«Κασσελάκης γιοκ». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα συναισθήματα που διακατέχουν τους «87», που έχουν γίνει «100», για τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος.

*Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: Αποσύρει με... αιχμές το εξώδικο προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το "πόθεν έσχες" - "Να μην υπάρχει κανένα άλλοθι"

Έπειτα από ατέλειωτες συνεδριάσεις, ζυμώσεις, ταλαντεύσεις, αλλά και εσωτερικές διαφωνίες, κατέληξαν στην απόφαση να θέσουν ουσιαστικά εκτός κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη, κοινώς να μην του επιτρέψουν να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεχομένως να μη χρειαστεί η απόφαση αυτή να ληφθεί με αντιπαραθετική ψηφοφορία, καθώς έως και χθες που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχαν πληροφορίες πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είναι της επιρροής Κασσελάκη είναι πιθανό να μην μπουν καν στην αίθουσα της συνεδρίασης. Να βρίσκονται, δηλαδή, στην είσοδο του ξενοδοχείου και από κοινού με τους συγκεντρωμένους οπαδούς του να φωνασκούν και να αποδοκιμάζουν τα στελέχη της άλλης πλευράς. Τι σημαίνουν τα προαναφερθέντα; ΠΏς στην ψηφοφορία που θα γίνει αναφορικά με το αν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Κασσελάκης εντός της αίθουσας θα βρίσκονται μόνο όσοι είναι απέναντί του. Προκειμένου να έχει την τυπική νομιμοποίηση η απόφαση, θα πρέπει να είναι παραπάνω από 148 μέλη μέσα στην αίθουσα, ήτοι το 50%, καθώς η Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 295 μέλη.

Σύμφωνα με γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας, είναι σαφές ότι υπάρχει μια τέτοια πλειοψηφία, που θα οδηγήσει οριστικά εκτός εκλογικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κασσελάκη. Μάλιστα, όπως έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές των «100», θα προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση είτε οι υποστηρικτές του Κασσελάκη είναι εντός της αίθουσας και συμμετέχουν στην ψηφοφορία είτε είναι εκτός και προβοκάρουν τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, προεξοφλούν πως έχουν την πλειοψηφία για να πάρουν τόσο σημαντικές αποφάσεις.

Οι «100» αποφάσισαν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το γαϊτανάκι του εξευτελισμού. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το εξώδικο που απέστειλε ο κ. Κασσελάκης σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με αφορμή τη διαρροή και ακολούθως τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Οι προσβλητικές αναφορές που υπήρχαν στο κείμενο του στενού του συνεργάτη Μανώλη Καπνισάκη ουσιαστικά οδήγησαν στην ενοποίηση του «αντικασσελακικού μπλοκ». Σε αυτό εντάχθηκε και ο κ. Φάμελλος, ο οποίος θεωρεί πως είναι αδιανόητο ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος να απειλεί με ένδικα μέσα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Ανησυχία

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε προβληματισμός για το αν μπορεί να «κοπεί» ο κ. Κασσελάκης μέσω των διατάξεων του καταστατικού αναφορικά με τη συμπεριφορά του, τις δηλώσεις του, τη διάτρητη οικονομική του εικόνα κ.λπ. Δεν ήθελαν στελέχηόπως η όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Μανώλης Φάμελλος και άλλοι να τους κατηγορήσουν ότι ακολουθούν «σταλινικές πρακτικές». Φορέας αυτής της ανησυχίας ήταν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που είχε όλο αυτό το διάστημα με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Όπως, όμως, προαναφέραμε, ο κ. Κασσελάκης τούς έδωσε την καλύτερη πάσα με την ανοίκεια συμπεριφορά που είχε μετά τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του. Του ζητήθηκε, δε, κατ’ επανάληψη να πάρει πίσω τα εξώδικα, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Από εκείνο το σημείο και μετά ο κύβος ερρίφθη και τα στελέχη της πλειοψηφίας αποφάσισαν να τελειώνουν μια και καλή με τον κ. Κασσελάκη. Θεωρήθηκε πως οποιαδήποτε άλλη στάση «θα τους βουλιάξει όλους μαζί».

Έτσι, λοιπόν, η σημερινή ημέρα μοιάζει να είναι μία από τις πιο δύσκολες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πάντες προεξοφλούν ότι εντός και εκτός της αίθουσας όπου θα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να εξελιχθούν οι πιο απρόβλεπτες καταστάσεις. Στελέχη και οπαδοί του κ. Κασσελάκη κάνουν κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπάρχει μαζική προσέλευση υποστηρικτών του. Πρώτος έδωσε το σήμα με σχετική ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εστάλησαν αντίστοιχα SMS για μαζικό κάλεσμα συμμετοχής από στελέχη που είναι κοντά στον έκπτωτο πρόεδρο. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πληροφορίες πως έχει ζητηθεί η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας έξω από τον χώρο της συνεδρίασης, προκειμένου να αποτραπούν ακραία περιστατικά. Με βάση τα προαναφερθέντα, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στο διαφαινόμενο «κόψιμο», όπως και οι υποστηρικτές του. Ιδίως βουλευτές όπως είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ελενα Ακρίτα, ο Γιάννης Σαρακιώτης κ.ά. Αν δηλαδή θα προσπαθήσει να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μέσω του Συνεδρίου ή άλλων κομματικών διαδικασιών ή θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει πηγαίνοντας να κάνει δικό του κόμμα. Στη συνέντευξη (ΑΝΤΙ) πάντως που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συνέδριο. Με βάση, όμως, όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στο Συνέδριο του Νοεμβρίου. Αντιθέτως! Τα περιθώρια για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στενεύουν, καθώς είναι προφανές πως έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Και μια παλιά λέξη που στοιχειώνει την Αριστερά, η λέξη «εκκαθαρίσεις», θα αναβιώσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την πιο απρόβλεπτη στην ιστορία του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/10/2024