Πολεμικό είναι το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του αποκλεισμού της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία μετά την χθεσινή, θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση αποκλεισμού του έκπτωτου προέδρου στηρίχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματικού οργάνου, ενώ απείχαν 9 με 10 άτομα από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη. Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν 138 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με την κ. Τζάκρη, από την πλευρά του κ. Κασσελάκη-, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρη Μπίρμπα, ενώ για την συνεδρίαση διαπιστεύθηκαν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σημαίνει ότι υπήρξε απαρτία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η ομάδα του βουλευτή Χανίων έδωσε την απαρτία που χρειαζόταν η ΚΕ για να ξεκινήσει την συνεδρίαση της, γεγονός που όπως φάνηκε ενόχλησε ιδιαίτερα την πλευρά Κασσελάκη με την Θεοδώρα Τζάκρη να επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον μελών της.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και στην πρώτη του αντίδραση, ο Στέφανος Κασσελάκης παραπέμπει στο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο μοιάζει δεδομένο πως θα γίνει στο ίδιο, πολεμικό κλίμα. «Είμαι εδώ, η φωνή μας είναι το Συνέδριο», έγραψε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας τις διαθέσεις του.


ΣΥΡΙΖΑ: Το τέλος Κασσελάκη, η «κομμουνιστική αντίληψη» και ο «πλατύς συνασπισμός»

Η χθεσινή απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

Η αντικασσελακική πλευρά αποφάσισε πλέον να... κόψει τους δεσμούς, μετά το εξώδικο που είχε αποστείλει ο έκπτωτος πρόεδρος σε βάρος της ΠΓ και της ΚΕ, με την ομάδα των 87, της ομάδας της Όλγας Γεροβασίλη, που στην πορεία έγιναν 100, να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις χθες, παρά την ένταση που υπήρξε από τους «Casselistas».

Στη φαρέτρα των όσων αντιμάχονται τον πρώην πρόεδρο πέραν του εξωδίκου, υπήρχαν µεταξύ άλλων, οι δηλώσεις που έχει κάνει συλλήβδην κατά του κόµµατος αλλά και κατά στελεχών, όπως αυτά που έχει πει περί κουκουλοφόρων, περί «µαύρων» ταµείων, καθώς επίσης και η διάτρητη οικονοµική του κατάσταση.

Επειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, η «αντικασσελακική πλευρά» κατέληξε στην απόφαση πως δεν έχουν πλέον νόηµα οι συζητήσεις και οι διαπραγµατεύσεις µε τον κ. Κασσελάκη. Στο διά ταύτα, κατέληξαν πως είναι µονόδροµος για τη στοιχειώδη επιβίωση του κόµµατος να τον θέσουν µε καταστατικές διαδικασίες και πλειοψηφικές αποφάσεις των οργάνων οριστικά εκτός κόµµατος.

Αλλωστε, το ίδιο συνέβη πριν από µερικές εβδοµάδες µε την καρατόµησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ µε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να έχει παρενέργειες, δηλαδή την αντίδραση πρωτίστως του ίδιου του κ. Κασσελάκη, αλλά και των υποστηρικτών του σε επίπεδο βουλευτών και κοµµατικών στελεχών, όπως και της οργανωµένης βάσης. Ακόµα και οι καλύτεροι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορούν να πουν µε βεβαιότητα αυτή τη στιγµή ποιες είναι οι διαθέσεις των µελών του κόµµατος. Κατά γενική οµολογία υπάρχει ένας «αχταρµάς», που κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι µε τον Κασσελάκη και πόσοι είναι απέναντι.

Επικράτησε, ωστόσο, στην πλειοψηφία η «κοµµουνιστική αντίληψη», που δεν είναι άλλη από το να κρατήσουν το κόµµα µε όποιο κόστος και τίµηµα. Εκτιµήθηκε πως είναι προτιµότερο να τους κατηγορήσουν για «σταλινικές πρακτικές», παρά να συνεχιστεί όλη αυτή η ατέρµονη σύγκρουση που βουλιάζει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ στον πάτο των δηµοσκοπήσεων και τον οδηγεί στην πλήρη απαξίωση.

