Γα τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, µιλάει στα «Παραπολιτικά» ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξηγώντας ταυτόχρονα τους λόγους που δεν κατέστη εφικτή µια τηλεµαχία ανάµεσα σε αυτόν και τον Χάρη ∆ούκα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήµατος και εκ νέου υποψήφιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ποιο άλλο κόµµα κατάφερε τόσες στρατηγικές ήττες στη Νέα ∆ηµοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσες το ΠΑΣΟΚ; Με δικές µου πρωτοβουλίες ξεσκεπάστηκαν σκάνδαλα, όπως οι υποκλοπές και το επιχειρούµενο από την κυβέρνηση κουκούλωµα της τραγωδίας των Τεµπών».

Πώς απαντάτε στο επιχείρηµα ότι η συντριπτική πλειονότητα των µελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράστηκε µέσα από την επιλογή άλλων υποψηφίων για την προεδρία του κόµµατος στον πρώτο γύρο, απαιτεί αλλαγή ηγεσίας σε ποσοστό 70%;

Οπως συχνά λέω, δεν υπάρχει ο διαχωρισµός 80%-20% ή 70%-30%. Υπάρχει 100% ενότητα. Μπροστά µας ανοίγεται µια νέα εποχή. Καταφέραµε να βγάλουµε το δύσκολο κοµµάτι της επιχείρησης, που ήταν να φύγουµε από τις συµπληγάδες, έχουµε ανοίξει τα φτερά µας, προχωράµε µπροστά και πρέπει να δηµιουργήσουµε τις συνθήκες του ΠΑΣΟΚ που µπορεί να κυβερνήσει µε αξιοπιστία, σταθερότητα και προοδευτικό πρόγραµµα. Το αποτέλεσµα της Κυριακής δείχνει ότι ένας κόσµος µού πιστώνει πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως αυτόνοµος πόλος στο πολιτικό σύστηµα και πλέον κανείς -ούτε οι πολιτικοί µας αντίπαλοι ούτε η εγχώρια ελίτ- δεν το θεωρεί συµπλήρωµα. Προφανέστατα, υπάρχει και µήνυµα αλλαγών, οι οποίες θα γίνουν, όπως έχω δεσµευτεί ρητά.

Το ΠΑΣΟΚ µε πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη µπορεί να κερδίσει τη Νέα ∆ηµοκρατία του Κ. Μητσοτάκη; Ποιο άλλο κόµµα κατάφερε τόσες στρατηγικές ήττες στη Νέα ∆ηµοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσες το ΠΑΣΟΚ;

Με δικές µου πρωτοβουλίες ξεσκεπάστηκαν σκάνδαλα, όπως οι υποκλοπές και το επιχειρούµενο από την κυβέρνηση κουκούλωµα της τραγωδίας των Τεµπών, µε αποτέλεσµα ο πρωθυπουργός να ξηλώσει το µισό Μαξίµου. Αν δούµε ψύχραιµα τη µεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσουµε ότι τα τελευταία δυόµισι χρόνια πετύχαµε αλλεπάλληλες νίκες. Τη στιγµή, µάλιστα, που οι πολιτικοί µας αντίπαλοι προεξοφλούσαν τον εκλογικό µας καταποντισµό. Πετύχαµε µεγάλες επιτυχίες στην Αυτοδιοίκηση, είµαστε δεύτερο κόµµα σε όλη την Περιφέρεια µαζί µε τη Θεσσαλονίκη και πλέον έχουµε το δικό µας χρώµα στον πολιτικό χάρτη. Θέσαµε τα γερά θεµέλια για να καταστεί το ΠΑΣΟΚ αυτόνοµος, πρωταγωνιστικός πόλος, µε ορµή και ρεαλιστική προοπτική να διεκδικήσει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Χάρη στην υπεύθυνη και µαχητική αντιπολίτευσή µας στη Βουλή κινήσαµε τις διαδικασίες για το επίδοµα µητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελµατίες, αναγκάσαµε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισµούς της βραχυχρόνιας µίσθωσης και της Golden Visa, για να µπει φρένο στον αφελληνισµό της περιουσίας των Ελλήνων. Και θα συνεχίσουµε ακόµα πιο δυναµικά, εντός και εκτός Kοινοβουλίου, να αποκαλύπτουµε τις αποτυχίες της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, κυρίως όµως να προτείνουµε αξιόπιστες προοδευτικές λύσεις για τα µεγάλα προβλήµατα της κοινωνίας.

