Τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Η πρόταση αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη στηρίχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματικού οργάνου, ενώ απείχαν 9 με 10 άτομα από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν 138 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με την κ. Τζάκρη, από την πλευρά του κ. Κασσελάκη-, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρη Μπίρμπα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση σημειώθηκε μεγάλη ένταση έξω από το ξενοδοχείο με τους υποστηρικτές τους Στέφανου Κασσελάκη να διαμαρτύρονται εντονότατα κατά της απόφασης της ΚΕ.

Για την συνεδρίαση διαπιστεύθηκαν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σημαίνει ότι υπήρξε απαρτία. Αρνήθηκαν να πάρουν καρτελάκια διαπίστευσης προκειμένου να αποτρέψουν την απαρτία και την λήψη της απόφασης οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και στελέχη που θεώρησαν «διχαστικό» τον αποκλεισμό.

Η χθεσινή απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

Όλο το παρασκήνιο του αποκλεισμού Κασσελάκη

Οι χθεσινές έξελίξεις έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο άγνωστο, χωρίς να έχει καν οδηγό την ελπίδα, καθώς η κατάσταση είναι τόσο ανεξέλεγκτη στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε αποτέλεσµα κάθε µέρα που ξηµερώνει να δηµιουργούνται νέα δεδοµένα. Το τελευταίο δεδοµένο είναι αυτό της απόφασης των 87, που στην πορεία έγιναν 100, δηλαδή της οµάδας της Ολγας Γεροβασίλη, να βάλουν ένα τέλος στη σχέση του Στέφανου Κασσελάκη µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, επικαλούµενοι όλες τις θέσεις που έχει εκφράσει και τις κινήσεις που έχει κάνει, µε αποκορύφωµα το εξώδικο προς τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο απέσυρε την Παρασκευή, για να µην «υπάρχει κανένα άλλοθι», όπως τόνισε.

Στη φαρέτρα τους υπήρχαν, µεταξύ άλλων, οι δηλώσεις που έχει κάνει συλλήβδην κατά του κόµµατος αλλά και κατά στελεχών, όπως αυτά που έχει πει περί κουκουλοφόρων, περί «µαύρων» ταµείων, καθώς επίσης και η διάτρητη οικονοµική του κατάσταση.

Επειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, η «αντικασσελακική πλευρά» κατέληξε στην απόφαση πως δεν έχουν πλέον νόηµα οι συζητήσεις και οι διαπραγµατεύσεις µε τον κ. Κασσελάκη. Στο διά ταύτα, πως είναι µονόδροµος για τη στοιχειώδη επιβίωση του κόµµατος να τον θέσουν µε καταστατικές διαδικασίες και πλειοψηφικές αποφάσεις των οργάνων οριστικά εκτός κόµµατος.

Αλλωστε, το ίδιο συνέβη πριν από µερικές εβδοµάδες µε την καρατόµησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ µε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να έχει παρενέργειες, δηλαδή την αντίδραση πρωτίστως του ίδιου του κ. Κασσελάκη, αλλά και των υποστηρικτών του σε επίπεδο βουλευτών και κοµµατικών στελεχών, όπως και της οργανωµένης βάσης. Ακόµα και οι καλύτεροι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορούν να πουν µε βεβαιότητα αυτή τη στιγµή ποιες είναι οι διαθέσεις των µελών του κόµµατος. Κατά γενική οµολογία υπάρχει ένας «αχταρµάς», που κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι µε τον Κασσελάκη και πόσοι είναι απέναντι.

Επικράτησε, ωστόσο, στην πλειοψηφία η «κοµµουνιστική αντίληψη», που δεν είναι άλλη από το να κρατήσουν το κόµµα µε όποιο κόστος και τίµηµα. Εκτιµήθηκε πως είναι προτιµότερο να τους κατηγορήσουν για «σταλινικές πρακτικές», παρά να συνεχιστεί όλη αυτή η ατέρµονη σύγκρουση που βουλιάζει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ στον πάτο των δηµοσκοπήσεων και τον οδηγεί στην πλήρη απαξίωση.

Ο ''πλατύς'' συνασπισμός

Στη βάση αυτή, φάνηκε να δηµιουργείται ένας πλατύς συνασπισµός στελεχών απέναντι στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πλέον συµπεριλαµβάνει τον Φώτη Κουβέλη, τη Μαρίλιζα Ξενογιαννακοπούλου, τη Ράνια Σβίγκου και ενδεχοµένως τον Νίκο Παππά. Τα στελέχη αυτά, µαζί µε τους Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαµπουράρη, Σωκράτη Φάµελλο, Κώστα Ζαχαριάδη, Χρήστο Σπίρτζη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργο Βασιλειάδη, Χρήστο Γιαννούλη, ∆ιονύση Καλαµατιανό, τον ∆ηµήτρη Χατζησωκράτη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Στέργιο Καλπάκη, τον Γιάννη Ραγκούση κ.ά. κατέληξαν στη λύση της τελικής σύγκρουσης µε όρους αµιγώς κοµµατικών πλειοψηφιών.

Στον αντίποδα, µένει να φανεί από αύριο ∆ευτέρα ποια στελέχη έχει στο πλευρό του ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και πόσα από αυτά είναι διατεθειµένα να τον ακολουθήσουν σε οποιαδήποτε επιλογή κάνει. Είτε της δηµιουργίας νέου φορέα είτε της προσπάθειας να αλλάξει τις όποιες αποφάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αυτή τη στιγµή είναι στον αέρα. Αναφερόµαστε σε βουλευτές όπως είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Γιώτα Πούλου, ο Γιώργος Γαβρήλος κ.ά. Το ίδιο ισχύει για στελέχη όπως είναι ο Θανάσης Οικονόµου, ο Θάνος Μωραΐτης, η Χαρά Καφαντάρη, ο Νίκος Καρανίκας, ο Γιάννης Μπουρνούς κ.ά.