Στη βάση αυτή, φάνηκε να δηµιουργείται ένας πλατύς συνασπισµός στελεχών απέναντι στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πλέον συµπεριλαµβάνει τον Φώτη Κουβέλη, τη Μαρίλιζα Ξενογιαννακοπούλου, τη Ράνια Σβίγκου και ενδεχοµένως τον Νίκο Παππά. Τα στελέχη αυτά, µαζί µε τους Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαµπουράρη, Σωκράτη Φάµελλο, Κώστα Ζαχαριάδη, Χρήστο Σπίρτζη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργο Βασιλειάδη, Χρήστο Γιαννούλη, ∆ιονύση Καλαµατιανό, τον ∆ηµήτρη Χατζησωκράτη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Στέργιο Καλπάκη, τον Γιάννη Ραγκούση κ.ά. κατέληξαν στη λύση της τελικής σύγκρουσης µε όρους αµιγώς κοµµατικών πλειοψηφιών.

Στον αντίποδα, µένει να φανεί από αύριο ∆ευτέρα ποια στελέχη έχει στο πλευρό του ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και πόσα από αυτά είναι διατεθειµένα να τον ακολουθήσουν σε οποιαδήποτε επιλογή κάνει. Είτε της δηµιουργίας νέου φορέα είτε της προσπάθειας να αλλάξει τις όποιες αποφάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αυτή τη στιγµή είναι στον αέρα.

Αναφερόµαστε σε βουλευτές όπως είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Γιώτα Πούλου, ο Γιώργος Γαβρήλος κ.ά. Το ίδιο ισχύει για στελέχη όπως είναι ο Θανάσης Οικονόµου, ο Θάνος Μωραΐτης, η Χαρά Καφαντάρη, ο Νίκος Καρανίκας, ο Γιάννης Μπουρνούς κ.ά.

Άλλωστε, η Έλενα Ακρίτα ήδη εξαπέλυσε «καρφιά» για την απόφαση, εξαπολύοντας αιχμές και για την υποψηφιότητα Γκλέτσου.

Στην ανάρτησή της έγραψε: «Η ΚΕ αποφάσισε ότι θα είναι υποψήφιος ο παραπολυαριστερός Γκλέτσος που τάχθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και πρότεινε να εισάγουμε ιερόδουλες ως σκεύη για τους μετανάστες, αλλά όχι ο Κασσελάκης. Ούτε τα προσχήματα».



Φάμελλος: Πάρα πολύ κρίσιμο το συνέδριο, η κατάσταση ενός συρρικνωμένου και απαξιωμένου ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ άσχημη - Υπήρχαν σοβαρά λάθη σε επίπεδο ηγεσίας

Το συνέδριο είναι πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.

Στην ερώτηση για το αν το Συνέδριο μπορεί να αναιρέσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής απαντά: «Η πολιτική δεν είναι υποθέσεις. Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι είμαστε σε μία δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση που μας γεννά προβληματισμό. Δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από μία εσωκομματική κρίση.

Η πρόταση που είχα καταθέσει και εγώ και πάρα πολλοί άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες ήταν να πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς ούτε καν μομφή. Ήταν ξεκάθαρη άποψη πολλών γιατί η κατάσταση ενός συρρικνωμένου και απαξιωμένου ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ άσχημη. Υπήρχαν σοβαρά λάθη σε επίπεδο ηγεσίας. Και είχα εκτιμήσει -και το είχα προτείνει- ότι χρειάζεται μία αλλαγή και στο επίπεδο της ηγεσίας, ώστε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη που έχει η κοινωνία. Δεν υπήρχε από εμένα, καμία διάθεση να δημιουργηθεί αυτή η ένταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει σοβαρός και αξιόπιστος».

Παρά τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητος στην ελληνική κοινωνία. Θεωρώ ότι τις απαντήσεις δεν μπορεί να τις δώσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να τις δώσει κάποιο άλλο κόμμα του προοδευτικού χώρου. Και πρέπει η απάντηση στον κύριο Μητσοτάκη να είναι προοδευτική. Προοδευτική σημαίνει να υπάρχει προκοπή στον τόπο, γιατί σήμερα δυστυχώς υπάρχει υποχώρηση».

Για την δική του υποψηφιότητα αναφέρει: «Η πρόθεσή μου είναι να παρουσιάσω τη δική μου εναλλακτική τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τη χώρα μας.

Πράγματι το Συνέδριο είναι σημαντικό. Η προσπάθεια που θα κάνω εγώ -και με τις περιοδείες που θα κάνω από την επόμενη βδομάδα- είναι για να έρθουν και παλιοί και νέοι φίλοι και φίλες στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να συζητήσουμε για το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε. Όχι μόνο για τι πρόεδρο θέλουμε, διότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο το πρόσωπο του προέδρου…Εγώ είμαι με την ομάδα, με το "εμείς". Χθες δεν ήταν καθόλου καλό να συνεδριάζουμε μέσα στην αίθουσα και απ' έξω κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε απαρτία, ενώ ήταν εκεί, αλλά δεν υπέγραφαν. Αυτό θα ήθελα να το υπερβούμε».

Γιώργος Τσίπρας για Κασσελάκη: «Αν συνδυάστηκε με κάτι, είναι απίστευτος τυχοδιωκτισμός»

Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Γιώργος Τσίπρας, που είπε ότι η κατάσταση «δεν είναι καλή εδώ και 12 μήνες». Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤNews τόνισε αρχικά ότι: «Υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα που λέγεται όλη αυτή την περίοδο ότι δεν αφέθηκε να διοικήσει το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα […] Αλλάζω τα πάντα, δεν σημαίνει ότι γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τα πάντα».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις κατηγορίες των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη προς την Κεντρική Επιτροπή ότι θα έκανε τα πάντα για να μην είναι ο Κασσελάκης υποψήφιος, γιατί αν κατέβαινε στη βάση, θα κέρδιζε, ο κ. Τσίπρας είπε: «Καταρχάς η εκτίμησή μου δεν θα κέρδιζε έτσι κι αλλιώς. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα που λέγεται όλη αυτή την περίοδο ότι δεν αφέθηκε να διοικήσει το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Δηλαδή η πρώτη αμφισβήτηση έγινε στο συνέδριο που ήταν Φεβρουάριος σε όλους τους μήνες από τότε που εξελέγη και αφού έφυγαν, αποχώρησαν οι πρώην σύντροφοι που πήγαν μετά στη Νέα Αριστερά, στηρίχθηκε από τους πάντες, δηλαδή και από αυτούς που τον είχαν στηρίξει προεκλογικά, ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ, και από όσους δεν τον είχαν στηρίξει».

Και πρόσθεσε: «Αλλά όταν γράφεις στα παλιά του τα παπούτσια τα πάντα, όλα τα όργανα, την κοινοβουλευτική ομάδα, το προεδρείο της, την Πολιτική γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, αυτό γινόταν όλους τους μήνες μέχρι τώρα. Τώρα που έχασε πλέον τη θέση του προέδρου, βγήκε και απέναντι, με αυτόν τον άθλιο – κατά τη γνώμη μου – τρόπο που βγήκε».

Σχετικά με τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη ότι δεν τον άφησαν να κάνει τις αλλαγές που ήθελε ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα. «Αλλάζω τα πάντα, δεν σημαίνει ότι γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τα πάντα. Ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος, πώς λειτουργεί ένα κόμμα, πώς λειτουργούν τα όργανα, πρέπει να σέβεσαι πλειοψηφίες, να παίρνεις συναινέσεις, να συνεννοείσαι, δεν υπήρχαν τίποτα από όλα αυτά».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ καταρχήν ήμουν από αυτούς που στήριξαν τον Κασσελάκη στις εκλογές. Γνώριζα τότε πόσο αριστερός είναι. Η χαμηλή του πολιτικοποίηση, αν συνδυάστηκε με κάτι, είναι ένας απίστευτος τυχοδιωκτισμός και ότι θέλω κάνω, εγώ αποφασίζω, το οποίο τότε ας πούμε ότι δεν το ξέραμε. Τώρα τα φαινόμενα αυτά με τους κλακαδόρους που φτιάχνουν λίγο κλίμα και εικόνα στην Κεντρική Επιτροπή, δεν ήταν αυτή η εικόνα. Την ίδια εικόνα είχαμε και στο συνέδριο από ανθρώπους που ως επί το πλείστον δεν ήταν καν σύνεδροι, κλακαδόροι δηλαδή οργανωμένοι που έρχονται και κάνουν αυτά. Χθες φωνάζανε κιόλας ''Κάτω η χούντα της Αριστεράς'', το λέω ενδεικτικά για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Είναι φαινόμενα που ποτέ δεν τα είχαμε και δείχνει πού πήγαινε το πράγμα με τον Κασσελάκη».

Αναφορικά με το τι περιμένει να γίνει μετά ο κ. Τσίπρας δήλωσε: « Στο συνέδριο, τίποτα. Θα υπάρξει η διαδικασία επικύρωσης του ποιοι είναι οι υποψήφιοι, θα πάμε στις εκλογές ανάδειξης προέδρου. Νομίζω ότι τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μετά. Προσωπικά δεν έχω καμία αυταπάτη, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ περνούσε ήδη κρίση πριν την εκλογή Κασσελάκη πέρσι, ήταν σε μια βαθιά κρίση λόγω της μεγάλης ήττας και αποτελειώθηκε στη συνέχεια λόγω φαινομένων αυτογελοιοποίησης. Είναι βαριά τραυματισμένος, για το οποίο υπάρχουν ευθύνες όχι μόνο στον κ. Κασσελάκη, αλλά σε όλο το κόμμα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ujwpfd4i35)

«Άθλια κατάσταση»

«Προσπαθώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να είναι και κόσμιες. Ήταν μια άθλια κατάσταση η χθεσινή, μια ΚΕ που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, μια συνεδρίαση που είχε έναν και μόνο στόχο, να καθαιρέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο», λέει από την πλευρά της στο MEGA, Έφη Μιχελάκη, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συνέβησαν χθες. «Όλα αυτά και όταν νομίζεις ότι μπορείς να ηγηθείς είτε είναι οι ’87’ είτε δεν ξέρω πόσοι μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής προσπάθειας, καταλαβαίνετε ότι χτυπάς τα ευαίσθητα αντανακλαστικά του κόσμου».


Όπως λέει η ίδια:

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα επιχείρημα για αυτήν την κατάσταση. Ένας άνθρωπος που εκλέγεται πριν 11 μήνες με τόσο ισχυρή πλειοψηφία και μάλιστα παρακινεί κόσμο να έρθει να συμμετέχει στη διαδικασία και για αυτούς τους 11 μήνες το μόνο που δέχεται είναι πόλεμος και διαπόμπευση… δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων ποτέ».

«Είναι μια μεθοδευμένη προσπάθεια να ρίξουν λάσπη στο πρόσωπο και να αφήσουν πίσω τις πολίτικες τις οποίες και επικαλούνται», λέει η ίδια, προσθέτοντας:

«Σε ό,τι αφορά την χθεσινή συνεδρίαση, αμφισβητούμε, και εγώ προσωπικά, και την απαρτία της συνεδρίασης της ΚΕ και φυσικά το αποτέλεσμα».

«Το Συνέδριο θα αποφασίζει», καταλήγει η ίδια.