Λίγα εικοσιοτετράωρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα, ενώ ο έκπτωτος πρόεδρος δίνει ραντεβού στο συνέδριο.

Οι πληροφορίες λένε ότι πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συνέδριο του Νοεμβρίου ίσως θα έπρεπε να αναβληθεί για λίγο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, ενώ άλλοι λένε ότι ενδεχομένως να πρέπει να γίνει ένα συνέδριο εξπρές πριν την εκλογική διαδικασία.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Προ των πυλών η διάσπαση - Ραντεβού στο Συνέδριο δίνει η πλευρά Κασσελάκη


Τα στελέχη της ομάδας των «87» θεωρούν οτι ο πρώην πρόεδρος δεν θα μπορέσει να ελέγξει ούτε το συνέδριο, καθώς από τους 4.500-5.000 συνέδρους που θα βρεθούν στο συνέδριο πολύ δύσκολα ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει να έχει τους 2.000-2.500 που χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του, δηλαδή στην αμφισβήτηση της πρότασης μομφής προκειμένου να επανέλθει στην θέση του προέδρου χωρίς εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος, ωστόσο, δίνει ραντεβού στο συνέδριο, αν και οι πληροφορίες λένε ότι εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τους συνεργάτες του γιατί οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις τους έχουν πέσει όλες έξω. Του είχαν πει ότι δεν θα περάσει η πρόταση μομφής, που τελικά πέρασε, ενώ προχθές τον διαβεβαίωναν ότι δεν θα είχε απαρτία η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή, αλλά τελικά είχε.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να σκέπτεται την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξαναμπεί στο «παιχνίδι». Μάλιστα, σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει γι’ αυτό το θέμα πως «το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

Δηλαδή, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει την διεξαγωγή ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος που να μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, πάντως, με το καταστατικό, εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να γίνει για σοβαρά πολιτικά ζητήματα, αλλά και σοβαρά ζητήματα λειτουργίας. Σε αυτή την ψηφοφορία μπορούν μάλιστα να ψηφίσουν και φίλοι πέρα από τα μέλη του κόμματος.

Για να γίνει δημοψήφισμα αυτό πρέπει να ζητηθεί είτε από την απόλυτη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, είτε από το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι συνεπείς με τις οικονομικές υποχρεώσεις. Πάντως, η όλη διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ (μέλη, φίλοι και ψηφοφόροι) έχουν απογοητευθεί και είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιηθούν.