Πολλή φασαρία για το τίποτα στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει περίπατο και να επανεκλέγεται με 20 μονάδες διαφορά από τον Χάρη Δούκα. Η κάλπη έβγαλε λίγο-πολύ το αναμενόμενο, με τον νυν πρόεδρο (59,9%) να συνεχίζει την προσπάθεια να καταστήσει το Κίνημα αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει βέβαια των ερχόμενων εθνικών εκλογών, και τον Χάρη Δούκα (40,1%) να επιστρέφει στον ρόλο του δημάρχου.

Ο κ. Δούκας συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη από σχετικά νωρίς, καθώς η διαφορά έδειχνε ότι δεν μπορούσε να ανατραπεί, διαβεβαιώνοντας τον νικητή ότι «προχωράμε όλοι μαζί». «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων, για ένα μεγάλο, δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει», δήλωσε ο κ. Δούκας. Βεβαίως το «μαζί» είναι μια κουβέντα, καθώς το μεγάλο στοίχημα του επανεκλεγέντος προέδρου είναι να ενώσει τις πολλές και διαφορετικές τάσεις της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τα πρόσωπα τα οποία τις εκφράζουν.

*Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα δύο στοιχήματα του Ανδρουλάκη μετά την ευρεία νίκη του - Το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στον Δούκα

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4uvkuem25p5)
«Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. (…) Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Αύριο ενωμένοι θα πάμε το κίνημά μας ακόμα ψηλότερα. (…) Υπόσχομαι στους Έλληνες πολίτες ότι θα αγκαλιάσουμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες και γενναίες αλλαγές. Και γι’ αυτό πρέπει πάνω απ’ όλα να νικήσουμε τη ΝΔ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν τον νέο μεγάλο αγώνα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, απευθύνοντας προσκλητήριο προς τους πολίτες που είναι απογοητευμένοι από την κοινωνική πολιτική.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4uy5xcouznd)
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με άλλα λόγια καλείται να αποδείξει κατ’ αρχάς ότι είναι συμπαγές και ακολούθως πως μπορεί να ξαναγίνει και πάλι κόμμα εξουσίας, βγαίνοντας από το τέλμα του μικρομεσαίου που παλεύει τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τον ήδη «ξεπερασμένο» ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση των Κεντροαριστερών, μετά βέβαια τα όσα έχουν συμβεί και θα συμβούν στην Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί όμως να αισθάνεται ακόμα απόλυτα κυρίαρχος του κόμματός του, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα πολιτευτούν οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου. Παρά την ορατά βελτιωμένη δημοσκοπική εικόνα και τα θετικά μηνύματα της εσωκομματικής διαδικασίας, τα προβλήματα εικόνας, αξιοπιστίας, οι παλιές αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν αποτρεπτικά στα μεγάλα ακροατήρια. Όλα αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν σε πολύ σύντομο χρόνο, καθώς το Κίνημα βρίσκεται ήδη δέκα χρόνια εκτός διακυβέρνησης, που το 2027 θα έχουν γίνει δώδεκα.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν της Χαριλάου Τρικούπη είναι αν εντός της επόμενης τριετίας μπορεί να γίνει πειστική αξιωματική αντιπολίτευση με όρους κυβερνησιμότητας και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται με κρότο, απομακρύνοντας από την εκλογική του βάση πολίτες που επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από ένα κόμμα που μπορεί να «διαβάσει» ψύχραιμα και σωστά την καθημερινότητα και να απαντά χωρίς παραφωνίες στις προκλήσεις της. Η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επομένως, σε αυτήν την πολιτική συγκυρία, είναι σημαντικό να έρθει ως προϊόν μιας πιο ανοιχτής και ταυτόχρονα ομαλής εσωκομματικής διεργασίας. Ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και όσοι έδωσαν μάχη απέναντί του καλούνται από σήμερα να διασφαλίσουν το αρραγές του κόμματος, το οποίο μόνο δεδομένο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς η όλη εσωκομματική διαδικασία ανέδειξε ότι υπάρχουν πολλές φωνές εντός της Χαριλάου Τρικούπη και τα όσα αντάλλαξαν μεταξύ τους οι διεκδικητές της ηγεσίας ενδεχομένως να μίκρυνε τα περιθώρια συνεργασιών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή