metanastes-prosf

Έκτακτο επιχειρησιακό πλάνο για τις µεταναστευτικές ροές: "Καμπανάκι" λόγω του πολέµου στη Μέση Ανατολή - Επέκταση δοµών και ενοικίαση ξενοδοχείων

Έντονος προβληµατισµός

"Επιδίωξή µας είναι το πλάνο να µπορεί να διαχειριστεί δοµηµένες και αδόµητες µεταναστευτικές ροές και να αντεπεξέλθει στην πίεση", αναφέρει στην "Κυριακάτικη Απογευµατινή" η γενική γραµµατέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς επικρατεί έντονος προβληµατισµός για το ενδεχόµενο ενός νέου µαζικού µεταναστευτικού κύµατος, λόγω της έκρυθµης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι στιγµής δεν φαίνεται να υπάρχει µαζική µετακίνηση µεταναστών προς τη χώρα µας, όµως ήδη οι ροές έχουν αυξηθεί. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο η Ελλάδα οχυρώνεται, προστατεύοντας τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορά της µε την παρουσία της Ελληνικής Αστυνοµίας και του Λιµενικού Σώµατος, τη συνεργασία µε την Τουρκία για τον έλεγχο της παράνοµης µετανάστευσης και τη δηµιουργία του φράκτη στον Εβρο.

«Προετοιµαζόµαστε για το ενδεχόµενο µιας καινούργιας µεταναστευτικής κρίσης και ετοιµάζουµε επιχειρησιακό πλάνο. Στόχος µας είναι η άµεση αποσυµφόρηση των νησιών του Αιγαίου, που αποτελούν τις συνηθέστερες πύλες εισόδου στη χώρα µας και την Ευρώπη, και η ταχύτερη υλοποίηση των διαδικασιών από µέρους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Επιδίωξή µας είναι το πλάνο να µπορεί να διαχειριστεί δοµηµένες και αδόµητες µεταναστευτικές ροές και να αντεπεξέλθει στην πίεση που µπορεί να δεχτεί το σύστηµα», αναφέρει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η ∆ήµητρα Λυγούρα, γενική γραµµατέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο.

Το σχέδιο του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα υλοποιείται σταδιακά και ανάλογα µε τις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των µεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μεταξύ άλλων περιλαµβάνονται ο έλεγχος και η επέκταση της δυναµικότητας των υπαρχουσών δοµών, µε εργασίες συντήρησης και επισκευής των εγκαταστάσεων των δοµών, όπου αυτό χρειάζεται, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης της δυναµικότητάς τους µε προσθήκη σκηνών.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόµενο αναδιανοµής των διαµενόντων σε κάποιες δοµές, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν για τη στέγαση πληθυσµών που θα εισέλθουν στη χώρα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ στον σχεδιασµό προβλέπεται και η ενοικίαση ξενοδοχείων, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Την ίδια ώρα αξιολογείται και βελτιώνεται η λειτουργία των συστηµάτων ταυτοποίησης, ώστε να χορηγείται ακόµη πιο έγκαιρα άσυλο και διεθνής προστασία σε αυτούς που τη δικαιούνται.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόµενο δηµιουργίας νέων δοµών, ως προσωρινό µέτρο, εφόσον οι συνθήκες το καταστήσουν απαραίτητο. «Η επιχειρησιακή προετοιµασία συνδυάζεται µε την πολιτική διαχείριση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την τήρηση του Συµφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ώστε µια ενδεχόµενη αύξηση των µεταναστευτικών ροών να αντιµετωπιστεί από κοινού από τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», εξηγεί η ∆ήµητρα Λυγούρα.

Η χωρητικότητα των δοµών

Στο 55% είναι αυτή τη στιγµή το ποσοστό πληρότητας των δοµών της χώρας, οι οποίες φιλοξενούν 22.602 άτοµα. Υπάρχουν δοµές που δέχονται µεγαλύτερη πίεση από άλλες, όπως τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και οι Κλειστές Ελεγχόµενες ∆οµές (ΚΕ∆). Οι περιοχές που δέχονται αυτή τη µεγαλύτερη πίεση των µεταναστευτικών ροών και λόγω του πολέµου στη Μέση Ανατολή είναι η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (κυρίως Κρήτη, Γαύδος, Τήλος και Ρόδος), όπου τον Αύγουστο καταγράφηκαν 3.059 µοναδικές αφίξεις, και η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου µε 2.328 αφίξεις. Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, συγκεκριµένα, υπήρχε αύξηση των µεταναστευτικών ροών τόσο σε σχέση µε τον Ιούλιο όσο και µε τον Αύγουστο του 2023. Αύξηση παρατηρήθηκε και στην περιφερειακή ενότητα Χίου, ενώ για τις περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Σάµου οι αφίξεις, αν και είναι σηµαντικές σε αριθµό σε σχέση µε τις αφίξεις στην υπόλοιπη χώρα, είναι µειωµένες σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2023.

Οι εθνικότητες

Οι διαµένοντες στις δοµές έχουν διάφορες υπηκοότητες. Το µεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Σε µικρότερα ποσοστά διαµένουν υπήκοοι χωρών όπως Αίγυπτος, Αϊτή, Γουινέα, Ερυθραία, Ιράκ, Ιράν, Καµερούν, Λαϊκή ∆ηµοκρατία του Κονγκό, Παλαιστίνη, Σιέρα Λεόνε, Σοµαλία, Σουδάν, Τουρκία και Υεµένη. «Η µεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η ίδρυση δοµών δεν είναι πρώτη επιλογή. Οµως η λειτουργία δοµών έρχεται να συµβάλει στην ολοκληρωµένη και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων, να στηρίξει το αίσθηµα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών και να αποτρέψει εικόνες µε ανθρώπους να ζουν στον δρόµο, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Με το Εθνικό Σύστηµα Υποδοχής επιδιώκουµε η παραµονή στις δοµές να είναι σύντοµη. Το Εθνικό Σύστηµα Υποδοχής εγγυάται τον γρήγορο διαχειριστικό έλεγχο των στοιχείων όσων καταφθάνουν στη χώρα µας, την ταυτοποίησή τους, τη χορήγηση ασύλου σε εκείνους που το δικαιούνται και την επιστροφή των υπολοίπων µε σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα», καταλήγει η γενική γραµµατέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, ∆ήµητρα Λυγούρα.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»