Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έφερε στη Νέα Δημοκρατία τον «αντίπαλο που ξέρουν»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπαρατεθεί δύο φορές σε κάλπες εθνικών εκλογών με τον Νίκο Ανδρουλάκη και μία σε κάλπη ευρωεκλογών, όπου παρά τη σημαντική πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ άγγιξε οριακά το 13%.

«Ενδεχομένως αυτή η πολύ μεγάλη απόσταση που η Νέα Δημοκρατία έχει από το δεύτερο και από το τρίτο κόμμα να οφείλεται σε έναν βαθμό και στις πολιτικές τις οποίες εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία», είπε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιστεύει ότι και στο εξής εκεί θα κριθεί το πολιτικό «παιχνίδι», αν θα κατορθώσει δηλαδή η κυβέρνηση να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο, στερώντας έτσι ζωτικό χώρο από τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνουν το πολιτικό και εκλογικό τους αποτύπωμα.

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνει το παραμικρό σχόλιο για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και η μόνη ανεπίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές έλεγε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ωστόσο και το εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση».

Είναι αρκετές φορές εξάλλου στο παρελθόν που ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην προσπάθεια που έχει κάνει να συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη, κάτι που στα τρία χρόνια της προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει ποτέ. Στο εξής, βέβαια, και εν μέσω της άγριας εσωκομματικής διαμάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό τον ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον έχει το ΠΑΣΟΚ, άσχετα αν τυπικά θα τον διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4uw4plne0bt)

*Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Συνεχάρη τον Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του - Προσμένει συνάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Ανδρουλάκη, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιζητεί την ελάχιστη δυνατή έστω συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Σημαντικό, για μένα, το αποτέλεσμα, πιο σημαντική η πορεία και του ΠΑΣΟΚ, από τη Δευτέρα να δούμε αν θα διατυπώσει μια κοστολογημένη εναλλακτική, χωρίς τη λογική που είχε μέχρι σήμερα, δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μιμούμενο τον ΣΥΡΙΖΑ, του όχι σε όλα, της καταψήφισης εμβληματικών νομοσχεδίων που θα έπρεπε να ενώνουν τους βουλευτές μας και το πολιτικό σύστημα συνολικά, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως η επιστολική ψήφος, η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου, ανακαίνιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη Πέμπτη.

Η πρώτη τέτοια «δοκιμασία» για τον Νίκο Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση, βάσει αυτής της λογικής, μπορεί να έρθει πολύ σύντομα. Μέσα στον Νοέμβριο το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει προς ψήφιση μια ρύθμιση που θα θέσει τον επανεκλεγέντα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ προ διλήμματος, αν θα ξεκινήσει δηλαδή τη νέα του θητεία με ένα «ναι» σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία: το δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας τους.