλήσει σε χρόνο πολύ νωρίτερα, αλλά ούτε εγώ ο ίδιος δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Νομίζω, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Και το βασικό δεν είναι ότι διαλύεται, αλλά το ότι διαλύεται με αυτόν τον τρόπο. Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσει στην απόλυτη διάλυση, δηλαδή στην πολιτική ανυπαρξία, πλέον η πολιτική γελοιοποίηση είναι κάτι ακόμα χειρότερο. Να το ξέρετε αυτό το πράγμα.
Η διάλυση είναι και ένα πολιτικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να έρθει προϊόντος του χρόνου για λόγους οι οποίοι μπορεί να είναι και καθαρά πολιτικοί. Αλλά το να γίνεται αυτό το πράγμα δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανένας, σας λέω, ούτε εγώ, ο οποίος είχα μιλήσει με πολύ καθαρό τρόπο από το 2020, προβλέποντας αυτά τα οποία σήμερα γίνονται. Διότι αυτά τα οποία γίνονται, σήμερα δεν είναι τωρινά. Αυτά είναι το απότοκο μιας διαδρομής και μιας πορείας αυτού που λέω εγώ, η κληρονομιά του Τσίπρα. Αυτό είναι σήμερα το οποίο βιώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να θέλουν μερικοί να το κρύψουν αυτό το πράγμα», συνέχισε.
Άρα, πρέπει να δούμε τι συνέβη. Συνέβη το πολύ απλό ότι ναι μεν εξελέγη ο αρχηγός, αλλά τα πολιτικά επίδικα δεν είχαν λυθεί. Και δεν είναι τυχαίο ότι η εκλογική κάμψη του ΠΑΣΟΚ άρχισε να γίνεται έντονη όταν ετέθησαν αυτά τα ζητήματα, τα πολιτικά, όπως για παράδειγμα με το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου υπήρχε απόλυτη διαφωνία και σύγχυση, αλλά και σε άλλα θέματα. Τώρα να μην τα απαριθμήσουμε. Και το δεύτερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου μετά την αμφισβήτηση του προέδρου που είναι τώρα, του Νίκου Ανδρουλάκη. Και σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μπήκε και στον δεύτερο γύρο και μάλιστα πρώτος και με μια διαφορά από τον δεύτερο, τι θα αλλάξει; Τι θα κάνει; Θα βρίσκονται πάλι στα ίδια. Τίποτα δεν θα αλλάξει και θα ανακυκλώνεται μια ίδια κατάσταση. Δηλαδή, εκεί που μπήκαν σε μια διαδικασία να εκλέξουν νέο αρχηγό για να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα, θα ξαναβρεθούν πάλι στα ίδια».
Αν η ίδια η κυβέρνηση μπορέσει να αντιληφθεί και να μην αντιμετωπίζει ως Μαρία Αντουανέτα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην κοινωνία με την ακρίβεια, με την ανασφάλεια των πολιτών, με ένα έντονο κλίμα εγκληματικότητας το οποίο υπάρχει αλλά και γενικότερης ανασφάλειας που υπάρχει. Αλλά η εγκληματικότητα όμως, και αυτό που γίνεται, δεν είναι μικρό πράγμα και μάλιστα το βλέπουμε να επεκτείνεται στις νέες ηλικίες και στα σχολεία και να παρακολουθούμε όλοι κάθε μέρα στα δελτία των 9 και των 8 τα τεκταινόμενα στα σχολεία της χώρας. Δεν είναι, λοιπόν, πράγματα αυτά. Νομίζω ότι αυτά είναι τα πολύ σοβαρά που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, αν θέλει να ευημερήσει».
«Νομίζω ότι αυτό που ζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τέλος χωρίς κατάληξη. Δηλαδή είναι κάτι τραγικό και θεωρώ ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μιλάμε περισσσότερο για γελοιοποίηση παρά για κάτι άλλο. Δεν ξέρω. Στην πολιτική ιστορία της χώρας μάλλον είναι η πρώτη φορά που ζούμε αυτό το πράγμα. Είναι κρίμα για έναν πολιτικό χώρο ο οποίος είχε μία διαδρομή, θα έλεγα μέχρι και ηρωική, σε κάποιες φάσεις, με έναν χώρο που προέρχεται από την ιστορική μήτρα της κομμουνιστικής ανανέωσης και το ΚΚΕ εσωτερικού να φτάνει σε αυτό το σημείο», ανέφερε αρχικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται
«Είναι κάτι το οποίο εμένα τουλάχιστον με θλίβει, παρά το γεγονός ότι γι' αυτά τα πράγματα είχα μιλήσει σε χρόνο πολύ νωρίτερα, αλλά ούτε εγώ ο ίδιος δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Νομίζω, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Και το βασικό δεν είναι ότι διαλύεται, αλλά το ότι διαλύεται με αυτόν τον τρόπο. Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσει στην απόλυτη διάλυση, δηλαδή στην πολιτική ανυπαρξία, πλέον η πολιτική γελοιοποίηση είναι κάτι ακόμα χειρότερο. Να το ξέρετε αυτό το πράγμα. Η διάλυση είναι και ένα πολιτικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να έρθει προϊόντος του χρόνου για λόγους οι οποίοι μπορεί να είναι και καθαρά πολιτικοί. Αλλά το να γίνεται αυτό το πράγμα δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανένας, σας λέω, ούτε εγώ, ο οποίος είχα μιλήσει με πολύ καθαρό τρόπο από το 2020, προβλέποντας αυτά τα οποία σήμερα γίνονται. Διότι αυτά τα οποία γίνονται, σήμερα δεν είναι τωρινά. Αυτά είναι το απότοκο μιας διαδρομής και μιας πορείας αυτού που λέω εγώ, η κληρονομιά του Τσίπρα. Αυτό είναι σήμερα το οποίο βιώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να θέλουν μερικοί να το κρύψουν αυτό το πράγμα», συνέχισε.