Εφόσον η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ σάς δώσει εκ νέου ψήφο εµπιστοσύνης, τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε;

Σε αυτή τη νέα περίοδο, χωρίς να έχουµε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναµετρήσεις της τελευταίας διετίας, µπορούµε να εστιάσουµε στην ενίσχυση της οργάνωσης του κόµµατος, ώστε να είµαστε απολύτως έτοιµοι για τη µεγάλη αντιπαράθεση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στις επόµενες εθνικές εκλογές. Είναι προφανές ότι όλοι θα έχουν ενεργό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ και µαζί θα αναδιατάξουµε την παράταξή µας τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκειµένου να δηµιουργήσουµε πολλαπλασιαστές των θέσεών µας στην κοινωνία. Θα επεξεργαστούµε περαιτέρω το πρόγραµµά µας κάνοντας χρήσιµες προσθήκες, διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα πολιτικό Συνέδριο και ακολούθως σε ένα οργανωτικό Συνέδριο. Επιπλέον, έχω προαναγγείλει αναβάθµιση του ρόλου των ανοιχτών Νοµαρχιακών και Τοπικών µας Οργανώσεων, που µαζί µε τους βουλευτές και τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής -όπου υπάρχουν- θα σηκώνουν το βάρος της αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να αποκτήσουµε, τον επόµενο χρόνο, ένα πρόγραµµα ξεχωριστό για κάθε νοµό της πατρίδας µας, για να δείξουµε τον δρόµο της περιφερειακής ανάπτυξης. Και στο τέλος, ένα περιφερειακό Συνέδριο σε καθεµία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η λειτουργία των τοµέων θα είναι η αιχµή του δόρατος της αντιπολιτευτικής µας δράσης, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στη Βουλή, δηµιουργώντας το ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίβαρο. Και, τέλος, ένα ολιγοµελές και ευέλικτο Πολιτικό Συµβούλιο.

Το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτή µια τηλεµαχία ανάµεσα σε εσάς και τον Χ. ∆ούκα πυροδότησε συζητήσεις ότι σκοπίµως αποφύγατε τον διάλογο, γιατί θέλατε να δοξαστείτε κρυπτόµενος. Τι ακριβώς συνέβη;

Eχω συµµετάσχει σε έξι ντιµπέιτ, εσωκοµµατικών και εθνικών εκλογών. Ακούγεται ως σύντοµο ανέκδοτο αυτό που µου µεταφέρετε. Ο κ. ∆ούκας, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όρισε συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου της Αθήνας την Τετάρτη. Συνεπώς, οι πρόσφορες ηµέρες για τη διεξαγωγή ντιµπέιτ ήταν η Πέµπτη ή η Παρασκευή. Καταβάλαµε ειλικρινή προσπάθεια να επαναπρογραµµατιστεί σε άλλη ηµεροµηνία η µεγάλη συγκέντρωσή µας στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και µέρες είχαµε επιλέξει να είναι η αυλαία της προεκλογικής µας εκστρατείας, όµως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Το ντιµπέιτ πρέπει να είναι µια πολιτικά προωθητική διαδικασία, εξασφαλίζοντας το µεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο και κατ’ επέκταση τη µεγαλύτερη επιδραστικότητα, προϋποθέσεις που δεν πληρούνταν την Πέµπτη, είτε γινόταν το ντιµπέιτ σε ζώνη χαµηλής τηλεθέασης είτε απέναντι από τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας. Οσο, δε, για την πρόταση για διεξαγωγή ντιµπέιτ το Σάββατο ή ανήµερα των εσωκοµµατικών εκλογών, ήταν εντελώς προσχηµατική και δεν συµβάλλει στο κύρος της όλης διαδικασίας.


Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12/10