Μόνο... συµβιβαστικές δεν φαίνεται να είναι οι πραγµατικές προθέσεις της Τουρκίας στον διµερή διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιµένοντας στις επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο και τη Θράκη.

*Διαβάστε ακόμα: Hurriyet: Λύση-πακέτο και αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου από την Τουρκία - Ανταλλάγματα στη Θράκη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ενόψει του ραντεβού των κυρίων Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, που θα γίνει το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου στην Αθήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών µέσω διαρροών στη φιλοκυβερνητική εφηµερίδα «Hürriyet» επιχείρησε να δηµιουργήσει κλίµα περί ενός συνολικού πακέτου-λύσης, για το οποίο η Αθήνα συνεχίζει σθεναρά να αρνείται κάθε συζήτηση.

Στο άρθρο, ανώτερες διπλωµατικές πηγές επιµένουν ότι στο τραπέζι του διαλόγου µε την ελληνική πλευρά θα πρέπει να µπουν τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, τα νησιά µε δήθεν αβέβαιη ιδιοκτησία, οι εξοπλισµοί νησιών και η διαχείριση του FIR. Κι αν δεν βρεθεί λύση, να υπάρξει προσφυγή στα ∆ιεθνή ∆ικαστήρια.

«Είναι απολύτως αδύνατο να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα µόνο θέµα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και εναέριων ζητηµάτων είναι νοµικά αλληλένδετα», αναφέρεται στο δηµοσίευµα. Οι ίδιες «πηγές» (το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή) ζητούν ανταλλάγµατα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι δεν µπορεί η Ελλάδα να αναφέρεται στη Χάλκη και να αρνείται την «τουρκική εθνική ταυτότητα της µειονότητας» -όπως τη βαφτίζουν-, και «να µην αναγνωρίζει τους εκλεγµένους µουφτήδες της, να περιορίζει de facto τις εκπαιδευτικές της δυνατότητες, να καθιστά κενά περιεχοµένου τα µειονοτικά ιδρύµατα και να εκφοβίζει έτσι την “τουρκική µειονότητα”.

Η Ελλάδα θα πρέπει, επίσης, να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τους “οµογενείς” που δεν εµπίπτουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο και την Κω δεν εµπίπτουν στο µειονοτικό πλαίσιο που ορίζεται στη συνθήκη και το αίτηµα της Άγκυρας είναι το ελληνικό κράτος να λάβει µέτρα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.


Το μήνημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Η «Απογευµατινή» συνοµίλησε µε ελληνικές διπλωµατικές πηγές, οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι ζητήµατα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και δεν περιλαµβάνονται ούτε στον ελληνοτουρκικό διάλογο ούτε πρόκειται να τεθούν στην κρίση διεθνούς δικαιοδοσίας.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάµε λύση-πακέτο. Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να βάλουν στην ατζέντα ζητήµατα κυριαρχίας ή και κυριαρχικών δικαιωµάτων, πολύ απλά δεν θα υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις. Άλλωστε, ποια ελληνική κυβέρνηση (πολλώ δε µάλλον δεξιά κυβέρνηση) θα αναλάµβανε τέτοιο εθνικό και πολιτικό κόστος;

Όσο για τα ανταλλάγµατα που ζητούν για τη Χάλκη, η Ελλάδα επαναλαµβάνει ότι η χώρα µας δεν ασκεί εξωτερική πολιτική… συναλλαγών και η επαναλειτουργία της σχολής δεν είναι διµερές ζήτηµα αλλά ζήτηµα οικουµενικής απαίτησης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή