Φλωρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο μετά από 80 χρόνια - Πιστεύουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν ολοκληρωθεί
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
''Στις βασικές αλλαγές είναι η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος σε συντρόφους ζωής χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με τον θανόντα'' είπε ο Γιώργος Φλωρίδης
«Το Κληρονομικό Δίκαιο θεσπίστηκε στην μορφή του Αστικού Κώδικα πριν από 80 χρόνια και παραμένουν οι διατάξεις αυτές αναλλοίωτες μέχρι τώρα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτεί μια επιτροπή από επιφανείς ανθρώπους και πιστεύουμε ότι μέχρι την άνοιξη να έχει μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Γιώργος Φλωρίδης.
«Στις βασικές αλλαγές είναι η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος σε συντρόφους ζωής χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με τον θανόντα. Υπάρχει το θέμα με τις ιδιόχειρες διαθήκες. Δεν θα πάμε στην απόλυτη κατάργηση, θα γίνει διάλογος πάνω σε αυτό» συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμα: Φλωρίδης: Διεθνή πρωτοβουλία για τα social media και την προστασία των παιδιών αναλαμβάνει η Ελλάδα - Ενημέρωση γονέων για τον "κόφτη" στα κινητά
Ακόμη, αναφορικά με τα νέα μέτρα για την ανήλικη παραβατικότητα, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν πρόκειται για πιο αυστηρή προσέγγιση, το «αυστηρή» αφορά κυρίως την ποινική μεταχείριση των γονέων γιατί για τα παιδιά υπάρχει ένα σύνολο πολιτικών και μέτρων, εφαρμόζονται κάποια, τα συμπληρώσαμε με τον ποινικό κώδικα που ισχύει από την 1η Μαΐου αλλά είναι η στιγμή να αρχίσουν σιγά -σιγά να λειτουργούν. Δηλαδή αν δούμε τις προσαγωγές ανηλίκων για διάφορα περιστατικά παράνομων πράξεων είναι γύρω στις 3.500 την τελευταία χρονιά και λιγότερο από 1.500 συλλήψεις, χρειάζεται μια προσοχή τι θα κανουμε με αυτά τα παιδιά. Πρέπει να δούμε πως θα σώσουμε τα παιδιά από την εγκληματική εξέλιξη».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Φλωρίδη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τα νέα μέτρα για την ανήλικη παραβατικότητα
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν πρόκειται για πιο αυστηρή προσέγγιση, το «αυστηρή» αφορά κυρίως την ποινική μεταχείριση των γονέων γιατί για τα παιδιά υπάρχει ένα σύνολο πολιτικών και μέτρων, εφαρμόζονται κάποια, τα συμπληρώσαμε με τον ποινικό κώδικα που ισχύει από την 1η Μαΐου αλλά είναι η στιγμή να αρχίσουν σιγά -σιγά να λειτουργούν. Δηλαδή αν δούμε τις προσαγωγές ανηλίκων για διάφορα περιστατικά παράνομων πράξεων είναι γύρω στις 3.500 την τελευταία χρονιά και λιγότερο από 1.500 συλλήψεις, χρειάζεται μια προσοχή τι θα κανουμε με αυτά τα παιδιά. Πρέπει να δούμε πως θα σώσουμε τα παιδιά από την εγκληματική εξέλιξη.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι το μέτρο της φυλάκισης του γονιού θα λειτουργήσει ευεργετικά
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Για να φτάσει ο δικαστής σε ένα τέτοιο σημείο σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει μπροστά του έναν άνθρωπο του οποίου η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για το μέλλον του παιδιού του.
Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε για το παράδειγμα που ανέφερε σε σχέση με το χαστούκι που έδινε παλιότερα ο δάσκαλος
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Τότε οι φτωχοί και αγράμματοι γονείς μας μέσα σε τρομακτικές δυσκολίες ήξεραν ότι εμείς για να γλιτώσουμε από την πείνα και τη φτώχεια υπήρχε μόνο ένας τρόπος και αυτός ο τρόπος ήταν η μάθηση. Δηλαδή αυτό που επέβαλαν εκείνοι οι γονείς σε εμάς ήταν ο απόλυτος σεβασμός στο δάσκαλο. Άρα αυτό που περιέγραψα ήταν ότι ο γονιός έλεγε ότι αφού σε χτύπησε ο δάσκαλος κάτι κακό έκανες και με αυτό στην πραγματικότητα έλεγε ότι όλη σου η ζωή θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη να σέβεσαι το δάσκαλό γιατί μέσα από εκεί, από τη γνώση που σου δίνει ο δάσκαλος, μπορείς να σωθείς.
Αναφορικά με τις αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το Κληρονομικό Δίκαιο θεσπίστηκε στην μορφή του Αστικού Κώδικα πριν από 80 χρόνια και παραμένουν οι διατάξεις αυτές αναλλοίωτες μέχρι τώρα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτεί μια επιτροπή από επιφανείς ανθρώπους, με επικεφαλής τον σπουδαίο καθηγητή Απ. Γεωργιάδη, και πιστεύουμε ότι μέχρι την άνοιξη να έχει μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της. Στις βασικές αλλαγές είναι η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος σε συντρόφους ζωής χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με τον θανόντα. Υπάρχει το θέμα με τις ιδιόχειρες διαθήκες. Δεν θα πάμε στην απόλυτη κατάργηση, θα γίνει διάλογος πάνω σε αυτό.