Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εν μέσω των εσωκομματικών πυρών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να βρεθεί μακριά από τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος.

Στελέχη της πλειονότητας της Κουμουνδούρου «δείχνουν» πίσω από τη στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα το σύστημα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς τα στελέχη που τον στηρίζουν πιστεύουν ότι πίσω από την «έκπτωσή» του από το αξίωμά του, αλλά και από τον αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές εκλογές βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Η Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με αφορμή μία αναφορά του Γιώργου Λιάνη -ότι ξέρει πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγγνώμη από ένα μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Ανδρέα Λοβέρδο) για το θέμα της Novartis - με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν αναλύσεις επί αναλύσεων για τη στάση του κ. Τσίπρα και για τους σχεδιασμούς του για την Κεντροαριστερά.

*Διαβάστε ακόμα: Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης: "Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, στο συνέδριο η δημοκρατία αντεπιτίθεται"


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, που βρίσκεται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, με χθεσινή της δήλωση αναφέρθηκε στον ρόλο που θεωρεί ότι έχει παίξει ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «δεν θα ήθελα να το πιστέψω. Αλλά από τη στιγμή που στο προηγούμενο συνέδριό μας, μία ώρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου υπήρχε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, θα έπρεπε να προστατεύσει στη συνέχεια τον εαυτό του, αν πράγματι δεν είναι. Θα έπρεπε να μιλήσει. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η σιωπή μερικές φορές είναι ενοχή (…). Και δεν πρέπει -αν δεν είναι πίσω από όλη αυτή την κατάσταση- να επιτρέπει να μιλούν εξ ονόματός του κεντρικά στελέχη τα οποία πρόσκεινται στον Αλέξη και συνεχίζουν».

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνονται τα σενάρια γύρω από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εκτονωθεί το κλίμα και μετά να πραγματοποιηθεί και άλλους να επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνει στον προκαθορισμένο χρόνο, καθώς δεν μπορεί να σέρνεται άλλο η κατάσταση.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε χθες ότι προφανώς και το συνέδριο θα γίνει κανονικά. «Φυσικά θα γίνει συνέδριο. Δεν μπορεί να ανακληθεί, ούτε καταστατικά ούτε πραγματικά, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να απαξιώνεται άλλο με αυτόν τον τρόπο ένας χώρος που κυβέρνησε τη χώρα και έχει βαριά ιστορία στην πλάτη του. Επομένως, θα κάνουμε όλα όσα είναι δυνατόν, εντός των καταστατικών και των δημοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να ανακόψουμε το καθοδικό σπιράλ».

Στην όλη διαδικασία σημαντικό ρόλο θα παίξει το σώμα των συνέδρων, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην εκλογή των ανθρώπων που θα βρεθούν μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου. Τα δύο «στρατόπεδα» αναλύουν την δική τους τακτική, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αρκετοί αιφνιδιασμοί.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το συνέδριο θα γίνει στις 8-10 Νοεμβρίου. Εκεί η πλευρά Κασσελάκη στοχεύει να βάλει σε ψηφοφορία την άρση της καθαίρεσής του από το αξίωμα του, αλλά και το μπλόκο στην υποψηφιότητά του. Η άλλη πλευρά δηλώνει, πάντως, ότι η θεματολογία του συνεδρίου είναι μόνο η έγκριση των υφιστάμενων υποψηφιοτήτων και το προεδρείο αναμένεται να απορρίψει όλα τα άλλα αιτήματα.

Λένε, μάλιστα, ότι και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς, όπως αναφέρουν, τη συγκεκριμένη στιγμή έχουν συσπειρωθεί οι πάντες γύρω από τους «87» προκειμένου να μην πάει το κόμμα στα χέρια του πρώην προέδρου. Στο μυαλό όλων υπάρχει, πάντως, ο φόβος της εκτροπής, καθώς τα όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για ήρεμο κλίμα.