Την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν νωρίτερα την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές που όρισαν ως εκπρόσωπό τους τον Μιχάλη Χουρδάκη. Μάλιστα, πριν από τη συνεδρίαση έστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενημερώνοντάς τον γι' αυτή την εξέλιξη.

Η επιλογή Χουρδάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να καταγγείλει κυβερνητική μεθόδευση από το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να αναγνωριστούν διά της πλαγίας πρώην Σπαρτιάτες, οι οποίοι πλέον ως ανεξάρτητοι εκπροσωπούνται υπό τον Μιχάλη Χουρδάκη στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν συμμαχίες και δεκανίκια, κάτι που αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας φέρεται να διευκρίνισε απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι η συγκεκριμένη κίνηση -σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- αφορά μόνο τη Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να συμμετέχουν και να έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν αποτελεί σύμπτυξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ανεξαρτήτων, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται η συμμετοχή 10 βουλευτών.

Πλέον τα μέλη της Διάσκεψης είναι 28 και αναμένεται να προστεθεί ένας ακόμα βουλευτής από τη ΝΔ προκειμένου να υπάρχει η σχετική πλειοψηφία από το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.