Σήμερα ένα όνειρο της Αλβανίας γίνεται πραγματικότητα καθώς ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, εκεί δηλαδή όπου θα γίνει μια αρχική, διερευνητική, συζήτηση επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων.

Στον αντίποδα, η Βόρεια Μακεδονία βλέπει αυτό το όνειρο να απομακρύνεται για δύο λόγους. Αφενός, επειδή δεν σέβεται τη Συνθήκη των Πρεσπών, με την εθνικιστική ηγεσία της να επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», σκέτο. Αφετέρου, επειδή τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει, στη βάση μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα άρει το βέτο της, αν η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει πρώτα το Σύνταγμά της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα. Αυτά, την ώρα κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία, ως η επιτομή του ασταθούς κρατιδίου, περίμενε πώς και πώς στήριξη από την Ευρώπη και τώρα που δεν την έχει αντιδρά επιθετικά σε λεκτικό επίπεδο, βυθιζόμενη εκουσίως σε κινούμενη άμμο.


*Διαβάστε ακόμα: Δυτικά βαλκάνια: Ποιους όρους θα θέσει η Ελλάδα για την ένταξη στην Ε.Ε. της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στη σύνοδο του Βερολίνου


Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνάντησε χθες τον κ. Μίτσκοσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζήτησαν λίγα λεπτά «στο πόδι», με το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», να είναι καλό. Εξερχόμενος ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αλλά υπό όρους. «Αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε.

Ένα μήνυμα με αποδέκτη τόσο τα Σκόπια όσο και τα Τίρανα του Έντι Ράμα στη μετά Μπελέρη εποχή.


Τούτων λεχθέντων, θα έλεγε κανείς ότι το ευρωπαϊκό «μπλόκο» στα Σκόπια δεν «ζορίζει» την Αθήνα. Διότι, όπως οι Βρυξέλλες έτσι και η Ελλάδα περιμένουν από τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει ρότα, προτού της ανοίξουν την πόρτα της Ένωσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή