Η απολύτως ρεαλιστική εκτίμηση για προσφυγικό «κυκλώνα» αναγκάζει την Ευρώπη να βγει από τον πολυετή λήθαργό της και να αναλάβει δράση, καθώς η πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και απειλεί ευθέως τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα δε αυτές του νότου, και βεβαίως την Ελλάδα.

*Διαβάστε ακόμα: Χριστοδουλίδης: Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Στη βαριά σκιά αυτών των εξελίξεων διεξήχθη χθες στην Πάφο και σε απόσταση αναπνοής από τη ζώνη του πυρός η Σύνοδος MED9 των μεσογειακών χωρών, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ψηλά στην ατζέντα τέθηκε η ανάγκη υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες αναμένονται μαζικά εξ ανατολών στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής πολεμικής σύγκρουσης. Έστω καθυστερημένα, η ευρωπαϊκή ηγεσία, κι ενώ η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ παρήλθε οριστικά, συνειδητοποιεί την κρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος, εξετάζοντας ακόμη και τη συγκρότηση δομών εκτός των γεωγραφικών ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα μπαίνει κεντρικά στις προτεραιότητες των Βρυξελλών η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η θωράκιση στο εσωτερικό για την αποτροπή των τρομοκρατικών ενεργειών, ως απάντηση στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Παρούσα στην Πάφο ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ και συζήτησαν σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές αλλά και την επόμενη μέρα της Ευρώπης, στον νέο κύκλο που άνοιξε μετά τις ευρωεκλογές. Στην Κύπρο βρέθηκαν επίσης, εκτός του οικοδεσπότη, Νίκου Χριστοδουλίδη, οι ηγεσίες Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κροατίας καθώς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αραβική χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.


Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντονίζουν τις κινήσεις τους

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντονίζουν τις κινήσεις τους ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Διότι η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει άφωνη και αδρανής, ενώ το γεωπολιτικό περιβάλλον εκρήγνυται. Τις επαφές του κ. Μητσοτάκη απασχόλησε κυρίως το ανθρωπιστικό και προσφυγικό σκέλος του πολέμου, μιας και η Ελλάδα περιμένει αυξημένες ροές από την πολύπαθη Γάζα, τον «λαβωμένο» Λίβανο κι όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ειδικά τώρα, που στην Ευρώπη κυριαρχούν ακροδεξιές φωνές.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει την ανάγκη να εφαρμόζεται απ’ όλα τα κράτη-μέλη το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αφήνοντας νέες αιχμές για το Βερολίνο. Χώρα-κλειδί στο Μεσανατολικό θεωρείται η Ιορδανία. Κατά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο που διαδραματίζει υπέρ της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και στην παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι δυο άντρες αντάλλαξαν απόψεις και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΕ και η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Αμπντάλα, τη γνώμη του οποίου υπολογίζει πολύ ο αραβικός κόσμος, είχε απευθύνει έκκληση τον Σεπτέμβριο από το βήμα του ΟΗΕ προς τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο την παροχή τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός δεινοπαθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή