Με αφορμή τη διεθνή καθιέρωση του μήνα Οκτωβρίου ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων «ντύθηκε» απόψε σε ροζ χρώμα και με το λογότυπο του Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» Φώφη Γενημματά. Η συμβολική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, προκειμένου σύσσωμη η Εθνική Αντιπροσωπεία να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις γυναίκες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και στις οικογένειές τους. Επιπλέον, στόχος είναι η ενθάρρυνση για σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την πορεία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» που αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Κώστα Τασούλα που αγκάλιασε την πρωτοβουλία για συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων στην εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ευχαριστώ και τις συναδέλφους και τους συναδέλφους βουλευτές που

θα μεταφέρουν στις περιφέρειές τους, σε όλες τις γυναίκες και σε όλους τους πολίτες το μήνυμα για την πρόληψη. Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» την εποχή που ήμουν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας με τρόπο ώστε να νιώθουν όλες οι γυναίκες μια φιλική φροντίδα. Να ξέρουν ότι από τη στιγμή που θα λάβουν το sms με το παραπεμπτικό, θα μπορούν να κλείσουν οι ίδιες ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε όποιο διαγνωστικό κέντρο θέλουν από τη λίστα μας, δημόσιο ή ιδιωτικό. Εάν δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, ας μπουν στο mastografia.gov.gr να διαβάσουν τις οδηγίες, να κατεβάσουν το παραπεμπτικό και να κλείσουν ραντεβού. Εάν δεν θέλουν να το κάνουν ψηφιακά, ας αναζητήσουν στον γιατρό τους το παραπεμπτικό και ας κλείσουν στο κέντρο της επιλογής τους. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της πρόληψης σε όλες τις γυναίκες, διότι αυτό σώζει ζωές. Μέχρι στιγμής, χιλιάδες γυναίκες έχουν σωθεί επειδή δεν άφησαν το sms στο «Διαβάστηκε». Επενδύουμε στην πρόληψη για να ζήσουμε πολλά, υγιή και ποιοτικά χρόνια».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από κακοήθεις όγκους στις γυναίκες και είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 45 έως 60 ετών. Στη χώρα μας, καταγράφονται πάνω από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως.

Η Βουλή των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι ενημερωτικές εκστρατείες, προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, παρακινώντας τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις και να ενημερωθούν σχετικά με την υγεία τους.

Η φωταγώγηση του κτιρίου του ελληνικού Κοινοβουλίου που είναι ορατή σε όλη την Αθήνα προσφέρει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους πολίτες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και δράση στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού