Οι αμερικανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από έναν μήνα, θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας για την τετραετία 2025-2029. Ωστόσο, ειδικά για την αμυντική και εξωτερική πολιτική –και όχι μόνο– βαρύνουσα σημασία έχει το Κογκρέσο.

Αυτό είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανέκαθεν υπόψη του και φρόντισε από το καλοκαίρι του 2019 και μετά να ρίξει μεγάλο βάρος στην οικοδόμηση καλών σχέσεων και με τη Γερουσία και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων (που συναποτελούν το Κογκρέσο), με ανθρώπους-κλειδιά τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Επί του παρόντος οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας και των δύο σωμάτων να πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία, τωρινή ή μελλοντική, πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένη χώρα, άρα και στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία.

Το πρωινό εργασίας στα Χανιά, παρουσία του Τζορτζ Τσούνη

Μέσα σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται η φιλοξενία και το πρωινό εργασίας στην οικία του Κ. Μητσοτάκη στα Χανιά το περασμένο Σάββατο με ομάδα γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις επιτροπές κατανομής πόρων, πληροφοριών και ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη.

Η σύνθεση σε αυτό το κρητικό τραπέζι έχει τη δική της αξία: Ο Τζέρι Μόραν, γερουσιαστής του Κάνσας και από τις πλέον σεβαστές φιγούρες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με σημαντική επιρροή στο εσωτερικό του (εκλέγεται από το 1996, ως βουλευτής τότε).

Η Σούζαν Κόλινς, γερουσιαστής του Μέιν και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δαπανών (πιστώσεων) της Γερουσίας, που είναι η μεγαλύτερη και μία από τις πιο ισχυρές επιτροπές. Ο Τζον Μπούζμαν, γερουσιαστής του Αρκάνσας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας.

Ο Τζον Κόρνιν, επί δύο δεκαετίες πλέον γερουσιαστής του Τέξας και επικεφαλής επί σειράν ετών της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία – πιθανώς δε και επόμενος ηγέτης (από τον Ιανουάριο) του κόμματος. Ο Τζον Χόουβεν, γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα και επί δέκα χρόνια κυβερνήτης της πολιτείας.

Η «μεγάλη εικόνα» είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει σταθερά με τους θεσμικούς συνομιλητές του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού –όπως έπραξε και με τους συγκεκριμένους συνδαιτυμόνες– να διεκδικεί την αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, στα εξοπλιστικά, οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι επίσης συγκεκριμένες και οι πέντε γερουσιαστές των ΗΠΑ φέρεται να έλαβαν το μήνυμα αυτό. Σε σχέση με την προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 Lightning II, η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) εστάλη προ διμήνου στην Ουάσινγκτον και η διαπραγμάτευση πλέον αφορά τα οπλικά συστήματα που θα συνοδεύουν τα αμερικανικά μαχητικά, με την Ελλάδα να επιθυμεί εκείνα που θα ενισχύουν στο μέγιστο δυνατό το στρατηγικό πλεονέκτημα που αποκτά με την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς. «Πακέτο» με τη συμφωνία αυτή είναι και η παραχώρηση δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, με την Αθήνα ωστόσο να ζητάει νεότερα μοντέλα και όχι τις παλαιότερες τέσσερις που περιλαμβάνονταν αρχικά στο «πακέτο».

Τρίτο σημαντικό θέμα είναι η βούληση της χώρας, που την έχει εκφράσει αρμοδίως ο κ. Δένδιας, να μπει η Ελλάδα ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

Συνάντηση του Γεραπετρίτη με Τζέφρι Πάιατ

Πέραν των εξοπλιστικών, ένα θέμα στο οποίο η χώρα μας επιζητά τη στήριξη των ΗΠΑ είναι το ενεργειακό και συγκεκριμένα η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη. Στη συζήτηση με τους γερουσιαστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ανάλογη συζήτηση έκανε τρεις ημέρες αργότερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, που έχει στην αρμοδιότητά του τα ενεργειακά.

Οι ΗΠΑ φέρεται να υποστηρίζουν θερμά έργα και πρωτοβουλίες όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο υπό κατασκευή διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, η νέα Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου με υποθαλάσσιο καλώδιο. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση επίσης στο καλώδιο από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και κυρίως στο μεγάλο και φιλόδοξο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»