Στην απόσυρση του εξωδίκου προς την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Υπενθυμίζεται πως το εξώδικο είχε σταλεί για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του σε εφημερίδα.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρει πως ο σκοπός του εξωδίκου επετεύχθη και ισχυρίζεται πως είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως δεν θα ακολουθούσε ποτέ τη νομική οδό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για το εξώδικο ο Στέφανος Κασσελάκης:

«Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024.

Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).

Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δεν θα την ακολουθούσα ποτέ.

Γι’ αυτούς τους λόγους αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι», γράφει ο κ. Κασσελάκης.




Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».
Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

1.Π αραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

2. Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

3. Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.

4. Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η ΝΔ, η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

5. Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής - άμεσης δημοκρατίας.

6. Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024.

Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).

Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δεν θα την ακολουθούσα ποτέ.

Γι’ αυτούς τους λόγους αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.

7. Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του.

Κανονικά η Κεντρική Επιτροπή, ποια στελέχη ζήτησαν την αναβολή της

Παράλληλα, έγινε πρόταση αναβολής της Κεντρικής Επιτροπής από τους «Κασσελίστας», αλλά απορρίφθηκε

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από τον Νίκο Σκορίνη, τον Πάνο Ρήγα, την Ολυμπία Τελιγιορίδου και τη Θεοδώρα Τζάκρη, ωστόσο καταψηφίστηκε.

Οργή Γεροβασίλη κατά Κασσελάκη - "Δεν πήρε πίσω το εξώδικο, μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος"

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τόσο η χθεσινή συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη όσο και η άρνησή του να αποσύρει το εξώδικο, σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι την ένταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αύξησε ακόμα περισσότερο η χθεσινή συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολόυ, στην οποία επέμεινε στο εξώδικο που έχει αποστείλει στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εξαιτίας της διαρροής του «πόθεν έσχες» του.

Οργή Γεροβασίλη κατά Κασσελάκη

«Δεν πήρε το εξώδικο πίσω ο Κασσελάκης. Εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος. Άρα δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος», ανέφερε αρχικά η Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας πως «η δράση Κασσελάκη είναι διασπαστική κίνηση, όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σε αυτή. Η αντίδραση είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρεπείας».


Γιάννης Ραγκούσης: Αθέμιτη και πρωτοφανής υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων εκ μέρους Κασσελάκη

Τα «πυρά» του κατά του Στέφανου Κασσελάκη εκτόξευσε και ο Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι «το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν».

«Στόχος της ποινικοποίησης του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους/τις ομοίους του είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

«Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο, αλλά δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό και γι' αυτό δεν το συνεχίζει, ουσιαστικά είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως καλώς ποινικοποίησε την κομματική λειτουργία», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Η τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανής υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα από την Πολιτική Γραμματεία», κατέληξε κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.


Κατερίνα Νοτοπούλου: Έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες

Την απόλυτη αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην Κεντρική Επιτροπή, υπογράμμισε η Κατερίνα Νοτοπούλου. «Έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, ας δείξουμε τον ελάχιστο σεβασμό στη ζωή τους διασφαλίζοντας το αυτονόητο, τη συμμετοχή τους», τόνισε.


Επίθεση Τζάκρη σε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη τοποθετήθηκε επιτιθέμενη σε στελέχη του κόμματος, αφού φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πως η Ράνια Σβίγκου, η Μαρία Κουβέλη, η Μαρία Μπελώνη, ο Νίκος Παππάς και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχουν ενταχθεί στη νέα πλειοψηφία υπό τους «87».

Αναφερόμενη στην αυριανή συνεδρίαση τόνισε ότι «η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία και οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τη βουλευτή Πέλλας, «στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό.

Σε αυτούς τους 5 λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμά του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν απ' όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες».

«Όσοι εξ υμών το θεωρείτε ως μείζον θέμα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με τελικό όμως στόχο τον κατευνασμό, αλλά και σύμφωνα πάντα με τα όσα ο καθείς/καθεμία πιστεύει», τόνισε σε άλλο σημείο η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνω λοιπόν έκκληση στη σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για τη χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν τη λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στην προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ», κατέληξε η κυρία Τζάκρη.

Δείτε φωτογραφίες:

politiki_grammateia_syriza4412450-001
politiki_grammateia_syriza4412548-002
politiki_grammateia_syriza4412558-003
politiki_grammateia_syriza6336313-004
theoxaropoulos_syriza