"Τίποτα δεν θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ – Θα ανακυκλώνεται μια ίδια κατάσταση"
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «είπατε πολύ σωστά ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο. Έτσι είναι όπως το λέτε. Για ποιους λόγους; Κατά πρώτον, διότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα σοβαρά ζητήματα της πολιτικής. Και το ΠΑΣΟΚ αυτό το ξαναέζησε πριν από μερικά χρόνια, εξέλεξε έναν νέο αρχηγό. Όμως, παρά το γεγονός ότι και τότε είχαμε μία αθρόα προσέλευση ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, εμένα δεν μ’ αρέσει καθόλου, αλλά τέλος πάντων, αυτοί έχουν επιλέξει. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας ήταν ένα αναιμικό εκλογικό ποσοστό. Μάλιστα, την τελευταία φορά είχαμε και απώλεια ενός μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων.Άρα, πρέπει να δούμε τι συνέβη. Συνέβη το πολύ απλό ότι ναι μεν εξελέγη ο αρχηγός, αλλά τα πολιτικά επίδικα δεν είχαν λυθεί. Και δεν είναι τυχαίο ότι η εκλογική κάμψη του ΠΑΣΟΚ άρχισε να γίνεται έντονη όταν ετέθησαν αυτά τα ζητήματα, τα πολιτικά, όπως για παράδειγμα με το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου υπήρχε απόλυτη διαφωνία και σύγχυση, αλλά και σε άλλα θέματα. Τώρα να μην τα απαριθμήσουμε. Και το δεύτερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου μετά την αμφισβήτηση του προέδρου που είναι τώρα, του Νίκου Ανδρουλάκη. Και σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μπήκε και στον δεύτερο γύρο και μάλιστα πρώτος και με μια διαφορά από τον δεύτερο, τι θα αλλάξει; Τι θα κάνει; Θα βρίσκονται πάλι στα ίδια. Τίποτα δεν θα αλλάξει και θα ανακυκλώνεται μια ίδια κατάσταση. Δηλαδή, εκεί που μπήκαν σε μια διαδικασία να εκλέξουν νέο αρχηγό για να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα, θα ξαναβρεθούν πάλι στα ίδια».
Ο Μητσοτάκης μπορεί να απειληθεί μόνο από τον ίδιο
Τέλος, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί αυτή τη στιγμή πολιτικά να απειλήσει τον Κυριακό Μητσοτάκη, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε πως «ο ίδιος μόνο, έχω την εντύπωση. Δηλαδή, ο ίδιος να υπονομεύσει τη θέση του και μια κυριαρχία που έχει σε αυτόν τον χώρο. Ο Μητσοτάκης μπορεί να απειλήσει τον Μητσοτάκη. Διότι λάθη στην πολιτική αλαζονεία, στην πολιτική υποτίμηση μιας κατάστασης στην κοινωνία με την ακρίβεια και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν έρθει εκατομμύρια συνάνθρωποί μας από αυτή την πολιτική, νομίζω ότι είναι η μόνη κατάληξη.Αν η ίδια η κυβέρνηση μπορέσει να αντιληφθεί και να μην αντιμετωπίζει ως Μαρία Αντουανέτα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην κοινωνία με την ακρίβεια, με την ανασφάλεια των πολιτών, με ένα έντονο κλίμα εγκληματικότητας το οποίο υπάρχει αλλά και γενικότερης ανασφάλειας που υπάρχει. Αλλά η εγκληματικότητα όμως, και αυτό που γίνεται, δεν είναι μικρό πράγμα και μάλιστα το βλέπουμε να επεκτείνεται στις νέες ηλικίες και στα σχολεία και να παρακολουθούμε όλοι κάθε μέρα στα δελτία των 9 και των 8 τα τεκταινόμενα στα σχολεία της χώρας. Δεν είναι, λοιπόν, πράγματα αυτά. Νομίζω ότι αυτά είναι τα πολύ σοβαρά που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, αν θέλει να ευημερήσει».