Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, με ορίζοντα εφαρμογής δεκαετίας (έως δηλαδή το 2035), ξεκινά να υλοποιεί η κυβέρνηση, μετά τα «καμπανάκια» που έχουν χτυπήσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και οι ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές για την πορεία των γεννήσεων και των θανάτων στη χώρα μας.

Το σχέδιο, όπως το παρουσίασε πρόσφατα η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, διαρθρώνεται σε πέντε άξονες, που καταλήγουν σε πάνω από εκατό δράσεις, συνολικής δαπάνης 20 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2019-, οι οποίες αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, σε σχέση με τους γονείς με μικρά παιδιά, σχολικής ή και προσχολικής ηλικίας δηλαδή, τα ακόλουθα μέτρα είναι εκείνα που τους αφορούν κυρίως και παρουσιάζουν ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

  • Αύξηση χρηµατοδότησης για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»,
  • αύξηση εισοδηµατικών κριτηρίων για vouchers,
  • αύξηση επιδόµατος παιδιού (Α21),
  • αύξηση θέσεων βρεφονηπιακών σταθμών και διεύρυνση ωραρίου,
  • παιδικοί σταθµοί στον χώρο εργασίας (ή vouchers),
  • ολοήµερο σχολείο / ενισχυτική διδασκαλία,
  • κατάργηση φόρου ασφαλίστρων για παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο εθνικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» κατά 100.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και την επέκτασή του από το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε όλους τους δήμους. Περιλαμβάνει επίσης το νέο πρόγραμμα «Αύξηση θέσεων βρεφονηπιακών σταθμών», προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ, για 20.000 νέες θέσεις σε υπάρχοντες και νέους παιδικούς σταθμούς.

Στα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα ξεχωρίζουν η ευνοϊκή φορολόγηση των οικειοθελών παροχών και η φοροαπαλλαγή των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Η φοροαπαλλαγή αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενου κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους έξι μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από την παροχή. Μια τρίτη φορολογική διευκόλυνση είναι η κατάργηση του φόρου 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

Κατ'οίκον φροντίδα

Ειδικά για τις μητέρες ή τους πατέρες με παιδιά από νεογνά έως και 4 ετών, πριν δηλαδή ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση, τα μέτρα περιλαμβάνουν το επίδοµα γέννησης, παιδιατρικές εξετάσεις, πρώιµη παιδική παρέµβαση, επέκταση βρεφονηπιακών σταθµών και «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το τελευταίο αυτό πρόγραμμα θυμίζουμε ότι προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές. Το ποσό του voucher αυξάνεται πλέον σε 500 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, και σε 300 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο ως άνεργος στο Μητρώο Ανεργίας. Η πρώιμη παιδική παρέμβαση, που προαναφέρθηκε, αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της οικογένειας και στην ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές. Θα αφορά γονείς και παιδιά 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για τους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας, 5-14 ετών, πέντε είναι τα βασικά μέτρα του εθνικού σχεδίου:


  • Ενηµέρωση για τον υγιή τρόπο ζωής/αναπαραγωγική υγεία
  • Σχολικό πρωινό
  • Ολοήµερο σχολείο
  • Ψηφιακό φροντιστήριο
  • Επέκταση κατασκηνώσεων

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στις αλλαγές που έρχονται στα τρία βασικά προνοιακά επιδόματα που δίδονται μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα:

  • Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
  • Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
  • Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
  • Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22/10